ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ & ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Με μεγάλη επιτυχία εγκαινιάστηκε η έκθεση καλλιτεχνών του Ορίζοντα Γεγονότων και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Κορυδαλλού στο χώρο "Κ" του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Κορυδαλλού με τίτλο «Αυτό που δεν ξέρω» στο πλαίσιο της εικαστικής δράσης «Αόρατα Νησιά». Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας και video εικαστικών του Ορίζοντα Γεγονότων, καθώς και έργα μαθητών που δημιουργήθηκαν στα Εικαστικά εργαστήρια του Σ.Δ.Ε. Φυλακών Κορυδαλλού.

Την έκθεση εγκαινίασε ο Δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, ενώ χαιρέτησαν ο Διευθυντής του ΣΔΕ Γιώργος Ζουγανέλης, ο εικαστικός και εκπρόσωπος του Ορίζοντα Γεγονότων Τζίμης Ευθυμίου και η ζωγράφος Δέσποινα Πανταζή, που είχε την επιμέλεια της έκθεσης ενώ παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του Οργανισμού Άθλησης & Πολιτισμού Γιώργος Μακρυνός, ο Διευθυντής του ΙΕΚ Βαγγέλης Κάλιοσης, εκπαιδευτές του ΙΕΚ και του ΣΔΕ και πολλοί καλλιτέχνες.

Ο Δήμαρχος εγκαινιάζοντας την έκθεση συνεχάρη τους οργανωτές για την πρωτοβουλία τονίζοντας: «Κάθε δράση που συνδέει τους κρατούμενους των φυλακών με την δημιουργία, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση μας αφορά. Ως δημοτική αρχή υπερασπιζόμαστε το διαρκές αίτημα της πόλης για την πλήρη απομάκρυνση των φυλακών ενώ παράλληλα αποσυνδέουμε τα κτίρια από τους ανθρώπους. Η προσπάθεια να στηρίξουμε τους κρατούμενους είναι κοινή και γι αυτό αναλαμβάνουμε και ενισχύουμε πρωτοβουλίες που λειτουργούν ως παράθυρα ελευθερίας και συμβάλλουν στην επιμόρφωση και στην κοινωνική τους επανένταξη. Κηρύσσω την έναρξη αυτής της εξαιρετικής έκθεσης με την σκέψη και την αγωνία για την ζωή του Νίκου Ρωμανού. Ο Νίκος Ρωμανός αγωνίζεται με κίνδυνο της ζωής του για το δικαίωμά του να 

φοιτήσει στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση ως αποτέλεσμα της προσωπικής του προσπάθειας. Το δικαίωμά του αυτό είναι κατάκτηση του νομικού μας πολιτισμού και είναι ανεπίτρεπτο να του το ακυρώνει το σωφρονιστικό σύστημα μιας χώρας που θέλει να λέγεται σύγχρονη».

 Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αλέξης Δάρας, Αγγελική Μπρισνόβαλη, Αντωνία Θωμοπούλου, Βασιλική Σοφρά, Γιολάντα Ζιάκα, Δέσποινα Πανταζή, Ειρήνη Ολυμπίου, Ελένη Καραδήμου, Ελένη Πολυχρονάτου, Ελπίδα Γαδ, Θεοδώρα Ασπρογεννίδου, Ιωάννης Κουτρούλης, Ιωάννης Μπέσκος, Κατερίνα Κρεμασιώτη, Κατερίνα Σταθοπούλου, Κίμων Αξαόπουλος, Κωνσταντίνος Ρόσπογλου, Λίτσα Μουσούλη, Λυδία Μαργαρώνη, Μαρία Δουκάκη, Μαρία Πάστρα, Μαρία Σκηνίτη, Πέτρος Ζερβός, Ρούλα Αναγνώστου, Σπύρος Μπέης, Σταύρος Βιδάλης, Στέλλα Μουρκογιάννη, Στέλλα Παπαθανασίου, Σωτήρης Γκουσγκούνης, Τάσος Μπαμπάσης, Τζένη Καπερνάρου, Τζίμης Ευθυμίου, Φωτεινή Καλαβεσίου, Χαράλαμπος Δαραδήμος, Justyna Borucha.

 Και με έργα τους οι μαθητές του ΣΔΕ και του ΙΕΚ των φυλακών: Χρήστος, Memoncela, Λευτέρης, Cobani, Νίκος, Παρασκευάς, Βασίλης, Amir, Bardhul, Gega, Fabjan, Kaleimi, Λάμπρος, Σoς, Mάριος, Τσεβάτ, Βαγγέλης, Αγγελος, Έκτωρ, Εrion, Αger, Endrit, Λεωνίδας, Ανδρέας, Σωτήρης, Παράκ.