Ο ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ!

XRISTOEL

 

 

 

Ευχετήριο… ποστάρισμα με μία εξαιρετική φώτο (πίνακα ζωγραφικής) για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821, από τον πρώην Πρόεδρο της Τ.Ο. ΝΔ Χαϊδαρίου κ. Μάριο Χριστόπουλο, ο οποίος στον προσωπικό του διαδικτυακό λογαριασμό, στο μήνυμα του τόνισε σχετικά: «Πάντα στην καρδιά μας και πάντα στην ψυχή μας ο ιδιαίτερος συμβολισμός της Ελλάς της Ευγνωμονούσας να έχει σπάσει τις αλυσίδες της σκλαβιάς από τα πόδια της. Χρόνια πολλά Ελλάδα - Χρόνια πολλά Έλληνες & Ελληνίδες», επισυνάπτοντας τον περίφημο πίνακα ζωγραφικής «Η ΕΛΛΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ» του Θεόδωρου Βρυζάκη.

 

Για την ιστορία, «Η Ελλάς ευγνωμονούσα» είναι πίνακας του Έλληνα ζωγράφου Θεόδωρου Βρυζάκη, που φιλοτεχνήθηκε το έτος 1858 και ανήκει στο αρχείο της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου δώρισε όλα τα έργα του ο Θηβαίος Καλλιτέχνης, μετά τον θάνατο του στο Μόναχο το 1878.

 

«Η ΕΛΛΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ» είναι έργο με ιδιαίτερο συμβολισμό, αφού απεικονίζει την Ελλάδα με τη μορφή νέας στεφανωμένης γυναίκας, ενδεδυμένης αρχαιοπρεπώς, εν μέσω αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, να έχει σπάσει τις αλυσίδες της σκλαβιάς από τα πόδια της.

 

Τον 1982 πρώτος ο Ανδρέας Παπανδρέου ως Πρωθυπουργός τοποθέτησε τον πίνακα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έμεινε εκεί μέχρι το 2009. Τότε τον άλλαξε ο Γιώργος Παπανδρέου, τοποθετώντας άλλο έργο, ενώ τον πίνακα «Η ΕΛΛΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ» επανάφερε το 2012 ο Αντώνης Σαμαράς για να τον αλλάξει εκ νέου το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας.

 

 

esot

 

 

AKMONSA