ΟΤΑΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ (ΦΩΤΟ)

PERRAKARX

 

 

 

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 90 ετών, την περασμένη Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020, ο τ. Αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Βενιζέλος. Ο Νικήτας Βενιζέλος νοσηλευόταν στο Λαϊκό Νοσοκομείο καθώς έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια. Ήταν εγγονός του μεγάλου Κρητικού πολιτικού και Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ελευθέριου Βενιζέλου. Ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, ενώ υπήρξε Βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Βουλής.

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1930 και ήταν γιος του Κυριάκου Βενιζέλου, πρωτότοκου γιου του Ελευθερίου Βενιζέλου, και της Μαρίκας Ρούσσου, κόρης του εκ Λέρου μεγαλοεφοπλιστή Νικήτα Ρούσσου. Σπούδασε οικονομικά και διοικητικές επιστήμες στην Γαλλία και τις ΗΠΑ και ασχολήθηκε με ναυτιλιακές επιχειρήσεις, που κληρονόμησε από την μητέρα του.

Με την εγκαθίδρυση της Χούντας στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στο εξωτερικό από όπου οργάνωσε αντιστασιακό κίνημα κατά της Δικτατορίας. Φρόντισε το πλήρωμα του αντιτορπιλικού Βέλος, που το Μάιο του 1973 στασίασε ενώ βρισκόταν σε άσκηση του ΝΑΤΟ και κατέφυγε στην Ιταλία, προσλαμβάνοντας πολλά από τα μέλη του στα καράβια του, γι' αυτό και του απενεμήθη παράσημο από το ελληνικό Κράτος μετά την πτώση της Χούντας. Κατά την διάρκεια της Χούντας επέστρεψε κρυφά στην Ελλάδα, μαζί με τον Γραμματέα του και μετέπειτα Υπουργό ΥΜΕ Κώστα Μπαντουβά, προετοιμάζοντας Επανάσταση από την Κρήτη και εφοδιάζοντας με όπλα τους Κρητικούς, που αγόρασε ο ίδιος από τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, αλλά οι κινήσεις τους προδόθηκαν και αναγκάστηκαν μεταμφιεσμένοι να διαφύγουν και πάλι στο εξωτερικό.

Επέστρεψε το 1974 στην Ελλάδα και έθεσε υποψηφιότητα με την ΕΔΗΚ, με την οποία και εξελέγη. Επανεξελέγη το 1977 και ήταν ο τελευταίος Βουλευτής που παρέμεινε πιστός μέχρι την διάλυσή της. Λίγο πριν τις εκλογές του 1981, το 1980, αποχωρεί από την ΕΔΗΚ και ενεργοποιεί το Κόμμα των Φιλελευθέρων, το οποίο είχε ιδρύσει πρώτος ο παππούς του Ελευθέριος Βενιζέλος. Γεν. Γραμματέας του Κόμματος ανέλαβε ο Κώστας Μπαντουβάς. Το κόμμα παίρνει αδιάλειπτα μέρος στις εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι και το 1990, αλλά απέτυχε να λάβει το εκλογικό μέτρο του 3% και να εκλέξει βουλευτές σε όλη τη σύγχρονη πορεία του, σημειώνοντας όμως πολλαπλάσια ποσοστά στο Νομό Χανίων σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο. Το 1993 ο Νικήτας Βενιζέλος συνεργάστηκε με την Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά καταφέρνοντας να εκλεγεί βουλευτής για τελευταία φορά, συγκεντρώνοντας 10.267 ψήφους στην Α΄ περιφέρεια Αθηνών. Από αυτήν την εκλογή του, διετέλεσε από το 1993 έως το 1996 Ε' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Είχε παντρευτεί δύο φορές και έχει οκτώ παιδιά, δύο αγόρια, τον Κυριάκο και τον Ιωάννη και 6 κορίτσια. Η δεύτερη σύζυγός του Κέιτι Άνταμς είναι απόγονος του Προέδρου των ΗΠΑ Τζον Άνταμς. Μέχρι το 2002 είχε στην ιδιοκτησία του το πατρικό σπίτι των Βενιζέλων στην Χαλέπα Χανίων, το οποίο αγοράστηκε από το ελληνικό δημόσιο και λειτουργεί σαν Μουσείο.

Διατηρούσε τις καλές σχέσεις του με τους Κρητικούς σε όλα τα μήκη και πλάτη, και ιδιαίτερα στο Αιγάλεω με τον πρώην Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Γιάννη Περράκη, όπως αποτυπώνεται και στις φωτογραφίες του άρθρου μας, από το προσωπικό αρχείο του συμπολίτη μας πρώην Δημοτικού Συμβούλου και Ιδρυτή του ΙΛΟΑ.

Σας παραθέτουμε σχετικές φωτογραφίες (Αρχείο Γιάννη Περράκη) από την επίσκεψη του Νικήτα Βενιζέλου στην πόλη μας το 2007 - επί Δημαρχίας Δημήτρη Καλογερόπουλου και Προεδρίας στον Σύλλογο Κρητικών Αιγάλεω, του Γιάννη Περράκη - κατά τα αποκαλυπτήρια της προτομής του παππού του, Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ελευθέριου Βενιζέλου, στην πλατεία Εσταυρωμένου στο Αιγάλεω. Παρόντας σε εκείνη την τελετή και ο τότε Βουλευτής Β΄ Αθήνας – νυν Πρωθυπουργός της χώρας μας – κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακριβώς η διπλανή πλατεία στο κέντρο της πόλης μας, όπου βρίσκεται ο κεντρικός σταθμός του ΜΕΤΡΟ, ονομάζεται πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου.

Στην κεντρική φώτο εν έτει 2007, από αριστερά, ο Γιάννης Περράκης (Δημοτικός Σύμβουλος τότε, όπως και Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Αιγάλεω), ο αείμνηστος Νικήτας Βενιζέλος και ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, κατά την διάρκεια της Δημαρχιακής του θητείας.

 

 

veper2ok

 

ΑΝΩΘΕΝ ΦΩΤΟ: Στο αριστερό άκρο διακρίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

 

 

veper3ok

 

 

ΑΝΩΘΕΝ ΦΩΤΟ: Συχνή – πυκνή η επικοινωνία των Κρητικών, Νικήτα Βενιζέλου, Γιάννη Περράκη, που ανταλλάσσουν χειραψία σε παλαιότερη εκδήλωση.

 

 

 

venil1ok

 

 

 

veper1ok

 

 

 

XRUSMAK