ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

 

Σύσσωμη η σχολική κοινότητα, με εκπροσώπους των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων  και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης, τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτερο-βάθμιο επίπεδο,  συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση με θέμα τον σχολικό Εκφοβισμό, που διοργάνωσε η Διαπαραταξιακή Επιτροπή Παιδείας & Νεολαίας  του Δήμου Κορυδαλ-λού, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου. Η συνάντηση, την οποία δέχτηκαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση όλοι οι συμμετέχοντες, ήταν το αποτέλεσμα των εργασιών που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο θέτοντας προς συζήτηση με τη εκπαιδευτική κοινότητα την κεντρική ιδέα του εγχειρήματος. Στο διάστημα αυτό  καλλιεργήθηκε η ανταλλαγή απόψεων, όπου αναδεί-χθηκαν χρήσιμες προσεγγίσεις αναφορικά με τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες  ως προς την διαχείριση των ζητημάτων «bullying» μέσα και έξω από το σχολείο.  
Στη συνάντηση συζητήθηκε και συμφωνήθηκε η δημιουργία και η υποστήριξη ενός  Δημο-τικού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (bullying) με τους μαθητές στη πρώτη γραμμή. Το δημοτικό δίκτυο συνιστά μία τοπική πρωτοβουλία ενημέρωσης και πρόληψης με στόχο την ευαισθητοποίηση, την ενεργό συμμετοχή και την συνεργασία δημιουργώντας μία αλυσίδα με επίκεντρο τους μαθητές και τις μαθήτριες. Πρωταρχικό του μέλημα θα εί-ναι η  υποστήριξη όλων των μεμονωμένων δράσεων που ισχύουν μέχρι σήμερα αναφορικά με τη σχολική βία.
Οι μαθητές από το 2ο και το 4ο Λύκειο υποστήριξαν ότι «όλοι είμαστε ίσοι αλλά είμαστε διαφορετικοί» και εντόπισαν τόσο τον ιδιαίτερο ρόλο της οικογένειας, όσο και του διαδι-κτύου για την επέκταση του φαινομένου αναδεικνύοντας τις διαδρομές και την κινητικό-τητα του «bullying». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήρθαν στο προσκήνιο ζητήματα ρα-τσισμού, αδιαφορίας, «σιωπής» και έλλειψης τακτικής επιμόρφωσης από πλευράς της Πο-λιτείας.  Έγινε ξεκάθαρο ότι πέρα από την  προτεραιότητα, τον συντονισμό και την αποτε-λεσματικότητα των υπαρχουσών δομών, το κράτος οφείλει να θεμελιώσει και να αναπτύ-ξει ως  δομές τα διάφορα προγράμματα που λειτουργούν κατά καιρούς.

 

Την συζήτηση συντόνισε ο  Εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Παιδείας, Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, που τόνισε ότι είναι πολιτική βούληση του Δημάρχου Σταύρου Κασιμάτη και του Δημοτικού Συμβουλίου στο σύνολο του να ληφθούν μέτρα πρόληψης για την σχο-λική βία ξεκινώντας από το Δημοτικό Δίκτυο που όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι πυροτέχνημα».
Τοποθετήθηκαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι - μέλη της διαπαραταξιακής,  η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Ιωάννα Καλομπράτσου, ο Πρόεδρος της Α’Βαθμιας Σχολικής Επιτροπής Βάϊος Μανώλης, ο Εντεταλμένος για θέματα Επικοινωνίας Παύλος Γερακάρης και οι Γιάννης Πάχος, Γιώργος Βιδάλης και Μαρία Καλαμάρη.
«Μοιραζόμαστε γνώσεις και εμπειρίες, υπερασπιζόμαστε τη ζωή μας» ήταν η κατακλείδα της παρουσίασης που έκανε η προϊσταμένη του Τμήματος Παιδείας & Διά Βίου Μάθησης Μιμήνα Πατεράκη. Συμμετείχαν πλήθος εκπροσώπων των συλλόγων γονέων και κηδεμό-νων καθώς και διευθυντές και διευθύντριες των σχολείων της πόλης όπως επίσης και οι εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με τα ζητήματα σχολικής βίας σε κάθε σχολείο.  Τον Σύλ-λογο Εκπαιδευτικών Κορυδαλλού – Αγ. Βαρβάρας εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δημήτρης Κρατημένος και η νηπιαγωγός Ευαγγελία Τζούμα, ενώ από τον Σύλλογο Εκπαι-δευτικών Β’βάθμιας εκπαίδευσης  παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ Γιάννης Βαρ-δουνιώτης και ο καθηγητής του ΕΠΑΛ Μπάμπης Χαμαλίδης.

bulling 2

bulling 3