Μάκρη και Λιβίσι Μικράς Ασίας - Εταιρεία Ιστορικών Ερευνών «ΛΥΚΙΑ»

 

MA 4

φωτογραφία από το τέλος της εκδήλωσης στη Ρόδο στις 18 Ιουνίου 2017.

 

 

Η Μάκρη και το Λιβίσι (Fethiye και Kayakoy αντίστοιχα) βρίσκονται στα νοτιοδυτικά παράλια της Τουρκίας, απέναντι και ανατολικά της Ρόδου. Η περιοχή της αρχαίας Λυκίας, στην οποία ανήκουν οι δυο κοινότητες γεωγραφικά, είναι από τις περιοχές της Μικράς Ασίας που κατοικείται από την εποχή της 3ης χιλιετίας και ανέπτυξε  ιδιότυπο πολιτισμό. Η Μάκρη (παραθαλάσσια κοινότητα), πριν το 1922 κατοικούνταν κατά το 1/3 από χριστιανικό/ελληνόφωνο πληθυσμό (περί τους 2.500), ενώ το Λιβίσι (ορεινή κοινότητα 8χλμ νότια του κόλπου της Μάκρης) από σχεδόν εξολοκλήρου ελληνόφωνο/ χριστιανικό πληθυσμό (περί τους 4.500) και οι δύο χριστιανικές  κοινότητες ήταν κατ’ ουσία μία, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι της Μάκρης είχαν σπίτια και συγγενείς στο Λιβίσι και αντίστροφα.

Η συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων ήταν αρμονική, όπως στα περισσότερα χωριά με μεικτό πληθυσμό. Τα προβλήματα για τους Έλληνες άρχισαν το 1914, όταν οι Τούρκοι άρχισαν τους διωγμούς. Οι Τούρκοι που εγκαταστάθηκαν στο Λιβίσι μετά την Μικρασιατική καταστροφή δεν στέριωσαν ποτέ. Ο θρύλος λέει ότι οι πρόσφυγες έριξαν πίσω τους κατάρα και ότι στους δρόμους του χωριού εμφανίζονταν φαντάσματα. Μια άλλη εκδοχή του θρύλου, θέλει τους Λιβισιανούς να δηλητηριάζουν τα πηγάδια φεύγοντας. Η επίκουρη καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου κ. Δέσποινα Δαμιανού, αναφέρει στην εφημερίδα το «Βήμα» ότι ο λόγος που ο Τουρκικός πληθυσμός δεν στέριωσε και το Λιβίσι έγινε χωριό-φάντασμα είναι ότι όσοι έφτασαν ήταν γεωργοί.  Η καλλιεργήσιμη έκταση όμως ήταν μικρή και δεν επαρκούσε για όλους, οπότε οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να φύγουν και να μετακινηθούν προς πιο εύφορα μέρη.


Το 2014 το Λιβίσι ήρθε στην επικαιρότητα μετά από ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ότι θα το «πουλήσει» για 49 χρόνια σε επενδυτή, ώστε να μετατραπεί σε τουριστικό θέρετρο. 
Στόχος ήταν να μετατραπεί το 1/3 του οικισμού σε πολυτελές ξενοδοχείο μέσα από ένα σχέδιο ανάπλασης αξίας 30 εκατ. τουρκικών λιρών. Τοπικοί αξιωματούχοι εξήραν την πρωτοβουλία να «μετατραπεί η πόλη-φάντασμα σε διεθνές brand», όμως μέλη της τοπικής κοινωνίας αλλά και άνθρωποι του πνεύματος, όπως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Λουί ντε Μπερνιέρ και ο μουσικοσυνθέτης και συγγραφέας Ζουλφί Λιβανελί κ.ά., αντέδρασαν έντονα καταθέτοντας την άποψη: «Αυτός ο τόπος πρέπει να ζωντανέψει ξανά, αλλά με ευαισθησία και με σεβασμό στην Ιστορία και στο παρελθόν». 

 Μετά το 1922, οι Μακρολιβισιανοί πρόσφυγες σκόρπισαν εντός και εκτός Ελλάδας, με κύριες περιοχές την Αττική (Αιγάλεω-Δραπετσώνα-Νέα Μάκρη-Νέο Λιβίσι), την Ιτέα, την Εύβοια, το Πλατανάκι Θήβας, τη Ρόδο, την Ιεράπετρα Κρήτης και τη Θεσσαλονίκη .

Η Εταιρεία Ιστορικών Ερευνών «ΛΥΚΙΑ», συστάθηκε πρόσφατα στο Αιγάλεω από Αιγαλιώτες, Νεο-Μακρηνούς και άλλους απογόνους Μικρασιατών Μάκρης και Λιβισίου Μικράς Ασίας, ως φυσική συνέχεια της ομώνυμης Εταιρείας που είχε ιδρυθεί πριν αρκετά χρόνια στη Νέα Μάκρη. Σκοπός της, μεταξύ άλλων, είναι η διάσωση της Μικρασιατικής Μνήμης και Πολιτισμού, η συλλογή  ψηφιοποίηση και μελέτη ιστορικού υλικού για τη Λυκία  από αρχεία εσωτερικού, εξωτερικού και οικογενειακά αρχεία, η προετοιμασία των πατριωτών  για τη διοργάνωση του 1ου Απανταχού Ανταμώματος Μακρηνών-Λιβισιανών το 2018 στη Νέα Μάκρη, η έκδοση βιβλίων κ.ά.

Ξεκινώντας στις 30 Μαίου από το Αιγάλεω, με την εκδήλωση «Μάκρη και Λιβίσι - Το Χτες, Το Σήμερα, Το Αύριο», παρουσία του Δημάρχου Δ. Μπίρμπα, του Πρώην Δημάρχου Γ. Μυστακόπουλου (Λιβισιανού στην καταγωγή από τη μητέρα του) και πολλών επισήμων και φίλων, η ωραία παρέα της «ΛΥΚΙΑΣ»  αποτελούμενη από 3ης γενιάς Μικρασιάτες και φίλους τους, επισκέφτηκε τα Μικρασιατικά παράλια (Μάκρη-Λιβίσι-Μύρα-Αντίφελλο) στις 15-18 Ιουνίου  και πέραν των άλλων συναντήθηκε με τους ντόπιους αρχιτέκτονες που βοηθούν την προώθηση των σχεδίων  συντήρησης του Λιβισιού και τον αντιδήμαρχο της Μάκρης (Fethiye), ανταλλάσσοντας αναμνηστικά δώρα και ιδέες για μελλοντική συνεργασία στον τομέα της ιστορικής έρευνας, της συντήρησης του Λιβισιανού οικισμού κ.ά.

Στην επιστροφή τους στις 18 Ιουνίου, σε συνεργασία με τους Μικρασιάτες Ρόδου και υπό την αιγίδα των ΓΑΚ Δωδεκανήσου διοργανώθηκε, επί τη ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αρχείων, αντίστοιχη εκδήλωση με αυτή του Αιγάλεω, παρουσία του Δημάρχου Ρόδου και άλλων επισήμων καθώς και πολλών απογόνων Μακρηνών και Λιβισιανών που παρευρέθησαν και μοιράστηκαν προσωπικές ιστορίες φωτογραφίες και αρχεία τους .

Επόμενος σταθμός της «ΛΥΚΙΑΣ» ήταν η Ιεράπετρα Κρήτης στις 9 Ιουλίου, εκεί σε συνεργασία με το Σύλλογο Μικρασιατών Ιεράπετρας διοργανώθηκε μια συγκινητική συνάντηση με τους απογόνους Μακρολιβισιανών, στην οποία παρουσιάστηκε η ως τώρα έρευνα και οι μελλοντικές δράσεις της «ΛΥΚΙΑΣ».

Σύντομα θα ακολουθήσουν  η Εύβοια, η Θήβα, η Ιτέα και η Θεσσαλονίκη.

Η «ΛΥΚΙΑ» θα ανοίξει απο φθινόπωρο  γραφεία στο Αιγάλεω και ιστοσελίδα.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία! Για παραπάνω πληροφορίες επικοινωνήστε με την εφημερίδα μας, όπου υπάρχουν τηλέφωνα επικοινωνίας.

 

MA 1

Απεικονίζεται ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Μυστακόπουλος, ο Δήμαρχος Δημήτρης Μπίρμπας και ο πρώην Βουλευτής και Υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης (Μακρολιβισιανός).Από την εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα Γ.Ρίτσος στις 30 Μαίου 2017.

 

MA 2

φωτογραφία με φόντο το Λιβίσι (Kayakoy)

 

MA 3

 

φωτογραφία στο γραφείο του Αντιδημάρχου Μάκρης (Fethiye) την ημέρα που μας υποδέχτηκε 16 Ιουνίου 2017.