Από την Ελληνική Γλώσσα

στην

Ελληνική Γραμματεία

 

 

 

 

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Γ΄ Αθήνας πραγματοποίησε εκδήλωση, με αφορμή τον εορτασμό της ελληνικής γλώσσας, με θέμα «Πάρε τη λέξη: από την Ελληνική Γλώσσα στην Ελληνική Γραμματεία» στις 11 Μαρτίου 2024, στο Αμφιθέατρο Εκδηλώσεων του Επισκοπείου της Ιεράς Μητρόπολης Περιστερίου.


 Χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος, η κ. Μακρή Ζέττα, Υφυπουργός του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., ο κ. Κατσαρός Ιωάννης, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., ο κ. Πασσάς Παναγιώτης, Γενικός Δ/ντης στη Δ/νση Διεθνών, Ευρωπαϊκών Θεμάτων Παιδείας Ομογενών Διαπολιτισμικής Εκπ/σης του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α., ο κ. Ψαχούλας Ιωάννης, Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής, η κ. Πρεζεράκου Ευρυδίκη (Έρρικα), Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Καινοτομίας και Κοινωνικής Πολιτικής Αττικής, ο κ. Σαβοριανάκης Παναγιώτης, Σύμβουλος Εκπαίδευσης κλ. ΠΕ02 της Δ.Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας, η κ. Τσαρδίκου Χριστίνα, πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτιστικής Οργάνωσης «ΝΟΣΤΟΣ» -Αργεντινή, Συντονίστρια για τη Λατινική Αμερική, ο κ. Βλάχος Γεώργιος, Αναπλ. Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Γιοχάνεσμπουργκ και η κ. Μακρή Δήμητρα, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας.

 Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από διακεκριμένους ομιλητές. Ο κ. Στέφανος Ματθαίος, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στον γλωσσικό και γραμματειακό πολιτισμό σε αρχαία φιλολογικά συμφραζόμενα. Η εισήγηση της κ. Βάννας Πασούλη, πτυχιούχου Νομικής, φιλολόγου και ποιήτριας, με θέμα: «Ρωμανός ο Μελωδός: ο ταπεινός της μεγάλης ποίησης», πλαισιώθηκε από ύμνους του Ρωμανού Μελωδού που απέδωσαν χορωδοί και η κ. Έρη Σταυροπούλου, Ομ. καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών, μας μύησε στη μαγεία της Παπαδιαμαντικής γλώσσας.
 Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον εορτασμό της ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας στην Αφρική από τον κ. Βλάχο Γεώργιο, Αναπλ. Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Γιοχάνεσμπουργκ, μέσω διαδικτυακής σύνδεσης.

Το Β΄μέρος της εκδήλωσης, που αφορούσε σε παρουσιάσεις δράσεων σχολείων, συντόνισε η κ. Δεληκάρη Παρασκευή και η κ. Μελίστα Αλεξάνδρα, Συμβουλοι Εκπαίδευσης κλάδου ΠΕ02 της Δ.Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας. Οι μαθητές/τριες του Ζωγράφειου Ιδιωτικού Γυμνασίου Λυκείου Κωνσταντινούπολης, με υπεύθυνη καθηγήτρια την  κ. Μπότσαρη Αναστασία, μας μίλησαν για την ελληνική γλώσσα μέσα από συνεντεύξεις των μαθητών/τριών και τη θεατρική παράσταση που ανεβάζουν στο σχολείο τους. Η κ. Λιάλιαρη Γεωργία, Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου, με τη συνδρομή μαθητή του σχολείου, ανέλυσε τη δράση με τίτλο «Λέξεις κρυμμένες σε βιβλία: όχημα για νέους κόσμους», που υλοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, και οι μαθητές/τριες του Πρότυπου ΓΕΛ Αγ. Αναργύρων, με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ.  Φωτίου Αικατερίνη, εκπαιδευτικό κλ. ΠΕ02, παρουσίασαν ποιήματα προφορικής επιτελεστικής ποίησης που συνέθεσαν οι ίδιοι/ες. Η κ. Αικατερίνη Σοφία, εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ02 του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Ιλίου αναφέρθηκε στα στερεότυπα που υπάρχουν στην ελληνική γλώσσα και κοινωνία και η κ. Πανίτσα Κύνθια, από τα Εκπαιδευτήρια «Η Ελληνική Παιδεία», παρουσίασε τον Παναττικό διαγωνισμό «Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός».

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά η χορωδία 7ου Γυμνασίου Περιστερίου υπό την καθοδήγηση της κ. Γουβιέλου Όλγας, εκπαιδευτικού κλ. ΠΕ79 και η χορωδία υπαλλήλων της Δ.Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας υπό τη Διεύθυνση του μαέστρου κ. Μακρή Ιωάννη.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου και την παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί και μέλη του απόδημου Ελληνισμού σε διάφορες περιοχές  της Ευρώπης, Αμερικής και Αφρικής.

 Eυχαριστούμε θερμά όσους και όσες μας τίμησαν με την παρουσία τους δια ζώσης ή διαδικτυακά.