ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 

 

 

FRONT

 

 

 

 

Η έξαρση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη με διάφορες εκφράσεις και στην Ελλάδα, διαμορφώνει νέα δεδομένα στο πολιτικό στερέωμα.

 

Προσπαθεί καθυστερημένα το πολιτικό σύστημα να αντιμετωπίσει το φαινόμενο παρασιωπώντας τις δικές του διαχρονικές ευθύνες, περιοριζόμενο σε κενολόγες καταγγελίες και καταδίκες αφ’ υψηλού.

 

Το αυγό επωάσθηκε μέσα στον κόρφο των πολιτικών πυλώνων της δημοκρατίας αφού :

 

Α)Η οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση των λαϊκων στρωμάτων με την επέλαση της νεοφιλελεύθερης λιτότητας στην Ευρώπη, δημιούργησε πρόσφορο έδαφος της ανάπτυξης των νεοφασιστικών ακροδεξιών αντιλήψεων και πρακτικών.

 

Β)Το κοινωνικό κράτος καταποντίστηκε ακόμα και στις χώρες που κυβέρνησαν οι σοσιαλδημοκράτες. Οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις προνοιακές τους ανάγκες, τα δε κοινωνικά τους δικαιώματα στην υγεία, την παιδεία και την εργασία περιορίστηκαν δραστικά.

 

Γ) Αγνοήθηκαν και αγνοούνται προκλητικά οι τοπικές κοινωνίες και οι σημερινές πραγματικές τους ανάγκες, αφού η αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμών εξελίσσεται σε θεραπαινίδα των αναγκών και μόνο, του κεντρικού κράτους και των Βρυξελλών.

 

Έχασαν μοναδική ευκαιρία οι Δήμοι και οι Περιφέρειες για την πραγματική τους ενδυνάμωση (διοικητική και οικονομική), αφού η πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος και με σκόπιμη ευθύνη των κομμάτων δεν άγγιξε καν τις σχετικές διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη.

 

Δ) Τα πολιτικά κόμματα του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου απώλεσαν κάθε ικμάδα τους, αφού ουδεμία ουσιαστικά οργανωτική συγκρότηση διαθέτουν και εξελίσσονται σε άκριτα και αβασάνιστα πολυσυλλεκτικά κόμματα παραγόντων, χωρίς σπονδυλική στήλη που είναι οι πολίτες- μέλη.

Υπολείπονται δε δραματικά στο να εξελιχθούν και να υιοθετήσουν αρχές και πρακτικές εσωκομματικής δημοκρατίας. Αυτό έχει ως συνέπεια να αμβλύνεται το ενδιαφέρον των πολιτών και κυρίως των νέων άφθαρτων συμπολιτών μας να ασχοληθούν με την πολιτική ζωή.

 

Δυστυχώς ένας ικανός αριθμός νέων ανθρώπων που ασχολείται σήμερα με την πολιτική ανδρώθηκε μέσα στην φθαρμένη μήτρα των σημερινών κομμάτων ακολουθώντας ίδιες πρακτικές ίντριγκας, διαγκωνισμού και βολέματος. Έτσι απαιτούνται μεγάλες υπερβάσεις για την επίτευξη της μεγάλης αλλαγής και την αξιόπιστη επαναπροσέγγιση των πολιτών.

 

Σε κατακλείδα το όλο πρόβλημα της ακροδεξιάς ισχυρής παρουσίας στα πολιτικά δρώμενα απαιτεί συνειδητή ανασυγκρότηση πολιτικών συνειδήσεων και πολιτικού συστήματος στο σύνολό τους. Έτσι η πραγματικά ευνομούμενη πολιτεία θα αποτελέσει το στήριγμα και τη διέξοδο των πολιτών.

Απαιτείται Πολιτική Ανατροπή με πραγματικό προοδευτικό πρόσημο

 

Το στοίχημα αυτό μπαίνει μπροστά σε όλους μας και στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, που οφείλει να χαράξει τη δική της αυτόνομη πορεία ως αξιόπιστος εγγυητής ανάμεσα στην δεξιά του παρελθόντος και στη νεοδεξιά του λαϊκισμού.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ Γ. ΧΡΗΣΤΟΥ

Δικηγόρος

π. Δήμαρχος Κορυδαλλού

π. Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά

Υποψ. Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής Β’ Πειραιά

AIXMOK