Για το Χαϊδάρι

του χθες και του σήμερα!

 

 

 

epistoli

 

 

 

Κυριακή 8 Ιουλίου πρωί ξεκινάω με την κόρη μου 7 ετών να πάμε μια βόλτα πεζοί για να περπατήσουμε. Αυτό που αντικρίζουμε σε κάθε γωνιά των δρόμων είναι μόνο σκουπίδια να ξεχειλίζουν από τους κάδους, πεζοδρόμια σπασμένα, με αυτοκίνητα παρκαρισμένα πάνω τους, δέντρα ακλάδευτα, με αποτέλεσμα το 90% της διαδρομής το περπατήσαμε στον δρόμο.Το απόγευμα έβρεξε και καταλαβαίνουμε όλοι που πήγαν τα σκουπίδια, γέμισαν όλοι οι δρόμοι.

Φυσικά και φταίμε και εμείς, δεν μπορούμε να βγάζουμε συνέχεια σκουπίδια μεγάλα όπως στρώματα, οικοδομικά υλικά και να τα πετάμε δίπλα στους κάδους, όμως παλιότερα είχαμε ως δημότες ένα τηλέφωνο επικοινωνίας του τομέα καθαριότητας, ενημερώναμε και περνούσε το φορτηγό και τα μάζευε. Τώρα απλά μένουν στοιβαγμένα για μέρες. Ενημερώσαμε και τηλεφωνικώς για την κατάσταση και φυσικάλάβαμε τις γνωστές πλέον απαντήσεις, δεν υπάρχει φορτηγό, δεν υπάρχουν χρήματα, η χωματερή είναι κλειστή κ.α. Έβγαλα και φωτογραφίες για να τις έχω να θυμάμαι...

Στους αγώνες που έκανε ο δήμος στο τέλος της χρονιάς φέτος, πήγαμε να δούμε τα παιδιά μας να αγωνίζονται σε ένα γήπεδο άθλιο. Χόρτα ξερά παντού, σπασμένα καθίσματα, με φωλιές μελισσών που τσίμπησαν αρκετούς θεατές, το ταρτάν από το γήπεδο έχει ξεκολλήσει σχεδόν όλο, τουαλέτες που δεν έμπαινες για κανένα λόγο, ένα γήπεδο "παγίδα", εκεί ο δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι θα γίνει δημοπράτηση του γηπέδου για να φτιαχτεί του χρόνου...

Δεν υπάρχει ΑΚΟΜΑ λεωφορείο με συχνά δρομολόγια, που να μεταφέρει τον κόσμο στο μετρό της Αγ. Μαρίνας, ενώ όλοι οι κοντινοί δήμοι έχουν βάλει τοπικές συγκοινωνίες που εμείς είχαμε, αλλά εννοείτε πως την σταματήσαμε.

Επίσης, ο τομέας πρασίνου του δήμου κόβει τα πεύκα χωρίς ιδιαίτερο λόγο και με μεγάλη ευκολία καθώς ήρθε έξω από το πατρικό μου (Ναπ. Σουκατζίδη 73) να κόψει το πεύκο γιατί είχε λάβει ένα "τηλεφώνημα" ότι ενοχλεί!!!

Σε ερώτηση μας αν είχε άδεια από το δασαρχείο και αν γεωπόνος είχε ελέγξει το δέντρο και είχε κρίνει ότι έπρεπε να κοπεί γιατί ήταν ακατάλληλο ή επειδή κινδύνευε κάποιος, ο υπάλληλος μας ενημέρωσε ότι απλά το είχε υπογράψει η προϊσταμένη γιατί είχε λάβει ένα "τηλεφώνημα".

Άρα καλούμε στον δήμο και ζητάμε να κοπεί όποιο πεύκο θέλουμε... Που σημαίνει ότι αν λείπαμε εκείνη την ημέρα, χωρίς να μας ειδοποιήσει κάποιος, θα επιστρέφαμε σπίτι μας και δεν θα βρίσκαμε το δέντρο μας. 

Εκτός των χρημάτων που δίνουμε ως δημότες καλό θα ήταν να εκμεταλλευτεί ο δήμος και επιδοτήσεις από την Ε.Ε καθώς και εθελοντές και ιδιωτική πρωτοβουλία. Αφού μπορούν οι άλλοι σίγουρα μπορεί και ο δικός μας δήμος.

Και για να είμαστε και δίκαιοι δεν φταίει μόνο ο τωρινός μας δήμαρχος, αλλά μια σειρά "ανίκανων" δημάρχων που βγαίνουν τα τελευταία 12 χρόνια τουλάχιστον.

Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στο Δάσος Χαϊδαρίου, τότε ήταν σαν μικρό χωρίο, με πολλά δέντρα με το άνω Δάσος να μην έχει χτιστεί ακόμα. Θυμάμαι την πρώτη μας πλατεία, την πλατεία Λαού επί Σκαμπά εποχή και έπειτα την αναγέννηση του Δάσους με δήμαρχο τον Κ. Ντηνιακό, με την δημιουργία όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων που σήμερα έχουν ρημάξει αφού κανείς δεν ασχολήθηκε ποτέ ξανά, με την δημιουργία της κεντρικής πλατείας, της πλατείας Πρωτομαγιάς, πλατεία Ελευθερίας και πολλά ακόμα τα οποία σήμερα ή έχουν καταστραφεί ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ, όπως το Άλσος ή είναι κλειστά καθώς θεωρούνται ακατάλληλα προς χρήση.

Όλοι σχεδόν οι δήμοι της Δυτικής Αττικής έχουν αναγεννηθεί, δήμος Περιστερίου, δήμος Αγ. Βαρβάρας, δήμος Αιγάλεω, μόνο το Χαϊδάρι και κυρίως το  Δάσος Χαϊδαρίου έχει γίνει χειρότερο από ότι ήτανε.

Πλέον ζούμε σε συνθήκες που παλεύουμε καθημερινά με τα σκουπίδια, που τα παιδιά μας δεν έχουνπαιδικές χαρές να παίξουν, ούτε μέρη για να αθληθούν.

Πλέον δεν ζούμε σε ένα μέρος που έχει ποιότητα ζωής, δεν ζούμε ούτε όπως ζούσαμε πριν 20 χρόνια και ας γράφει το ημερολόγιο 2018.

 

Ευαγγελία Παντελή