Ένα συγκινητικό βιβλίο
ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΚΑΛΛΙΟΝΤΖΗΣ
«ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΥΡΛΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ»
Στα πλαίσια των δράσεων του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω, παρουσιάστηκε την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Επαμεινώνδα Καλλιοντζή «Από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας στο Αιγάλεω».
Είναι ένα συγκινητικό βιβλίο, που φέρνει στη μνήμη μας τις αξέχαστες πατρίδες της Μικράς Ασίας και το δράμα της πικρής προσφυγιάς.
Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο Δήμαρχος Αιγάλεω Χρήστος Καρδαράς, που με τρυφερά, μεστά και ανθρώπινα λόγια μίλησε για τον αείμνηστο συγγραφέα, με τον οποίο είχε γνωριστεί σε νεαρή ηλικία.
Στη συνέχεια μίλησε ο ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς, από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, που με τεκμηριωμένο λόγο αναφέρθηκε στη δομή και την ιστορική αξία του βιβλίου.
Τέλος, την παρουσίαση έκλεισε η εκλεκτή Αιγαλεώτισσα συγγραφέας Μαρία Βαμβακοπούλου, που συγκίνησε μιλώντας από καρδιάς, σκιαγραφώντας τη ζωή και το έργο του συγγραφέα.
Η πρωτοβουλία για την έκδοση και την παρουσίαση του βιβλίου, που είναι έκδοση του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» και του «Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού», ανήκει στην κόρη του συγγραφέα και εκλεκτή συνδημότισσα Ντίνα Καλλιοντζή, η οποία προλόγισε το βιβλίο. στην όλη προσπάθεια, αφανής συμπαραστάτης ήταν ο σύζυγός της Νίκος Χατζημιχάλογλου, άνθρωπος με βαθιά ευαισθησία. Ψυχή της έκδοσης ήταν η Αθηνά Δασκαλάκη, που η παρουσία της στον Σύλλογο Μικρασιατών Αιγάλεω, έδωσε νέα πνοή και μια φρεσκάδα, στοιχεία απαραίτητα για τη λειτουργία και την αναβάθμιση των προσφυγικών συλλόγων. Γιατί, πάνω απ’ όλα, είναι η συνέχεια από νέους ανθρώπους, που κλείνουν στην ψυχή τους την διατήρηση της μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων και κρατούν πάντα αναμμένο τον φάρο του μικρασιατικού πολιτισμού.
Ο Επαμεινώνδας Καλλιοντζής είχε γεννηθεί το 1899 στα Βουρλά της Μικράς Ασίας, 35 χιλιόμετρα δυτικά της Σμύρνης και σε μικρή απόσταση από τις αρχαίες Κλαζομενές. Στην ίδια πόλη, έχει γεννηθεί ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης και η Φιλιώ Χαϊδεμένου, που αφιέρωσε τη ζωή της στην διατήρηση της πολιτισμικής παράδοσης των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Ο Επαμεινώνδας Καλλιοντζής είχε καταταγεί, ως εθελοντής, στο εκστρατευτικό σώμα του Ελληνικού Στρατού στη Μικρά Ασία και πήρε μέρος σε πολλές μάχες του μικρασιατικού μετώπου.
Στην Ελλάδα ακολούθησε την μοίρα των ξεριζωμένων Μικρασιατών, καταπίνοντας κι αυτός τα φαρμάκια της πικρής προσφυγιάς.
Γύρω στο 1935 εγκαταστάθηκε στην περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα στο Αιγάλεω και ρίχτηκε στη βιοπάλη, κάτω από σκληρές συνθήκες εργασίας.
Στη γερμανική κατοχή, ο ανυπότακτος χαρακτήρας του και τα αντιφασιστικά πιστεύω του, τον οδήγησαν στην Εθνική Αντίσταση και μέσα από τις γραμμές του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου αγωνίστηκε για την ελευθερία της πατρίδας, την κοινωνική δικαιοσύνη και την δημοκρατία.
Η προσφορά του στον Δήμο Αιγάλεω ήταν σπουδαία και τίμησε την πόλη μας ως δημοτικός σύμβουλος, εκλεγμένος με την παράταξη του ιστορικού δημάρχου μας, Σταύρου Μαυροθαλασσίτη.
Καθοριστική ήταν η συμμετοχή του στη δημιουργία και τη λειτουργία της Φιλαρμονικής του Δήμου Αιγάλεω, την οποία υπηρέτησε με θαυμαστή συνέπεια και αγάπη.
Οι κοινωνικοί του αγώνες έγιναν η αιτία, τις μαύρες μέρες της δικτατορίας των απριλιανών, να εξοριστεί στην Γυάρο, μένοντας πιστός στις ιδέες του και τα δημοκρατικά του φρονήματα.
Το όνομα «Καλλιοντζής» στην τουρκική γλώσσα σημαίνει «μαχητής της θάλασσας», «μάχιμος ναύτης». Ο Επαμεινώνδας Καλλιοντζής, ο δικός μας Παμίνος, ήταν ένας μαχητής της ζωής, που οραματίστηκε έναν καλύτερο κόσμο.
Άνθρωπος με καθαρή σκέψη, που αγωνίστηκε για ν’ ανοίξουν καινούργιοι δρόμοι στην κοινωνία και πίστευε ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να φτιάχνει μόνος τη μοίρα του και να παλεύει για τα ιδανικά και τις ιδέες του.
Ο Επαμεινώνδας Καλλιοντζής, αυτός ο σπουδαίος συμπολίτης μας, τίμησε με τη ζωή και τη δράση του τη μικρασιατική του καταγωγή και αναδείχθηκε σ’ έναν αγνό και σεμνό αγωνιστή της ελευθερίας και της δημοκρατίας, αλλά και σε πρωτοπόρο των λαϊκών και κοινωνικών αγώνων.
Παναγιώτης Χατζηαντώνογλου