ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ:

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

 

DIMOS XAIDARIOY LOGO

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου κατά την συνεδρίαση του την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου συζήτησε, μετά από αίτηση υποψηφίων για πρόσληψη ως καλλιτεχνικό προσωπικό, για την σχετική διαδικασία επιλογής προσωπικού ορισμένου χρόνου από τον Δήμο.

Κατά την συζήτηση, τόσο από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης και του πρώην Δημάρχου κ. Σελέκου όσο και από την πλευρά της Δημοτικής Συμβούλου κ. Τοκατλίδου περίσσεψαν η υποκρισία και η προκατάληψη. Γιατί η διαδικασία επιλογής καλλιτεχνικού προσωπικού η οποία ακολουθήθηκε, είχε αποφασιστεί εδώ και πολλούς μήνες από την προηγούμενη Διοίκηση. Και είναι η ίδια που είχε ακολουθηθεί συνεχόμενες χρονιές στο παρελθόν.

Αν κάποιοι θεωρούν ότι η διαδικασία πρόσληψης καλλιτεχνικού (και εκπαιδευτικού στο παρελθόν) προσωπικού στον Δήμο πάσχει, τους υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι αυτό οφείλεται σε επιλογές και πρακτικές του παρελθόντος.

Τονίζουμε όμως ότι με το δικαίωμα των ανθρώπων στην εργασία δεν δικαιούται να κάνει πολιτικά παιχνίδια κανένας. Η ιδιοκτησιακή λογική για τον Δήμο, η αντίληψη «κάνουμε ό,τι θέλουμε και ό,τι εξυπηρετεί τις δικές μας κομματικές ή προσωπικές σκοπιμότητες» πρέπει να τελειώσει στο Χαϊδάρι. Πιστεύουμε ότι οι δημότες έχουν καταλάβει πολύ καλά τι γινόταν και ότι αυτό εξηγεί και την σαφή εντολή τους στις εκλογές για αποδοκιμασία του παρελθόντος.

Ενδεικτικά της υποκρισίας και της προκατάληψης κάποιων απέναντι στην Διοίκηση του Δήμου είναι τα εξής:

-         Επί πολλή ώρα ο κ. Σελέκος και η κ. Τοκατλίδου έθεταν το ερώτημα γιατί δεν ακολουθήθηκαν διαδικασίες του ΑΣΕΠ, μοριοδότηση κλπ. Ενώ αυτές οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει (2527/1997 άρθρο 6) δεν εφαρμόζονται για την πρόσληψη καλλιτεχνικού ή εκπαιδευτικού προσωπικού. Όλα τα χρόνια της Διοίκησης του κ. Σελέκου στον Δήμο οι προσλήψεις καλλιτεχνικού προσωπικού έγιναν με την ίδια διαδικασία όπως φέτος, με κρίση από μια τριμελή επιτροπή του Δήμου. Επίσης με την ίδια διαδικασία, χωρίς μοριοδότηση τύπου ΑΣΕΠ, έγιναν προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού ορισμένου χρόνου στον Δήμο το 2012 και 2014, στον τομέα που ήταν τότε αρμόδια η κ. Τοκατλίδου. Κάποιοι από αυτούς τους εργαζόμενους μονιμοποιήθηκαν στη συνέχεια.

-         Επίμονα τέθηκε τόσο από τον κ. Σελέκο όσο και από την κ. Τοκατλίδου το ερώτημα γιατί δεν ήταν κριτήριο πρόσληψης η προϋπηρεσία στον Δήμο Χαϊδαρίου αλλά μόνον η διδακτική προϋπηρεσία (εμπειρία) σε οποιοδήποτε φορέα. Όμως τα προηγούμενα χρόνια η προϋπηρεσία στον Δήμο αναφερόταν στην προκήρυξη ως «επιθυμητό προσόν», όχι ως απαραίτητο όπως η προϋπηρεσία συνολικά. Χωρίς να προσφέρει κάποια συγκεκριμένη μοριοδότηση, γιατί όπως αναφέραμε μοριοδότηση δεν υπήρχε και δεν προβλέπεται. Δηλαδή η «προϋπηρεσία στον Δήμο» αναφερόταν στις προκηρύξεις τα προηγούμενα χρόνια μόνο για το «θεαθήναι», χωρίς να προσφέρει κάτι συγκεκριμένο στους υποψήφιους, δεν δέσμευε καθόλου την επιτροπή του Δήμου. Αποθάρρυνε όμως άλλους υποψήφιους να συμμετέχουν και τεκμηρίωνε την συνεχή επαναπρόσληψη των δικών τους επιλογών. Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και κατά τις προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού το 2012 και 2014 με υπεύθυνη από τον Δήμο την κ. Τοκατλίδου.

-         Με προσποιητή έκπληξη ο κ. Σελέκος και η κ. Τοκατλίδου διαμαρτύρονταν συνεχώς ότι η επιλογή από την τριμελή επιτροπή του Δήμου έγινε με «υποκειμενικά κριτήρια». Όμως η επιλογή της συγκεκριμένης διαδικασίας όλα τα προηγούμενα χρόνια έγινε από την Διοίκηση του κ. Σελέκου. Μετά τις εκλογές αποφάσισαν ότι είναι υποκειμενική;

-         Κόπτονται ο κ. Σελέκος και η κ. Τοκατλίδου για το δικαίωμα στην δουλειά κάποιων καθηγητών καλλιτεχνικών μαθημάτων οι οποίοι δεν συμπεριλαμβάνονται στον αρχικό πίνακα επιτυχόντων. Δεν διαφωνούμε καθόλου. Αλλά προφανώς δικαίωμα στη δουλειά έχει κάθε καθηγητής καλλιτεχνικών μαθημάτων, όχι μόνον αυτοί που προσελήφθησαν το 2015 και συνεχώς από τότε.

-         Ζήτησαν επίμονα ο κ. Σελέκος και η κ. Τοκατλίδου να γίνει νέα αξιολόγηση, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η προηγούμενη, δεν έχουν εκδικαστεί οι ενστάσεις. Ενώ η λογική λέει να βγει πρώτα η τελική απόφαση, που μπορεί να έχει διαφορές από την αρχική. Μάλιστα ο κ. Σελέκος έσπευσε να προκαταλάβει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που ζητούσε, απαιτώντας να επαναπροσληφθούν όλοι οι προηγούμενοι. Αφού με αυτό τον τρόπο αποκάλυψε την έγνοια του για την «αξιοκρατία», φρόντισε να μην το επαναλάβει στη συνέχεια. Ενστάσεις όμως έχουν δικαίωμα να υποβάλουν όλοι οι υποψήφιοι, όχι μόνον εκείνοι που επιθυμεί ο κ. Σελέκος.

Όσον αφορά την συνεδρίαση του ΔΣ την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, κανένας δεν δικαιούται να παίζει με τους θεσμούς και να μετατρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο σε επιτροπή επιλογής προσωπικού ή εκδίκασης ενστάσεων. Δεν συνεργήσαμε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας – παρωδίας που διοργάνωσαν ο κ. Σελέκος και η κ. Τοκατλίδου. Δεν θα συνεργήσουμε ποτέ στον ευτελισμό του Δήμου και του κορυφαίου οργάνου του που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και διαφάνεια σε όλες τις επιλογές μας θα υλοποιήσουμε την εντολή των δημοτών για την καλυτέρευση της πόλης και των λειτουργιών του Δήμου. Και ήδη έχουμε τις πρώτες ενδείξεις ότι, παρά τα σοβαρά προβλήματα που κληρονομήσαμε, θα το πετύχουμε σε όλους τους τομείς όπως αξίζει στο Χαϊδάρι.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

-