ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο πρ. ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

THANOPTEL

 

 

 

Σε ηλικία 95 ετών έφυγε από την ζωή ο παλαιός Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Βαρβάρας Κωνσταντίνος Θανόπουλος (κεντρική φώτο δεξιά). Ο συμπολίτης μας, απεβίωσε στις 7 Νοεμβρίου 2019 και κηδεύθηκε την επομένη, 8 Νοεμβρίου, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, όπου διέμενε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά τα τελευταία έτη.

Γεννημένος στην Κοντοβάζαινα (επαρχία Γορτυνίας) του Νομού Αρκαδίας το 1924, ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος εγκαταστάθηκε στην πόλη μας, την Αγία Βαρβάρα, στις αρχές της δεκαετίας του 60 (περί το 1952).

Δραστηριοποιήθηκε με τα κοινά της πόλης μας σε πολύ δύσκολες και ταραχώδεις εποχές. Ήταν Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Βαρβάρας, για μία 10ετία, από το 1964 έως το 1974. Στο πρώτο σκέλος, ήταν εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος το 1964 επί θητείας του Δημάρχου Νίκου Νικόλοπουλου, ως μέλος της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Γ. Καββαδία. Ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος ήταν το τελευταίο εν ζωή μέλος, από εκείνο το 16μελές Δημοτικό Συμβούλιο της θητείας Νικολόπουλου.

Εν συνεχεία με την επιβολή του χουντικού καθεστώτος στην Ελλάδα το 1967, διορίστηκε από τον Στυλιανό Παττακό μαζί με τους Αναστάσιο Λαγάνη (Δήμαρχο), Παναγιώτη Μιχαλακάκο (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου), Δημήτριο Νικόπουλο, Γεώργιο Πουλόπουλο, Γεώργιο Καββαδία, Σωτήριο Μάρκο, Δημήτρη Παντελιάδη, στο νέο δημοτικό σχήμα, που έμεινε μέχρι το 1974.

Όπως είχε τονίσει ο ίδιος παλαιότερα και σε δημοσιεύματα που είχαν κυκλοφορήσει το 2010, παραθέτοντας και σχετικά έγγραφα, είχε κινητοποιηθεί σε όλα αυτά τα 10 χρόνια της δημοτικής παρουσίας του, προκειμένου να γίνουν ορισμένα έργα στην πόλη μας, όπως η εγκατάσταση του πρώτου κερματοδέκτη στην Άνω Αγία Βαρβάρα, η επέκταση της συγκοινωνίας από το «ΚΟΥΚΛΑΚΙ» προς τον Προφήτη Ηλία, η τοποθέτηση στύλων ηλεκτρικού ρεύματος, η αποκατάσταση κτιρίου στην Π.Π. Γερμανού για την εγκατάσταση του 5ου Δημοτικού Σχολείου, όπως και διάφορα έργα οδοποιϊας.

Σε προσωπική του αφήγηση, που δημοσιεύτηκε στο φύλλο 162 τον Ιούνιο του 2010 της μηνιαίας εφημερίδας «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ Η Πόλη μας», είχε επισημάνει ότι η Πλατεία Αγίας Ελεούσης είχε ονομαστεί επί θητείας Νικολόπουλου, «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ», και όταν μετά την 21η Απριλίου 1967 ο διορισμένος Δήμαρχος Αναστάσιος Λαγάνης, ζήτησε να μετονομαστεί σε «21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ», εκείνος αντέδρασε. Κατά την εξιστόρηση και παράθεση των γεγονότων στην δημοσιογράφο κ. Νίκη Γεωργίου, ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος είχε πει: «Τότε ήταν που με είχε καλέσει ο Λαδάς. Εγώ του έδειξα την πρώτη απόφαση για την πλατεία εξηγώντας του ότι το όνομα της είναι Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», και αυτός μου απάντησε: «Εάν δεν ήταν ο Γέρος του Μοριά, θα σε μάγκωνα και θα σε πέταγα από το παράθυρο να σκάσεις σαν καρπούζι στην πλατεία Κλαυθμώνος».

 

 

 

thanop4

 

 

ΑΝΩΘΕΝ ΦΩΤΟ: Κατά την σχολική εορτή στο 5ο Δημοτικό Σχολείο στις 23 Ιουνίου 1967. Από αριστερά, ο Δ. Λεούσης, ο Παπάς της Ενορίας του Προφήτη Ηλία και ο Κωνσταντίνος Θανόπουλος.

 

 

 

MAMOK