Σπύρος Ευαγγελάτος:

Γιατί έφυγα από Γκίκα

& γιατί πήγα με τον Μπίρμπα

 

 

euaggelatos mpirmpas

 

 

Αγαπητές φίλες / Αγαπητοί φίλοι,

Προσεγγίζοντας σιγά, σιγά τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019, αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ σ’ εσάς και να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου σχετικά με την απόφαση μου να συνεχίσω να συμμετέχω ενεργά και μαχητικά στα δρώμενα της πόλης μας, μέσα από το ψηφοδέλτιο της ιστορικής Δημοτικής Παράταξης «Ανάπλαση Αιγάλεω», υποβάλλοντας με αυτό τον τρόπο, παράλληλα και την παραίτηση μου από μέλος της Παράταξης «Συμμαχία για το Αιγάλεω».

Σχεδόν μία δεκαετία τώρα, όπως πολλοί θα έχετε διαπιστώσει, δε σταμάτησα ποτέ να παρακολουθώ τα δρώμενα της πόλης μου, να ενημερώνομαι για το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων στις γειτονιές μας, αλλά και να συμμετέχω ενεργά, όσο το δυνατόν, σε τοπικές πρωτοβουλίες και δράσεις. Έχω αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι το ενδιαφέρον και η αγάπη μου για το Αιγάλεω είναι απόλυτο, ειλικρινές και ανυπόκριτο!

 

[Γιατί επέλεξα την «Ανάπλαση Αιγάλεω»]

Περαιτέρω, από το Δεκέμβρη του 2017 έως και σήμερα, έχοντας τη τιμή να υπηρετώ ως Ειδικός Επιστήμονας στο Συνήγορο του Πολίτη, το οποίο αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα «μεγάλο Πανεπιστήμιο», μελετώντας δεκάδες αιτήματα και παράπονα συμπολιτών μας, με τοποθετεί σε μία – αδιαμφισβήτητα - «πλεονεκτική» θέση ώστε να μπορώ να κρίνω πιο ώριμα και σφαιρικά την αποτελεσματικότητα αρκετών Δημοτικών αρχών, πόσο περισσότερο τη δική μας στο Αιγάλεω. Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της Διοίκησης του Δήμου μας, άσκησαν και ασκούν τη Διοίκηση με δημιουργικότητα και συνέπεια, υπηρετώντας τις αρχές της χρηστής Διοίκησης και του Δημοσίου συμφέροντος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως πρόσφατα (μόλις τον Μάρτιο του 2018) ο Δήμος μας έλαβε Ευρωπαϊκό Σήμα Αριστείας στη χρηστή Διακυβέρνηση (EloGE) και αναδείχθηκε πρώτος μεταξύ των υπολοίπων υποψήφιων Δήμων της Ελλάδας. Φυσικά και είναι απολύτως λογικό, στο πλαίσιο άσκησης πολιτικής, ότι θα έχουν υπάρξει και αστοχίες, εντούτοις το τελικό άθροισμα παραμένει για πρώτη φορά θετικό μετά από πολλά έτη. Εκείνο, όμως, που με «κέρδισε» περισσότερο απ’ όλα, ήταν το γεγονός ότι σε μία αναντίρρητα δύσκολη περίοδο, όπου η πατρίδα μας, μαστίζεται από την οικονομική κρίση (και όχι μόνο) η Δημοτική μας Αρχή, έριξε το μεγαλύτερο βάρος στην κοινωνική της πολιτική, η οποία αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί «ανάχωμα» ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για τα λαϊκά στρώματα και ιδιαιτέρως για τις ευπαθείς ομάδες της πόλης μας.

«Πέρα και πάνω απ’ όλα το Αιγάλεω» ήταν και παραμένει η απόλυτα αδιαπραγμάτευτη προσωπική μου αρχή. Σήμερα λοιπόν, θέτοντας, παράλληλα, τον εαυτό μου στην κρίση όλων των συνδημοτών, καλών φίλων και απλών γνωστών, καλούμαι όχι μόνο να υπερασπιστώ αυτόν τον λόγο μου, αλλά πάνω απ’ όλα να προασπίσω τις αρχές και τις ιδέες μου, λαμβάνοντας συναισθηματικά δύσκολες, αλλά ειλικρινώς αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις.

 

[Γιατί αποχωρώ από τη «Συμμαχία για το Αιγάλεω». ]

Συμπληρωματικά με τα ανωτέρω, είναι προφανές ότι αποχωρώ από τη «Συμμαχία για το Αιγάλεω», παρά την προσωπική μου συμπάθεια, σε ανθρώπινο επίπεδο, στο πρόσωπο του κ. Γκίκα Γιάννη και σε αρκετά άλλα στελέχη αυτής της παράταξης. Η αποχώρηση μου έχει να κάνει με μία σειρά δυσάρεστων «πολιτικών» συμπερασμάτων, τα σημαντικότερα εκ των οποίων συνοψίζονται ως εξής:

  1. Στη συγκεκριμένη παράταξη δεν υπήρξε ποτέ καταστατικό κείμενο Αρχών της Παράταξης ή αν δημιουργήθηκε στην πορεία ουδέποτε μου/ μας κοινοποιήθηκε.

  2. Αν και προσφέρθηκα μαζί με άλλα αξιόλογα στελέχη (από τον Οκτώβριο του 2014) να εργαστώ επάνω στη σύνταξη καταστατικού κειμένου ώστε να υπάρξουν αρχές και κανόνες πάνω στους οποίους θα κινούμασταν δημοκρατικά και συντεταγμένα, ουδέποτε υπήρξε ανταπόκριση και ενδιαφέρον.

  3. Δεν υπήρξε ουδεμία δομή - εκτός της Δημοτικής ομάδας (4 εκλεγμένα άτομα και ο επικεφαλής της) - ή όργανα μέσα στα οποία να υπήρχε ειλικρινής διάλογος, ζύμωση ιδεών και παραγωγή πολιτικής για τον τόπο μας, που στη συνέχεια θα μετουσιώνονταν σε συγκεκριμένες θέσεις της παράταξης. Οι όποιες αποφάσεις για την πορεία της Παράταξης, ελαμβάνοντο σε επίπεδο πολύ κλειστής ομάδας ανθρώπων, οι περισσότεροι εκτός της Δημοτικής παράταξης, με κύριο γνώμονα το ίδιον συμφέρον με αποτέλεσμα, δυστυχώς, την απομόνωση και αποξένωση ανθρώπων με επιστημονική κατάρτιση, ιδιαίτερα νέων στελεχών με όρεξη και διάθεση για προσφορά και τέλος

  4. Δεν εκλήθη ουδέποτε σε συνάντηση απλών μελών & στελεχών, σύσκεψη ή γενική συνέλευση (εικάζω ότι κανείς δεν εκλήθη αφού ουδέποτε συνέβη) ώστε να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις, με δημοκρατικό και διαφανή τρόπο, είτε ενόψει κρίσιμων αποφάσεων που είχαν να κάνουν με προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε αναφορικά με ενδεχόμενες συνεργασίες με στελέχη άλλων παρατάξεων οι οποίες εν τέλει πραγματώθηκαν δίχως να ερωτηθεί κανείς. Οι μόνες προσκλήσεις που υπήρξαν ήταν για την εκδήλωση κοπής «πρωτοχρονιάτικης πίτας».

  5. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 δημιουργήθηκαν 4 Συνδυασμοί («Συμμαχία για το Αιγάλεω», «Αιγάλεω – Πρώτη Δύναμη», «Ώρα Αιγάλεω» και «Αιγάλεω Μπροστά») από τη μήτρα του «Ανθρώπινο – Σύγχρονο – Αιγάλεω» μετά την αποχώρηση του πρ. Δημάρχου, Δ. Καλογερόπουλου. Αυτό συνέβη ακριβώς γιατί μία από τις βασικότερες αιτίες ήταν το γεγονός ότι δεν ακολουθήθηκαν συγκεκριμένοι αξιακοί κανόνες, πλαίσιο αρχών και ανυπόκριτος διάλογος ώστε να αναδειχθεί η βέλτιστη δυνατή επιλογή η οποία θα γινόταν απολύτως σεβαστή από όλους. Τα χρόνια που ακολούθησαν, οι παθογένειες αυτές, δυστυχώς, όχι μόνο δεν θεραπεύτηκαν αλλά αντιθέτως οξύνθηκαν.

Ως εκ τούτου, κατά την προσωπική μου ταπεινή άποψη, μετά από τέσσερα (4) και πλέον χρόνια υπομονής όφειλα να δώσω πρώτα απ’ όλα στον εαυτό μου και κατόπιν στους συνδημότες μου, των οποίων τη στήριξη μελλοντικά θα ζητούσα, μία απάντηση σε ένα «θεμελιώδες» ερώτημα: «Αν δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε συντεταγμένα, δημοκρατικά και με διαφάνεια ως παράταξη της αντιπολίτευσης, ποια θα ήταν άραγε η τύχη της πόλης μου, αν οι πολίτες μας επέλεγαν σε θέση Διοίκησης»;

Η απάντηση είναι προφανής. Δεν θα μπορούσα ποτέ, υπό αυτές τις συνθήκες, να είμαι συμμέτοχος, άρα και «συνένοχος» σε μία εσφαλμένη – επικρατούσα - κατάσταση η οποία μελλοντικά θα υπονόμευε την καθημερινότητα όχι μόνο τη δική μου, αλλά του κάθε Αιγαλιώτη.

Πως θα μπορούσα, λοιπόν, στο «κάλεσμα» του Δημάρχου κ. Δημήτρη Μπίρμπα, στο πλαίσιο ανανέωσης και διεύρυνσης του ψηφοδελτίου της «Ανάπλασης Αιγάλεω» να μην είμαι απόλυτα θετικός; Η συγκεκριμένη ιστορική Δημοτική Παράταξη χαρακτηρίζεται από την προσφορά της στην πόλη, τη συγκεκριμένη δομή της, το καταστατικό της στο οποίο προβλέπονται γενικές συνελεύσεις και άλλα συλλογικά όργανα, μέσα στα οποία δύναται να αναπτυχθεί ειλικρινής διάλογος έτσι ώστε να «ζυμώνεται» όραμα και λεπτομερές σχέδιο για τη Διοίκηση της πόλης μας. Επιπροσθέτως, η συνεργασία μου, με την «Ανάπλαση Αιγάλεω» εδράζεται στο πλαίσιο μίας προγραμματικής συμφωνίας δράσεων, παρεμβάσεων και αξιών που συνομολογήσαμε, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη και τον επικεφαλής και Δήμαρχο Αιγάλεω, κ. Δημήτρη Μπίρμπα. Οι σημαντικότερες εξ’ αυτών, οι οποίες άλλωστε αποφασίστηκαν ομόφωνα στο Γενικό Συμβούλιο της 5ης Νοεμβρίου 2018 και δημοσιεύθηκαν, είναι:

  1. Προσήλωση και πίστη στο Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των Υπηρεσιών με σταθερές σχέσεις εργασίας και πλήρη εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους. 2. Εντατικοποίηση της προσπάθειας ενίσχυσης του ποσοστού κοινωνικών δαπανών (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Δημοτικά Ιατρεία κλπ.). 3. Ελάχιστη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στις δράσεις και υπηρεσίες, σε παιδικούς σταθμούς, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. 4 Στήριξη της Κοινωνικής Οικονομίας, της Ποιοτικής Εργασίας και της Τοπικής Επιχειρηματικότητας. 5. Μετουσίωση σε ένα ψηφιακό Δήμο - φιλικός στον πολίτη και 6. Διεύρυνση των συμμετοχικών θεσμών των πολιτών (Διαβουλεύσεις, Τοπικά Συμβούλια, Τοπικά δημοψηφίσματα κλπ.).

Φίλες και φίλοι,

έχει έρθει, πια, το πλήρωμα του χρόνου για να καλλιεργήσουμε, αληθινά, την κουλτούρα συνεργασίας και συναινέσεων. Περάσαμε πολλά δεινά ως πολίτες αυτού του τόπου, ας μην έρθουν και άλλα περισσότερα. Η λογική «ακολουθώ εκείνον ή τον άλλον, απλά και μόνο γιατί είναι του κόμματος» προσβάλει την νοημοσύνη μας και ναρκοθετεί πραγματικά τις ζωές μας. Οι ορθές πολιτικές ερωτήσεις είναι: «γιατί αξίζει να την/τον ακολουθήσω;», «γιατί είναι άξια/ος της εμπιστοσύνης μου;» ή «ποια δείγματα γραφής έχει δώσει;» κλπ. Η τελική επιλογή μας επιβάλλεται να ακολουθεί τις σωστές απαντήσεις και όχι το αντίστροφο.   Ας συντρίψουμε επιτέλους όλα εκείνα τα «δεσμά» που στο παρελθόν μας κρατήσανε προσκολλημένους σε διχόνοιες, αμφισημίες και τεχνητές αντιφατικότητες. Μας ενώνουν πολλά περισσότερα από εκείνα που αληθινά μας χωρίζουν. Ας εστιάσουμε σε αυτά για να γινόμαστε όλο και καλύτεροι και να προοδεύουμε ως κοινωνία.

Σας προσκαλώ, με σεμνότητα και σεβασμό στη δικαιοκρισία σας, όχι μόνο να αγκαλιάσετε την απόφαση μου, την οποία επιχείρησα να τεκμηριώσω επαρκώς ως όφειλα, αλλά και να συμμετέχετε ενεργά στις πρωτοβουλίες της Δημοτικής μας παράταξης «Ανάπλαση Αιγάλεω», επικροτώντας στην πράξη τη διάθεση σύνθεσης, πλουραλισμού και ειλικρινούς συνεργασίας μέσα σε πλαίσια συγκεκριμένων αρχών και κανόνων, όπως θα έπρεπε να είναι, προετοιμάζοντας με τα καλύτερα εχέγγυα, το ξημέρωμα μίας ακόμα καλύτερης ημέρας για εμάς, τις οικογένειες και τα παιδιά μας.

Με αλληλεγγύη, ευπρέπεια αλλά και δυναμισμό, συνεχίζουμε τους αγώνες για την πόλη της καρδιάς μας.

 

Ευαγγελάτος Σπυρίδων,

Ειδικός Επιστήμων,

Κύκλος Ποιότητας Ζωής,

Συνήγορος του Πολίτη.