Ο Αστέρας Χαϊδαρίου

στο “1ο VCF Coaches Convention”

της Valencia CF Academy

 

Σε ένα από τα καλύτερα διεθνή σεμινάρια τεχνογνωσίας για το σύγχρονο ποδόσφαιρο και ειδικά για τις αναπτυξιακά τμήματα υποδομών, συμμετείχε για σχεδόν μία εβδομάδα (από 6 έως 11 Μαρτίου 2024) αντιπροσωπεία του Αστέρα Χαϊδαρίου, με επικεφαλής την συμπολίτισσα μας, Πρόεδρο της ομάδας κ. Νίκη Κυριαζοπούλου, τον Τεχνικό Διευθυντή του συλλόγου κ. Χρήστο Γιώτη και τον Υπεύθυνο Μεθοδολογίας των ακαδημιών, κ. Παναγιώτη Γκίλα.

Η αντιπροσωπεία του Αστέρα Χαϊδαρίου, που εδώ και λίγα χρόνια αποτελεί μέλος του παγκοσμίου δικτύου ακαδημιών της φημισμένης ισπανικής ομάδας, VALENCIA CF, βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του ιβηρικού συλλόγου (Ciutat Esportiva), που διοργάνωσε το “1ο VCF Coaches Convention της Valencia CF Academy”, προκειμένου να παρουσιάσει τις πλέον σύγχρονες νόρμες, που εφαρμόζονται στην αθλητική ποδοσφαιρική διαπαιδαγώγηση νέων ποδοσφαιριστών ακαδημιών.

 

 

Σε αυτό το ετήσιο συνέδριο – σεμινάριο, που είχε πολλά μαθήματα, όχι μόνο θεωρητικά, αλλά και εντός τερέν, συμμετείχαν 43+ προπονητές και διοικητικά στελέχη από Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία, ΗΠΑ, Καναδά, Πορτογαλία και Μάλτα.

 

 

 

 

 

ΟΙ… ΘΡΥΛΟΙ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Του πόσο βάρος και σημασία έδωσε σε αυτό το διεθνές σεμινάριο της η VALENCIA CF, αποτέλεσε το γεγονός, ότι οικοδεσπότες και κεντρικοί ομιλητές, ήταν δύο τεράστια ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, οι βετεράνοι διεθνείς του ισπανικού συλλόγου, Rubén Baraja και Miguel Ángel Angulo, όπου ο μεν πρώτος είναι ο νυν προπονητής της Βαλένθια στην Ισπανική Λίγκα, ενώ ο δεύτερος είναι ο τεχνικός καθοδηγητής της U23 του συλλόγου.

«Ως προπονητής προσπαθείς να βρεις τον δρόμο σου και να κάνεις πράξη αυτά που σου άρεσαν ως παίκτης, από αυτά που έβλεπες στους προπονητές σου και επίσης να αποφεύγεις αυτά που δεν σου άρεσαν», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ρούμπεν Μπαράχα, τονίζοντας επίσης την ευκαιρία που δίνει η ομάδα του στα νεαρά ταλέντα και ήδη παίζουν στην πρώτη ομάδα του συλλόγου, σε ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα κόσμου.

«Στις μικρότερες ηλικίες το αποτέλεσμα δεν έχει σημασία, απλά πρέπει να απολαύσεις τη διαδικασία», είπε ο Miguel Angel Angulo, ο οποίος εκπαιδεύει για περισσότερα από 10 χρόνια νεαρούς παίκτες στην Ακαδημία της VCF, παίρνοντας παιδιά από πολύ μικρές ηλικίες και οδηγώντας τους πλέον στον ανδρικό τμήμα.

Να σημειωθεί ότι για το 2023, στο δίκτυο και τα προγράμματα της VALENCIA CF, συμμετείχαν περισσότεροι από 5.000 παίκτες και 400 προπονητές από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. Κέρδος ότι μπόρεσαν να κατανοήσουν καλύτερα τη μεθοδολογία παιχνιδιού της Ακαδημίας VCF, της τέταρτης καλύτερης Ακαδημίας στην Ευρώπη, που εκπαιδεύει παίκτες που αγωνίζονται στην ελίτ σύμφωνα με την έκθεση CIES FootallObservatory από τον Οκτώβριο του 2023.

 

 

 

 

 

 

Ο ΡΟΥΜΠΕΝ ΜΠΑΡΑΧΑ

Ο Ρουμπέν Μπαράχα (πλήρες όνομα Ρουμπέν Μπαράχα Βέγας, ισπανικά: Rubén Baraja Vegas), είναι παλαίμαχος διεθνής Ισπανός ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής, γεννημένος στο Βαγιαδολίδ της Καστίλης, στις 11 Ιουλίου 1975. Έπαιξε σε Ρεάλ Βαγιαδολίδ, Ατλέτικο Μαδρίτης και στην Βαλένθια (2000-2010) ως μέσος, όπου έκανε τεράστια καριέρα και άφησε παγκοσμίως το αποτύπωμα του. Από το 2000 έως το 2005 έπαιξε σε 43 ματς με την Εθνική Ισπανίας, όπου έλαβε μέρος σε Μουντιάλ και Ευρωπαϊκό Κύπελλο.

Κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και το Ευρωπαϊκό Σούπερκαπ (2004), το ισπανικό πρωτάθλημα (2002, 2004) και το Κύπελλο Ισπανίας (2008).

Ο Μπαράχα ξεκίνησε την καριέρα του στην τοπική Ρεάλ Βαγιαδολίδ πριν μετακομίσει στην Ατλέτικο Μαδρίτης, όπου πρωτοεμφανίστηκε με την πρώτη ομάδα στις 7 Φεβρουαρίου 1999. Όταν η Ατλέτικο υποβιβάστηκε στα τέλη του 1999–2000, ο Μπαράχα πήγε στην φιναλίστ του UEFA Champions League, Valencia CF.  Στην πρώτη του σεζόν, ήταν βασικός στο Τσάμπιονς Λιγκ , όπου η Βαλένθια ηττήθηκε στον τελικό από την Μπάγερν Μονάχου.

Το 2001–02 βοήθησε την Βαλένθια να κατακτήσει το πρωτάθλημα Ισπανίας.

Το 2003-04 ήταν άλλη μια μεγάλη χρονιά γι’ αυτόν και την ομάδα του, κερδίζοντας τόσο το εγχώριο πρωτάθλημα, όσο και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ , κερδίζοντας την Μαρσέϊγ στον τελικό.

Συνέχισε στην Βαλένθια μέχρι το 2010 παίζοντας το τελευταίο του ματς 16 Μαΐου 2010, λαμβάνοντας φόρο τιμής στην εντός έδρας νίκη με 1–0 επί της Τενερίφης και όταν αντικαταστάθηκε στο 89΄, όλοι στο θρυλικό Μεστάγια, σηκώθηκαν και τον χειροκρότησαν στο αντίο του από τα γήπεδα. Είχε κλείσει την καριέρα του έχοντας εμφανιστεί σε 338 παιχνίδια κορυφαίας κατηγορίας σε 15 σεζόν και σκόραρε 47 γκολ.

Με την Εθνική Ισπανίας, έκανε το ντεμπούτο του στις 7 Οκτωβρίου 2000, στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2002, στην ήττα με 2–0 από το Ισραήλ, ενώ έλαβε μέρος στο Μουντιάλ εκείνης της χρονιάς. Συμμετείχε ακόμη στο EURO του 2004.

Ως προπονητής, τον Ιούνιο του 2011, ο Μπαράχα επέστρεψε στην πρώην ομάδα της Ατλέτικο Μαδρίτης, ως μέλος του επιτελείου και βοηθός του Gregorio Manzano . Το καλοκαίρι του 2013, επέστρεψε στην Βαλένθια, αναλαμβάνοντας τους Νέους του συλλόγου και στις 22 Δεκεμβρίου 2013 την Βαλένθια Β.

Το 2015 ανέλαβε ως προπονητής την Έλτσε στην Β΄ κατηγορία της Ισπανίας, ενώ το 2016, μετακινήθηκε στην Rayo Vallecano. Το 2017 πήγε στην Σπόρτινγκ Χιχόν. Το 2018 ανέλαβε την Τενερίφη, ενώ το 2020 κάθισε στον πάγκο της Ρεάλ Σαραγόσα.

Στις 14 Φεβρουαρίου 2023, ο Μπαράχα επέστρεψε στην Βαλένθια ως επικεφαλής προπονητής, διαδεχόμενος τον Τζενάρο Γκατούζο, και κατάφερε να σώσει την ομάδα. Το περασμένο καλοκαίρι ανανέωσε το συμβόλαιο του για δύο χρόνια.

Φέτος η Βαλένθια κάνει μια ικανοποιητική χρονιά, προσπαθώντας την έξοδο της στην Ευρώπη, παρά το ανανεωμένο και νεανικό σύνολο, που εμπιστεύεται ο Μπαράχα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο ΜΙΓΚΕΛ ΑΝΧΕΛ ΑΝΓΚΟΥΛΟ

Ο Miguel Ángel Angulo Valderrey, υπήρξε σπουδαίος διεθνής ισπανός ποδοσφαιριστής και  κυρίως έπαιζε ως επιθετικός μέσος. Εκτιμήθηκε πολύ από τους προπονητές του λόγω της ευελιξίας του και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στη Βαλένθια, όπου κέρδισε συνολικά επτά (7) σημαντικούς τίτλους, συμπεριλαμβανομένων δύο (2) πρωταθλημάτων La Liga και του Κυπέλλου UEFA 2004.

Γεννημένος στο Οβιέδο της Αστούριας το 1977, ο Ανγκούλο ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα με την τοπική Σπόρτινγκ Χιχόν, και πήγε στην Βαλένθια τον Ιανουάριο του 1996 σε ηλικία 19 ετών. Δόθηκε δανεικός την περίοδο 1996–97 στην ομάδα της Segunda División, Βιγιαρεάλ, πριν επιστρέψει στη Βαλένθια το επόμενο καλοκαίρι, όπου έμεινε μέχρι το 2009, όταν και πήγε για μία σεζόν στην Πορτογαλική, Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, όπου έκλεισε την καριέρα του. Με την Εθνική Ισπανίας αγωνίστηκε 11 φορές.

Ως προπονητής επέστρεψε στη Βαλένθια, και έγινε μέλος του τεχνικού τιμ των ακαδημιών του συλλόγου, αναλαμβάνοντας το τμήμα Infantil B το 2014. Λίγο αργότερα έγινε βοηθός του Gary Neville στην πρώτη ομάδα, όπου έμεινε μέχρι τον Μάρτιο του 2016. Συνέχισε μερικά χρόνια ως προπονητής των Νέων και το 2021 ανέλαβε την Βαλένθια Β, με την οποία έχει συμβόλαιο έως το 2025.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ

 

Η Πρόεδρος του Αστέρα Χαϊδαρίου κ. Νίκη Κυριαζοπούλου, μας επεσήμανε:

«Εδώ και μερικά χρόνια, αντιληφθήκαμε και συμπεράναμε, ότι το απλό ποδόσφαιρο και ειδικά σε ότι αφορά τις ακαδημίες, πρέπει να λειτουργεί μεθοδικά. Να συνδυάζει και την χαρά για το παιδί, που μετέχει στο παιχνίδι, αλλά παράλληλα να αποκτά ικανότητες και δεξιότητες. Σε αυτό το επίπεδο αντίληψης, κρίναμε μαζί με τους συνεργάτες μου, και βλέποντας ότι αυτό ποιοτικά θα βοηθήσει τον σύλλογο μας, ότι η καλύτερη επιλογή, ήταν να ενταχθούμε σε αυτό το πρωτοποριακό παγκόσμιο πρότζεκτ της Βαλένθια. Μετά από αυτά τα χρόνια και έχοντας λειτουργήσει ως αναπόσπαστο μέλος της μεγάλης οικογένειας της Βαλένθια, παρακολουθώντας και μετέχοντας σε εκατοντάδες σεμινάρια και συνέδρια, νομίζω ότι είμαστε δικαιωμένοι και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Γι’ αυτό το συνέδριο, το 1ο στο είδος του και σε τέτοια παγκόσμια έκταση, που διοργάνωσε η Βαλένθια, νομίζω ότι αισθανθήκαμε δέος και τύχη, παρακολουθώντας και μαθαίνοντας, όλα όσα μας μετέφεραν, οι αρμόδιοι της Βαλένθια. Από την δική μου οπτική, ως διοικητικός παράγοντας, για μία ακόμη φορά, είδα πόσο σπουδαίο και σημαντικό είναι, εφόσον είσαι προπονητής, να παρακολουθείς τις παγκόσμιες εξελίξεις. Στον Αστέρα Χαϊδαρίου αυτό πράττουμε και στηρίζουμε το τεχνικό επιτελείο μας, προκειμένου να μεταδώσει ότι πιο σύγχρονο στα νέα παιδιά. Πέρα από αυτό, πιστεύω ότι έτσι θα είναι καλύτερα και για το ερασιτεχνικό ελληνικό ποδόσφαιρο, που τηρουμένων των αναλογιών σε αυτές τις εποχές, πάντα και πάνω από όλα, παραμένει η γνώση».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΩΤΗΣ

Σε συμπερασματική δήλωση του, ο Τεχνικός Διευθυντής του Αστέρα Χαϊδαρίου και ο αρμόδιος που θα εφαρμόσει αυτές τις νέες τεχνικές στα τμήματα υποδομής του συλλόγου, κ. Χρήστος Γιώτης, μας επεσήμανε για το διεθνές σεμινάριο:

«Ήταν μία μεγάλη εμπειρία για εμένα το συγκεκριμένο συνέδριο προπονητών από όλο τον κόσμο στις εγκαταστάσεις Βαλένθια. Η διαδικασία αυτή με έβαλε ακόμα πιο βαθιά στη μεθοδολογία και στον τρόπο προπόνησης της ισπανικής ομάδας και με ενέπνευσε για καινούργια πράγματα που θα μεταφέρω στους αθλητές του Αστέρα Χαϊδαρίου.

Η δυνατότητα να μιλήσω και να ανταλλάξω απόψεις σχετικά τις αναπτυξιακές ηλικίες και το ποδόσφαιρο, με ανθρώπους που δουλεύουν στο υψηλότερο επίπεδο, μόνο κίνητρο μπορούν να μου δώσουν ώστε να γίνομαι καλύτερος, αλλά και πιο χρήσιμος για τα παιδιά που εκπαιδεύουμε.

Πάντα τέτοιες εμπειρίες δημιουργούν μία παρακαταθήκη για να εμπνέεσαι και να προσπαθείς να δουλεύεις σε επαγγελματικό επίπεδο ώστε να δίνεις τα πάντα για τους αθλητές σου.

Στόχος μου ως Τεχνικός Διευθυντής του Αστέρα Χαϊδαρίου είναι η ομάδα να βαδίζει σε αυτά τα πλαίσια, και δουλεύουμε ευλαβικά σε αυτό το πλάνο».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΙΛΑΣ

 

Στην δήλωση του ο Υπεύθυνος Μεθοδολογίας των ακαδημιών του Αστέρα Χαϊδαρίου κ. Παναγιώτης Γκίλας, τόνισε: «Το ταξίδι στην Ισπανία από το δικό μου πόστο, προπονητής στο ηλικιακό γκρουπ των 2008, μου άφησε πολλές όμορφες στιγμές και εικόνες από την πλευρά των Ισπανών συναδέλφων και καθοδηγητών, που σε αγκαλιάζουν και σε κάνουν να νιώθεις οικογένεια. Το πρόγραμμα που ακολουθήσαμε περιλάμβανε συνεχείς προπονήσεις που έκαναν οι αθλητές με τους Ισπανούς συναδέλφους στο προπονητικό κέντρο και πολλά φιλικά παιχνίδια. Στόχος μας η αξιολόγηση επίλεκτων αθλητών στην Ελλάδα και στον Αστέρα Χαϊδαρίου, ώστε να συμμετέχουν στα προγράμματα της μητρικής Βαλένθια, στα εποχιακά Καμπ.

Τέλος, συνοψίζοντας, θα πω ότι αυτά τα προγράμματα του ισπανικού συλλόγου, που παρακολουθήσαμε για μία εβδομάδα, είναι τόσο οργανωμένα και καλά δομημένα σε στόχευση, μεθοδολογία, και ρεαλιστική φιλοσοφία, που πάνε μόνο μπροστά το ποδόσφαιρο. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια, η Βαλένθια, άλλαξε έμπρακτα φιλοσοφία, προώθησε νέους παίκτες στην ανδρική ομάδα, κάνει εξαιρετική πορεία και σώθηκε και οικονομικά.

Οι ιθύνοντες της Βαλένθια, τα προηγούμενα χρόνια, δημιούργησαν αυτό το τεράστιο παγκόσμιο πρότζεκτ, όπου είμαστε ευτυχείς, που και ο Αστέρας Χαϊδαρίου είναι μέλος του, προκειμένου να εμφυσήσουν αυτή την σύγχρονη φιλοσοφία, για να αναπτυχθούν όσο καλύτερα γίνεται οι ποδοσφαιρικές ακαδημίες, με τελικό στόχο, βέβαια να βγει κερδισμένο το άθλημα που λέγεται ποδόσφαιρο και κατ’ επέκταση τα παιδιά που εισέρχονται να ευχαριστηθούν αυτό το κοινωνικό γεγονός. Την συμμετοχή τους σε αυτό που λέγεται αληθινό σύγχρονο ποδόσφαιρο, που σε κάνει καλύτερο αθλητή, αλλά νομίζω, και καλύτερο άνθρωπο».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΟ ΣΤΗΝ ΒΑΛΕΝΘΙΑ

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου, ανακοινώθηκε και η μεταγραφή του νεαρού 16χρονου  Έλληνα, Έρικ Χάμζα, μέλους της ακαδημίας Βαλένθια της Σύρου, στην VALENCIA της Ισπανίας.

Ξεκίνησε σε ηλικία 5 ετών στην Ακαδημία της Βαλένθια στην Σύρο και μεγάλωσε ακολουθώντας την μεθοδολογία της Ακαδημίας Βαλένθια. Σε ηλικία 12 ετών μπήκε στο Elite Program της Ακαδημίας που τον πήγε στη Βαλένθια. Αν και είχε ενδιαφέρον από ελληνικούς συλλόγους, ο Έρικ επέλεξε να εκπληρώσει το όνειρο του και να πάει στην Βαλένθια.

“Για εμάς ο Έρικ είναι σημείο αναφοράς” λέει ο Γιώργος Τόλιας, Τεχνικός Διευθυντής της Ακαδημίας της Βαλένθια στην Ελλάδα.

Ο Έρικ, που ζει πλέον στο Ciutat Esportiva de Paterna Residence, προπονείται σκληρά καθημερινά και κάνει προπονήσεις και σπουδές στο Εκπαιδευτικό συγκρότημα Mas Camarena με τους υπόλοιπους νεαρούς παίκτες που ονειρεύονται να φτάσουν στην ανδρική και κορυφαία Valencia CF.

H Valencia CF Academy Greece έχει σχεδιάσει και οργανώσει το Elite Development Program, κατά το οποίο όλη η διαδικασία της αξιοποίησης των ταλέντων γίνεται σε τρία στάδια της προπονητικής ηλικίας, τα οποία είναι το Βασικό στάδιο (11 & 12 ετών), το Ειδικό στάδιο (13-16 ετών) και το Στάδιο της Τελειοποίησης (ηλικία 17 & 18 ετών).

Το στάδιο της τελειοποίησης ο Έρικ θα το πραγματοποιήσει πλέον στην Βαλένθια, καθώς επιλέχθηκε για να ενσωματωθεί στην Ακαδημία της ομάδας με σκοπό κάποια στιγμή να γίνει μέλος της πρώτης ομάδας. Ήδη προπονείται με τη δεύτερη ομάδα της Βαλένθια και έχει αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις με απώτερο στόχο φυσικά την καθιέρωση στην πρώτη ομάδα.

Η σχέση της Ακαδημίας της Βαλένθια με την Ελλάδα και την Κύπρο άρχισε το 2017 μέσω του δικτύου συνεργαζόμενων Ακαδημιών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στην Ελλάδα το δίκτυο αυτό "τρέχει" μέσω της Ακαδημίας της Βαλένθια στην Ελλάδα (VCF Academy Greece) με ένα σύνολο δέκα Ακαδημιών σε όλη τη χώρα (μεταξύ αυτών και του Αστέρα Χαϊδαρίου).