stratopedo

 

...ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΓΓΕΛΗ ΝΤΗΝΙΑΚΟ

Το υψηλής ιστορικής και πολιτικής σημασίας για την πόλη μας ζήτημα χαρακτηρισμού ολόκληρης της έκτασης των Στρατοπέδων ως χώρου ιστορικής μνήμης, επανέφερε με πρόταση - ψήφισμα που κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ο Βαγγέλης Ντηνιακός.

Θέτοντας προ των ευθυνών τους Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμο αλλά και δημοτικές παρατάξεις τα μέλη της δημοτικής ομάδας της παράταξης «Χαϊδάρι ξανά» ζητούν να αποδοθεί ο χώρος άμεσα στον Λαό του Χαϊδαρίου, αλλά και ευρύτερα της Δυτικής Αθήνας, λαμβάνοντας έτσι τη θέση που του αξίζει στην τοπική αλλά και στην εθνική μας ιστορία.

Ακολουθεί η πρόταση του συνδυασμού «Χαϊδάρι ξανά» για να κηρυχθεί ολόκληρη η έκταση των Στρατοπέδων χώρος ιστορικής μνήμης...:

Με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Μπλοκ 15, για την επέτειο της εκτέλεσης των 200 Ελλήνων την Πρωτομαγιά του 1944, αλλά και την αντίστοιχη εκδήλωση για πρώτη φορά από την Περιφέρεια Αθηνών, είναι σκόπιμο και ώριμο πλέον να λήξει επιτέλους το θέμα της απομάκρυνσης του Στρατοπέδου από τον δήμο μας.

Να χαρακτηριστεί άμεσα ολόκληρος ο χώρος του Στρατοπέδου διατηρητέος χώρος ιστορικής μνήμης και να αποδοθεί στον Λαό του Χαϊδαρίου αλλά και ευρύτερα της Δυτικής Αθήνας.

Είναι γνωστή σε όλους η μεγάλη ιστορική σημασία του Στρατοπέδου μας. Το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου την περίοδο 1941-1944 ταυτίστηκε με την εθνική μας αντίσταση, με εκτελέσεις πατριωτών εντός των στρατοπέδων αλλά και την εκτέλεση των 200 πατριωτών οι οποίοι ξεκίνησαν από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου και εκτελέστηκαν στην Καισαριανή. Ο συγκεκριμένος χώρος, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της σύγχρονης ιστορίας μας, δικαίως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς το «Άουσβιτς» της Ελλάδας.

Φέτος μάλιστα συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η επέτειος αυτή τιμήθηκε σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο αλλά και στους χώρους των στρατοπέδων συγκέντρωσης: στο Άουσβιτς, στο Νταχάου αλλά και στο Μαουτχάουζεν, που πρόσφατα επισκέφθηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής. Τα ανωτέρω στρατόπεδα εδώ και πολλά χρόνια έχουν κηρυχθεί ιστορικοί τόποι ενώ παράλληλα στον ίδιο χώρο διατηρούν μουσεία επισκέψιμα όλο τον χρόνο που κρατάνε ζωντανές τις μνήμες των ανθρώπων για να μην ξαναζήσουμε ποτέ πολέμους και θηριωδίες.

Στο Χαϊδάρι, το Μπλοκ 15, ο χώρος που φυλάκιζαν τους προς εκτέλεση πατριώτες και που έχει κηρυχθεί ιστορικός τόπος είναι επισκέψιμος μόνο κατά τον εορτασμό της επετείου της 1ης του Μάη. Ο υπόλοιπος χώρος του Στρατοπέδου εξακολουθεί να λειτουργεί ως έχει χωρίς να έχει αποκτήσει τη χρήση και τη θέση που αρμόζει στην ιστορία του. Επιπλέον δεν ξεχνάμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν τόσα χρόνια από διάφορες κυβερνητικές σκέψεις του παρελθόντος για οικοπεδοποίηση του Στρατοπέδου. Από την εποχή υπουργίας Στέφανου Μάνου, Άκη Τσοχατζόπουλου μέχρι και Πάνου Παναγιωτόπουλου απετράπησαν προσπάθειες των εκάστοτε κυβερνήσεων

για εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση του χώρου των στρατοπέδων. Την ίδια στιγμή προεκλογικά οι πρωθυπουργοί της χώρας δεσμεύονταν ρητά για απομάκρυνση του Στρατοπέδου και την απόδοσή του στον λαό χωρίς ποτέ αυτό να το κάνουν πράξη.

Εδώ και 10 χρόνια, από το 2005, ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε να κηρυχθεί ιστορικός τόπος ολόκληρη η έκταση που οι Γερμανοί κατακτητές διαμόρφωσαν το 1943 σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Είναι δε κατά καιρούς πάγιο αίτημα όλων των δημοτικών αρχών και των δημοτικών παρατάξεων.

Σήμερα που βλέπουμε να εκδηλώνεται ηχηρό το αντιφασιστικό κίνημα,  σήμερα που το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων είναι ξανά στην επικαιρότητα,  σήμερα που λόγω της οικονομικής κρίσης οξύνονται ακόμα περισσότερο οι ανισότητες της Δυτικής Αθήνας με τα Βόρεια και Νότια

Προάστια οφείλουμε όλοι να συστρατευθούμε στην υλοποίηση των συνεχών υποσχέσεων των κυβερνήσεων.

Να ληφθούν επιτέλους οι αποφάσεις και να γίνουν όλες οι ενέργειες για την απομάκρυνση του στρατοπέδου και για τον χαρακτηρισμό του χώρου.

Είναι γνωστό ότι Δημοτική αρχή, Περιφέρεια αλλά και Κυβέρνηση έχουν τονίσει επανειλημμένα την ευαισθησία τους για το πολύ μεγάλο αυτό θέμα για την πόλη μας και για τη χώρα μας.

Τώρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, δεν χωρά καμία άλλη καθυστέρηση.

 Τώρα ο χώρος να κηρυχθεί ιστορικός τόπος και να αποδοθεί επιτέλους στον Λαό του.

 

Η δημοτική ομάδα της παράταξης

«Χαϊδάρι Ξανά – Βαγγέλης Ντηνιακός»