ΦΩΤΟ – ΡΕΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ

 

 

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ!

 

sotirarx

 

 

«Αναμνήσεις από την Αγία Βαρβάρα»:

 

Η ομάδα του fb που μας ταξιδεύει στο χρόνο!

 

 

 

PERIKLISMAK

 

 

Εδώ και λίγο χρονικό διάστημα, μία νέα ομάδα στο FB, «Αναμνήσεις από την Αγία Βαρβάρα»,… πολλαπλασιάζει τον πολιτιστικό πλούτο της πόλης μας, καθώς μέσω της δημοσίευσης φωτογραφιών, έρχονται στο φως ακόμη και σπάνιες στιγμές από το παρελθόν.

Μέσα σε αυτό το λίγο χρονικό διάστημα ύπαρξης της συγκεκριμένης διαδικτυακής ομάδας, η δικτύωση αυτή, αγκαλιάστηκε τόσο πολύ, που μετρά ήδη 2.000 μέλη και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί… γεωμετρικά, καθώς συνδέει παλιές και νέες γενιές της Αγίας Βαρβάρας!

Είναι, πράγματι ένας, σύγχρονος τρόπος για να αποτυπωθεί, φωτογραφικά, η ιστορία της πόλης, συμβάλλοντας ο καθένας και η καθεμία με προσωπικά (ή, μη) φωτογραφικά… ντοκουμέντα!

Για αυτό το σπουδαίο εγχείρημα, με την ομολογουμένως, τεράστια ανταπόκριση, δύο συμπολίτες μας, με αγάπη για τον τόπο μας, είχαν την φαεινή ιδέα, αποδεικνύοντας, για ακόμη μία φορά, ότι δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο! Και ειδικά στις σύγχρονες – διαδικτυακές – εποχές που ζούμε.

Η συνεισφορά τους, όπως και όλων όσοι μετέχουν, θα δώσει απίστευτο υλικό στον ιστορικό του μέλλοντος!

Ο λόγος για τον ηθικό… εμπνευστή, τον Αντιδήμαρχο Αγίας Βαρβάρας κ. Δημήτρη Σωτηρόπουλο, αλλά και την σύζυγο του, δημιουργό της ομάδας του FB, κ. Βιργινία Ζαχαρία.

Από τις αδυναμίες - χόμπι, του Δημήτρη Σωτηρόπουλου, η φωτογραφία και εν προκειμένω η συλλογή φωτογραφιών, η οποία χρονικά φέρνει το ξεκίνημα της προσπάθειας, αρκετά χρόνια πίσω, όταν ο εν λόγω συμπολίτης μας, το μακρινό – ηλεκτρονικά / διαδικτυακά – 2009 είχε πρωτοπορήσει - δημιουργήσει σελίδα στο fb με τον τίτλο: «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ: ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ», στην οποία αναρτούσε σπάνιες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, εκ των οποίων ορισμένες είχαν δημοσιευθεί και στην εφημερίδα μας «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ Η Πόλη μας» (ενδεικτικά, σας παραθέτουμε δύο εξ΄ αυτών παρακάτω).

Μάλιστα, το καλοκαίρι του 2009, ο τότε (και νυν) Δήμαρχος κ. Λάμπρος Μίχος, συμφώνησε με την ιδέα - πρόταση του Δημήτρη για τη διοργάνωση έκθεσης με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την Αγία  Βαρβάρα.

Η έκθεση είχε πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία, τον Σεπτέμβριο του 2009 στο Άλσος Μητέρας, στο πλαίσιο εορτασμού των «ΓΙΟΡΤΩΝ ΠΟΛΗΣ». Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γυρίσουν πίσω στο χρόνο απολαμβάνοντας σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

Από τότε έως σήμερα, δεν υπήρξε καμία αντίστοιχη κίνηση.

Ιδού πεδίο… φωτογραφικής – ιστορικής αποτύπωσης, λαμπρό, λοιπόν, και την φλόγα για την επαναδημιουργία σελίδας αναμνήσεων σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, την έδωσε στην Βιργινία Ζαχαρία, τον περασμένο Σεπτέμβρη, μία δημοσίευση στην οποία υπήρχαν αναφορές για τον αγαπημένο της παππού, Ιατρό Κωνσταντίνο Ζαχαρία, σε αντίστοιχη σελίδα γειτονικής πόλης. Αυτή ήταν η αφορμή για τη δημιουργία της ομάδας FB: «Αναμνήσεις από την Αγία Βαρβάρα». Και το νερό μπήκε στο αυλάκι!

Το υλικό της ομάδας, εμπλουτίζεται καθημερινά. Υπάρχουν γύρω στις 50 θεματικές κατηγορίες στις οποίες μπορείτε να αναζητήσετε υλικό με βάση το θέμα που σας ενδιαφέρει π.χ. δημοτικά σχολεία, εκκλησίες, προσωπικότητες, γεγονότα, πλατείες - παιδικές χαρές, ταβέρνες – ζαχαροπλαστεία, εργοστάσια – βαπτίσεις κ.α.

Μέσα σε 4 μόλις μήνες, 2.000 (και πλέον) μικροί και μεγάλοι σημερινοί και παλαιότεροι κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας, αγκάλιασαν την προσπάθεια και έχουν γίνει μία παρέα που «γράφει» και αποτυπώνει την δική της «ιστορία».

 

SOTIR1

 

 

SOTIR2

 

 

PERIKLISMAK