Με την καμπάνια "ΠΙΑΣΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ" είμαστε όλοι κοντά στους πρόσφυγες την Κυριακή 12 Ιουνίου

 

 

 

 

prosfiges 1

 

 

Ο Δήμος Αιγάλεω συνδιοργάνωσε με την “Αλληλεγγύη για όλους”, την “Εφημερίδα των Συντακτών” και το δίκτυο μεταναστριών εργατριών “Μέλισσα” την καμπάνια “ΠΙΑΣΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΟΥ”, που σκοπό είχε τη διατήρηση της κουλτούρας αλληλεγγύης και την απομάκρυνση ξενοφοβικών και ρατσιστικών στερεοτύπων καθώς και την συγκέντρωση υλικού για την βοήθεια των προσφύγων και των μεταναστών.

Η καμπάνια αυτή είχε ήδη πραγματοποιηθεί με επιτυχία σε άλλους Δήμους της Αττικής, όπου οι μαθητές συγκέντρωναν υλικά πρώτης ανάγκης που θα βοηθούσαν τους μικρούς πρόσφυγες στο ταξίδι τους. Στο Αιγάλεω τα παιδιά συγκέντρωσαν σχολικές τσάντες και γραφική ύλη για το “ταξίδι στη γνώση”.

Η καμπάνια αυτή καταλήγει στην εκδήλωση της Κυριακής 12 Ιουνίου (Πολιτιστικό Κέντρο “Γιάννης Ρίτσος” 11.00) που ο Δήμος Αιγάλεω και όλοι οι άλλοι φορείς συνδιοργανώνουν με το Σύλλογο Σκαμιωτών Λέσβου. Των Σκαμιωτών που η αλληλεγγύη τους έγινε σύμβολο και εικόνα.

Στην εκδήλωση αυτή θα παραδοθούν τα υλικά που συγκεντρώθηκαν από μαθητές του Αιγάλεω, σε μικρούς πρόσφυγες του κέντρου φιλοξενίας του Σκαραμαγκά. Ο Σύλλογος Μικρασιατών Αιγάλεω θα παρουσιάσει το ταξίδι των προσφύγων του 1914 και 1922. Η εγγονή του Στρατή Μυριβίλη θα παρουσιάσει απόσπασμα από το βιβλίο του, “Η Παναγιά η Γοργόνα” όπου περιγράφει τον ερχομό των προσφύγων το 1922. Ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος θα παρουσιάσει τις συγκλονιστικές εικόνες των προσφύγων του σήμερα και θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους “Το χρέος”, που δημιούργησε το 1ο ΕΠΑΛ Άργους. Επίσης θα παρουσιαστεί έκθεση με κείμενα μαθητών Δημοτικών Σχολείων, για το προσφυγικό.

 

 

prosfiges