ΠΑΛΑΤΑΚΙ  ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ

Ξεκαθάρισμα πραγματικών δεδομένων 

διάφανη προσπάθεια ασφαλούς λύσης

 

Gefyra arx

 

Η πεζογέφυρα στο Παλατάκι, το κρίσιμο έργο διασφάλισης επικοινωνίας της Γρηγορούσας με το κεντρικό Χαϊδάρι βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο, μετά την εντολή διακοπής εργασιών από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Συνεχίζοντας το διάλογο που εξελίσσεται για τη πεζογέφυρα στο Παλατάκι θα συμπληρώσουμε τις αρχικές παρατηρήσεις και ερωτήματα για το έργο με βάση και τη ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ του έργου:
1)Στο σχέδιο 46 ως «Παλατάκι» σημειώνεται το «Ιστορικό» (καφετέρια) ενώ το Παλατάκι δεν αποτυπώνεται ως περίγραμμα. Αποτύπωση τουλάχιστον προβληματική, που ενισχύει την καχυποψία. Αλήθεια στο δήμο μας δεν το αντιλήφθηκαν; Οι τεχνικοί της αντιπολίτευσης;
2) Φαίνεται να διερευνήθηκαν δύο(2) όμορες λύσεις, η υφιστάμενη και μία ακόμη στη ΒΔκή γωνία της Πλ. Δημαρχείου, δηλαδή και οι δύο στον άξονα Στρ. Καραϊσκάκη-Φαβιέρου (σελ. 91). Και οι δύο λύσεις υποχρεώνουν το πεζό στη διάβαση της εξόδου από Φαβιέρου προς Κόρινθο (επιλεγείσα) ή της εισόδου από Αθήνα (απορριφθείσα). Συνεπώς ο κίνδυνος μειώνεται αλλά δεν ελαχιστοποιείται!
3)Σημειώνεται πως για τη μη επιλεγείσα λύση ( σημείο Α στο τροποποιημένο σχέδιο) προβλέπεται διάβαση πεζών ενώ για την τελική, έως τώρα(!), επιλογή (σημεία Β και Γ) δεν παρουσιάζεται ανάλογη πρόβλεψη. Εκτός κι αν ο πεζός κατευθύνεται σε υποχρεωτική πορεία επί των αποτυπωμένων διαβάσεων. Πόσοι όμως θα πειθαρχήσουν; Ο δήμαρχος κ. Σελέκος μας ενημέρωσε ότι προβλέπεται διάβαση και στο «μεγάλο τρίγωνο» κι αυτό είναι θετικό, όμως ο κίνδυνος λόγω και της στροφής παραμένει.
4) Το «μικρό τρίγωνο» είναι προβληματικό ως εμβαδό για την ασφαλή διακίνηση πεζών σε ώρα αιχμής.
5) Και στις δύο θέσεις η αισθητική επίπτωση για το Παλατάκι κρίνεται σοβαρή, με την επιλεγείσα δυσμενέστερη.
6) Δεν αποτυπώνεται ρεαλιστικό προοπτικό σχέδιο όπου η σχεδιαζόμενη κατασκευή να αποτυπώνεται με φόντο το Παλατάκι (σελ. 95).
7) Δεν προκύπτει να εξετάστηκαν λύσεις δυτικότερα ή ανατολικότερα π.χ. μπροστά στο οικόπεδο/ έκθεση αυτοκινήτων, δίπλα του ή/και στη γωνία όπου το κτιριακό περίγραμμα υπολείπεται της σημερινής κάλυψης και όπου πιθανή απαλλοτρίωση δεν θα αφορούσε κτίριο ( 3 και 4 στο σχέδιο). Κι όμως μόνο έτσι θα μειωθεί δραστικά η διάβαση πεζών σε στροφή και ο προφανής κίνδυνος.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι: υπήρξε σχετική διερεύνηση και πίεση από Δήμο Χαϊδαρίου και πότε;
Κι ένα δεύτερο ερώτημα: ποιο είναι το πλάτος του πεζοδρομίου απέναντι από το Δημαρχείο; Ποια είναι η ρυμοτομική και ποια η οικοδομική γραμμή; Μήπως το πραγματικό δημόσιο πλάτος φτάνει για την εγκατάσταση;
Σήμερα, 28 Δεκεμβρίου 2017 λίγες ημέρες μετά την αρχική διατύπωση των παραπάνω σκέψεων, η τεχνική υπηρεσία του Δ. Χαϊδαρίου μας κατατόπισε και μας διαφώτισε: Στη γωνία Λ. Αθηνών και Φαβιέρου (οικοδομικό τετράγωνο 276, σημείο Α και λύση 3 στο τροποποιημένο σχήμα) προβλέπεται ρυμοτόμηση ήδη από το σχέδιο του 1967 που αφορούσε την Γρηγορούσα. Γι αυτό και δεν ανεγέρθηκαν κτίρια! Γι αυτό παραμένουν οι αίθριοι χώροι. Πρακτικά η ρυμοτόμηση προβλέπει αποζημίωση και απαλλοτρίωση υπέρ του δήμου με απόδοση ως κοινόχρηστο χώρο, απαιτεί όμως χρόνο για να υλοποιηθεί. Τι καλύτερο ως λύση για το βάθρο της γέφυρας;
Γιατί όμως δεν το αξιοποίησε το Υπουργείο, η Γενική Γραμματεία Δημοσιών Έργων, ο Δήμος Χαϊδαρίου, ο κ. Σελέκος, ο κ. Μποζίκας, ο κ. Ε. Ντηνιακός, ο κ. Θ. Σπηλιόπουλος, ο κ. Δρούλιας, ο κ. Θεοδωρακόπουλος, ο κ. Φουρλής, η κα. Σκαμπά; Ο νοιαζόμενος τη πόλη κ. Θεοφίλης της «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης», η κα. Τοκατλίδου πρώην αντιδήμαρχος, ο κ. Τσατσαμπάς με εμπειρία ετών στη διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, ο κ. Καρατζαφέρης μηχανικός και τόσοι άλλοι επιστήμονες που πλαισιώνουν την αντιπολίτευση, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ;
Γιατί τα βλέπουμε μόνο εμείς;
Δεν έχει οφθαλμίατρους το Χαϊδάρι; Δε πουλάνε κολλύρια στα φαρμακεία;
Τέρμα τα αστεία. Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ντε φάκτο παραιτημένο και ντροπιασμένο. Επείγει όμως η ορθή λύση. Το έργο κινδυνεύει διότι το σύνολο του πολιτικού κόσμου στο Χαϊδάρι δεν έκανε τη δουλειά του εγκαίρως, δεν υπέδειξε το σωστό σημείο ενώ υπήρχε χρόνος και το 2014 και το 2015.
Τώρα οφείλουν να ζητήσουν συγγνώμη μαζί με τους πρώην δημάρχους κκ. Μαραβέλια, Κ. Ντηνιακό, Κ. Σπηλιόπουλο και αντιδημάρχους τους, όλους όσους ζουν και παρακολουθούν τη πόλη μας δίχως να έχουν προλάβει ή/και να έχουν επισημάνει τα προβλήματα.
Οφείλουν επίσης να αξιοποιήσουν τη διακοπή που προσφέρει η επέμβαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, να ζητήσουν νομοθετική ρύθμιση αν χρειάζεται, και να κινηθούν με ρυθμούς «Ολυμπιακών Αγώνων σε Πλημμυρικό Κίνδυνο». Θα θιγούν επιχειρήσεις, αλλά ίσως και να ευνοηθούν από τους διερχόμενους, θα γίνει δημόσιο έργο πνοής!
(Η παρέμβαση αυτή αφιερώνεται στη μνήμη του Κώστα Σαφρά. Τον γνώριζα ελάχιστα, πιστεύω όμως πως εννοούσε το «Κόντρα στο Κύμα». Μικρή συμβολή, μια «απλωτή» να σκιστεί το τέλμα, η αδιαφάνεια, να οξυγονωθούν τα νερά… Ακόμη και του Αχέροντα. Καλό κατευόδιο. )

 

ΚΙΜΩΝ Ε. ΦΟΥΝΤΟΥΛΗΣ
Ορθή Διοίκηση από Όρθιους Πολίτες