ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ

ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ
ΣΤΙΣ ΣΤΗΛΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ

 

ARXIKH

 


Ο Σύλλογος Ποντίων “Αξέχαστες Πατρίδες”, με μεγάλη υπερηφάνεια συμμετείχε σε μια μεγαλειώδη εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδας και Νήσων και την Αρμένικη Επιτροπή Ελλάδος, στις στήλες του Ολυμπίου Διός, το Σάββατο 21 Μαΐου 2016.
Χορευτές του μικρού και του μεγάλου χορευτικού του συλλόγου, συμμετείχαν σε αυτή την σπουδαία εκδήλωση, χορεύοντας με πάθος και τιμή απέναντι στα αθώα θύματα της Γενοκτονίας των δυο λαών, του Πόντου και της Αρμενίας.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια και τα κείμενα της εκδήλωσης, είχε ο άξιος πόντιος καλλιτέχνης και εκπρόσωπος της Ποντιακής Μούσας ο Ηλίας Υφαντίδης.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης τιμήθηκαν εξέχοντα πρόσωπα της κοινωνίας, οι οποίοι έχουν προσφέρει πολλά με τον αγώνα τους στο κοινωνικό σύνολο. Παρουσιαστής ήταν ο Αλέξης Κωστάλας και την αφήγηση των κειμένων έκαναν οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου και Βίκυ Παπαδοπούλου. Η Σοφία Σαββίδου και ο Όμηρος Παχατουρίδης ήταν οι συντονιστές του ποντιακού συγκροτήματος, όπου συμμετείχαν χορευτές από αδελφά σωματεία του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδας και Νήσων. Σπουδαία εμφάνιση έκανε η Πόντια υψίφωνος Σόνια Θεοδωρίδου, η οποία με την φωνή της μάγεψε το κοινό. Η ορχήστρα Αρμένικης Μουσικής του Χάιγκ Γιαζιτζιάν και η Αρμενική χορευτική ομάδα ήταν θεσπέσια. Τιμητική ήταν και η συμμετοχή του τραγουδιστή Αντώνη Καλογιάννη.
Η γη κουνήθηκε συθέμελα όταν έκαναν την εμφάνιση οι Πυρριχιστές όπου χόρεψαν τον χορό Σέρρα και έτσι τελείωσε η εκδήλωση.
Μέσα από τα δρώμενα ταξιδέψαμε νοερά στους τόπους των προγόνων, συγκινηθήκαμε και γεμίσαμε με πολλά συναισθήματα. Ήταν μια πανδαισία από μουσικές, κείμενα και χορευτικά και οι συμμετέχοντες καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο.
Η τηλεοπτική κάλυψη της εκδήλωσης έγινε από το “Pontos News” και από την ΕΡΤ.

 

FANIS 01

 

 

FANIS 02

 

FANIS 03

 

FANIS 04

 

FANIS 05

 

FANIS 06

 

FANIS 07

 

 

 

 

 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ

“ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ”

ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ 19η ΜΑΪΟΥ

 

 

PONT 04

 

 

Ο σύλλογος Ποντίων “Αξέχαστες Πατρίδες”, έδωσε βροντερό παρών με δεκάδες μέλη του, για ακόμη μια χρονιά, στην κεντρική εκδήλωση της 19ης Μαΐου, ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο Σύνταγμα, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ν. Ελλάδος και Νήσων, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Έγινε επιμνημόσυνη δέηση, μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα, υπέρ των 353.000 ψυχών που σφαγιάστηκαν από το Κεμαλικό Καθεστώς και έπειτα ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Η αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς έγινε από 4 εύζωνες, ντυμένους με την ποντιακή φορεσιά. Ο Πόντιος Καλλιτέχνης Ηλίας Υφαντίδης τραγούδησε το “Αητέντ'ς επαραπέτανεν” και κατόπιν το “Πάρθεν η Ρωμανία”, με την συνοδεία της χορωδίας της Ένωσης Ποντίων Δροσιάς.


Άνδρες χορευτές του συλλόγου χόρεψαν τον Πυρρίχειο χορό Σέρρα, μπροστά στο μνημείο, μαζί με χορευτές αδελφών σωματείων.

Κατόπιν ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας προς την Τούρκικη Πρεσβεία, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες κόσμου.

Ήταν μια εκδήλωση γεμάτη ήθος και τιμής απέναντι στους γενοκτονηθέντες προγόνους του Ποντιακού Ελληνισμού.

 

 

PONT 01

 

 

PONT 02

 

PONT 03

 

PONT 04