Το 1ο Λύκειο Αιγάλεω

στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 

 

euroscola arx

 

Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα EUROSCOLA προσφέρεται η δυνατότητα σε νέους Ευρωπαίους να συναντηθούν, να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις εμπειρίες τους, πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να γνωριστούν. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος στο Στρασβούργο πολλές φορές το χρόνο και παίρνουν τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων με τη συμμετοχή μαθητών λυκείων από τα 28 κράτη-μέλη της Ένωσης.
Οι μαθητές επιλέγονται μέσω διαγωνισμού και οι συνοδοί καθηγητές με βάση το βιογραφικό και τη συνέντευξη. Από τη Β΄ και Γ΄Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής επελέγησαν, όπως κάθε φορά, 24 μαθητές και τρεις συνοδοί καθηγητές. Οι μαθητές εντάσσονται σε 6 πολύγλωσσες ομάδες των 100 περίπου μαθητών. Οι 6 θεματικές φέτος αφορούσαν το περιβάλλον και την ανανεώσιμη ενέργεια, την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αναπτυξιακή βοήθεια, το μέλλον της Ευρώπης, τη μετανάστευση και την ένταξη και τέλος την απασχόληση των νέων.
Η ημερίδα στις 17 Νοεμβρίου διήρκεσε 8 ώρες και ολοκληρώθηκε με το παιχνίδι Eurogame, την απονομή των βραβείων και του διπλώματος Euroscola.
Στο τριήμερο αυτό ταξίδι είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε μερικές ιστορικές πόλεις της Γερμανίας και της Γαλλίας. Μετά την άφιξή μας στην Φρανκφούρτη, οδηγηθήκαμε στην Χαΐδελβέργη, μια πολύ όμορφη πόλη, όπου περιηγηθήκαμε τα δρομάκια της, θαυμάσαμε το κάστρο και το μουσείο της Φαρμακευτικής. Το Στρασβούργο είναι μια παραμυθένια πόλη με υπέροχα μνημεία, κι έναν μοναδικό Καθεδρικό Ναό ύψους 142 m.
Επιστρέψαμε με καινούργιες εμπειρίες, χαρούμενοι και ανανεωμένοι. Όλα τα παιδιά, μα όλα, ήταν πολύ ξεχωριστά. Αν και διαφορετικές προσωπικότητές διακρίθηκαν όλοι για προθυμία τους, την αντίληψη, την εργατικότητα, και τη δημιουργικότητά τους! Είναι μια μοναδική εμπειρία και προτείνουμε και σε άλλους συμμαθητές μας να συμμετάσχουν την επόμενη σχολική χρονιά.

 

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, ΜΠΕΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
Μαθήτριες της Β΄ τάξης
Του 1ου ΓΕΛ ΑΙΓΑΛΕΩ

 

euroscola 1

 

euroscola 2