ΑΝΕΒΗΚΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ… ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΟ

ΜΕ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

POLEM

 

 

Παρά το… δροσερό ξεκίνημα του καλοκαιριού, ανέβηκε το… θερμόμετρο στο τοπικό πολιτικό σκηνικό στην πόλη του Αιγάλεω με αφορμή θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με την αποδοχή δωρεάς αγάλματος από ίδρυμα Ελλήνων ομογενών, που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ» με δελτίο τύπου καταθέτει ουσιαστικές ενστάσεις, ενώ για το θέμα ανακοίνωση ανήρτησε και η Επικεφαλής της παράταξης «ΑΙΓΑΛΕΩ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ» κ. Παναγιώτα Μερκουράκη - Νικολούδη, η οποία μάλιστα χρησιμοποίησε «σκληρή γλώσσα» κατά του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννη Κάντζου.

Ακολουθούν, οι ανακοινώσεις των δύο παρατάξεων:

 

MOUSKX

 

 

 

 

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΙΓΑΛΕΩ - 15/06/2021

 

 

ESBIRB

 

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ «ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΔΩΡΕΑΣ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Σε σχέση με το 2ο θέμα της Η.Δ. που αφορά την αποδοχή δωρεάς αγάλματος του Κλεισθένη, από Ομογενειακό Ίδρυμα του Μαϊάμι, έχουμε να θέσουμε τα εξής:

Καταρχήν δεν είμαστε αντίθετοι στην αποδοχή και την τοποθέτηση του αγάλματος στο Δημαρχείο.

Όμως έχουμε σοβαρές διαφωνίες και ενστάσεις:

1. Στην διαδικασία που ακολούθησε η Διοίκηση

• Το θέμα έπρεπε και πρέπει να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο.                                 Χρόνος υπήρχε και υπάρχει

Η αλληλογραφία του δωρητή (26 Δεκέμβρη 2020) και η απάντηση του Δημάρχου (1η Γενάρη 2021) το καταδεικνύουν.

Δεν μπορεί να έρχεται fast trαck στην Οικονομική Επιτροπή.

• Έπρεπε και πρέπει να συγκροτηθεί Επιτροπή από αρχιτέκτονα και εικαστικό (τουλάχιστον), από την Υπηρεσία μας και ενδεχομένως και με την συνδρομή του ΠΑΔΑ, που θα εγκρίνει τόσο την χωροθέτηση (εντός-εκτός Δημαρχείου) όσο και τα άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία (Βάθρο-ύψος, υλικά, μορφή κλπ.).

Σύμφωνα με την μέχρι σήμερα εμπειρία του Δήμου (τοποθέτηση μνημειακών γλυπτών, στηλών, Εικαστικό Συμπόσιο 2001 κλπ.)

2. Στις προτάσεις του Δωρητή

• Για θεσμοθέτηση παγκόσμιας ημέρας Δημοκρατίας με καθιέρωση ετήσιου συνεδρίου (ο Δήμος Αιγάλεω και ένα περιφερειακό ομογενειακό ίδρυμα!!!) στις 15 Σεπτέμβρη, την θεωρούμε τουλάχιστον υπερβολική αν όχι αμετροεπή.

Την έχει αποδεχθεί η Διοίκηση; Συνδέεται ως προϋπόθεση για την δωρεά;

• Με τα αποκαλυπτήρια της 24 Ιουλίου 2021, δεν ξέρουμε αν θα έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία η Επιτροπή, αν θα είμαστε έτοιμοι κλπ.

Θέλουμε να σημειώσουμε επίσης ότι εντύπωση μας προκαλεί ότι δεν αναφέρεται το όνομα του γλύπτη.

Τέλος

Είναι σαφές ότι δεν αποδεχόμαστε και δεν ψηφίζουμε την εισήγηση ως έχει. Ζητάμε την απόσυρση και την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εκεί ολοκληρωμένα θα αποσαφηνιστούν οι όροι της δωρεάς και οι διαδικασίες (συγκρότηση επιτροπής, τυχόν κείμενο επί του αγάλματος κλπ.)

Μπίρμπας Δημήτρης

Χριστόγλου Γιάννα

 

 

MOUSKX

 

 

 

ΑΙΓΑΛΕΩ ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ

 

 

ESPR

 

 

Σε σχέση με την αποδοχή δωρεάς για τοποθέτηση αγάλματος του Κλεισθένη με ταχεία διαδικασία μέσω της οικονομικής επιτροπής εκφράζουμε την κάθετη διαφωνία μας με τον τρόπο που έγινε η διαδικασία.

Πιστεύουμε ότι το θέμα είναι θεσμικό και δεν άπτεται μόνο των αρμοδιοτήτων της οικονομικής επιτροπής αλλά και των μελών του δημοτικού συμβουλίου που αδικούνται κατάφωρα και ευρίσκονται προ τετελεσμένων γεγονότων για να συζητηθούν οι προϋποθέσεις και οι όροι αποδοχής της δωρεάς.

Άραγε ο έντονος εκνευρισμός κυρίως του Προέδρου του Δημ. Συμβουλίου στο πρόσωπο μου και στις αντιδράσεις του συνόλου σχεδόν των Δημ. Συμβούλων και ο τρόπος που ήλθε το θέμα στο συμβούλιο υποκρύπτει κάτι; Διότι ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου θεωρεί δεδομένο ότι έχω στόμα δεν πρέπει να μιλάω και κατά την προσφιλή του τακτική και τα ιδανικά του λειτουργεί πάντα αυταρχικά.

Ας είναι πιο συνετός.

Αλλά δυστυχώς είναι κατώτερος του αξιώματος του.

Ο ρόλος του Προέδρου δεν είναι να φιμώνει σύμφωνα με τις ορέξεις του.

Και άλλες φορές έχουν συζητηθεί τέτοια θέματα στο συμβούλιο και έχουν παρθεί αποφάσεις με δημοκρατικές διαδικασίες.

Αυτή την φορά τι συμβαίνει;

Καλούμε τον δήμαρχο να τηρήσει τις νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες!

Η Επικεφαλής / Παναγιώτα Μερκουράκη - Νικολούδη

 

 

MOUSKX