Μαζική αντίδραση των δήμων

 

Γουρδομιχάλης: Δικαιώθηκε ο αγώνας

 

 

Με αισθήματα ανακούφισης υποδέχθηκαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής την απόφαση του Γιάννη Μανιάτη, υπουργού Περιβάλλοντος, να ακυρώσει τον σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ που προέβλεπε τη μεταφορά λυμάτων από την Βορειανατολική Αττική στη Ψυτάλλεια. Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ με τον απαράδεκτο σχεδιασμό της προσπάθησε να ανατρέψει τη προσπάθεια σωτηρίας και βελτίωσης του Σαρωνικού προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροπολιτικά συμφέροντα καθώς και τις λεγόμενες «καλές» περιοχές
Μετά όμως την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ η βελτίωση θα συνεχιστεί ώστε ο Σαρωνικός να γίνει θάλασσα ζωής από βούρκος που κινδύνευε να μετατραπεί λόγω των ανεπεξέργαστων βοθρολυμμάτων που δέχονταν επί πολλές δεκαετίες. Ηδη στον κόλπο συναντάμε θαλάσσιες χελώνες, φώκιες, δελφίνια και άλλα είδη που πριν από λίγα χρόνια ήταν εξαφανισμένα ενώ έχει αυξηθεί εντυπωσιακά η διαύγεια των νερών του.
Οι αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις της ΕΥΔΑΠ έχουν αρχίσει πριν περίπου 3 χρόνια. Για τη προστασία του Σαρωνικού συστρατεύθηκαν οι δήμοι της περιοχής, περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς και πολίτες.
Το κύριο βάρος του συντονισμού ακύρωσης των σχεδίων της ΕΥΔΑΠ το ανέλαβε ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας Πειραιά. Με εμπεριστατωμένες μελέτες αλλά και αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου με δημοσιότητα αποκάλυψε το άδικο, ταξικό και παράλογο του σχεδιασμού της ΕΥΔΑΠ.
Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι ο πρώην αντιπεριφερειαρχης Πειραιά Στ Χρήστου αντιτάχθηκε και αυτός στην ΕΥΔΑΠ παρά το γεγονός ότι ο τότε περιφερειάρχης Σγουρός αδιαφόρησε για το πρόβλημα.
Με αλλεπάλληλες αποφάσεις τους τα δημοτικά συμβούλια των δήμων της περιοχής μας αντέδρασαν και έστειλαν το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει ο Σαρωνικός βόθρος όλης της Αττικής.
Η κοινή ανακοίνωση των δημάρχων και του προέδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ. είναι:

 

« ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης, ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου, ο Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, η Δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάνου, ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος και ο Πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά Γρηγόρης Γουρδομιχάλης δηλώνουν ότι σχεδιασμός της ΕΥΔΑΠ ήταν:
Ταξικός. Στην λογική ότι η Δυτική Αττική και ο Πειραιάς λειτουργεί ως αποθήκη όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων του Λεκανοπεδίου με περιθώριο για ακόμη περισσότερους.
Αντιδημοκρατικός. Για χάρη μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων καταστρατηγήθηκε η αρχή της εγγύτητας, που προϋποθέτει ότι οι κρίσιμες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται όσο το δυνατόν εγγύτερα στους πολίτες της περιφέρειας.
Ενεργοβόρος και Αντιοικολογικός. Θα απαιτούνταν τουλάχιστον 13 αντλιοστάσια μέχρι το ΚΕΛ Ψυτάλλειας
Επικίνδυνος. Η επιπλέον επιβάρυνση του ΚΕΛ από την διάθεση των λυμάτων της Βορειοανατολικής Αττικής θα λειτουργούσε πολλαπλασιαστικά και όχι αθροιστικά, καθώς η ραγδαία πληθυσμιακή ανάπτυξη των προς εξυπηρέτηση περιοχών λειτουργεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Κατά συνέπεια, ενδέχεται το όριο της χωρητικότητας του ΚΕΛ να ξεπεραστεί, με σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος.
Για όλους αυτούς τους λόγους καταδικάζουμε ως απαράδεκτο τον σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ και ζητάμε την οριστική επίλυση του θέματος με την εγκατάσταση περιφερειακών ΚΕΛ στην Βορειανατολική Αττική.»

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης με δήλωση του τόνισε: Ο αγώνας μας δικαιώθηκε. Πρέπει όμως να παραμείνουμε σε επιφυλακή γατί οι εμπνευστές του απαράδεκτου αυτού σχεδίου συνεχίζουν να συνωμοτούν εντός και εκτός ΕΥΔΑΠ. Ας βάλουν όμως καλά στο μυαλό τους ότι πολίτες και αυτοδιοίκηση θα προστατέψουμε με κάθε κόστος τη θάλασσα μας τον Σαρωνικό.