«ΔΡΑΚΟΣ», 42 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

 

ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

 

 

 DRAKOU ARXIKI

 

 

Στις 31 Ιανουαρίου στο χώρο τέχνης και πολιτισμού “8 Δυτικά”, ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “Δράκος” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του που φέτος είχε επετειακό χαρακτήρα, γιορτάζοντας τα 42 χρόνια προσφοράς και πορείας του.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα πάνω από 400 άτομα, γονείς εκπαιδευτικούς και μαθητές που αγκάλιασαν την εκδήλωση και μας τίμησαν με την παρουσία τους. Να ευχαριστήσουμε, επίσης, τους ξεχωριστούς ομιλητές μας, το συγγραφέα Μίμη Ανδρουλάκη, τον Αναπληρωτή Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Πάντειου Πανεπιστημίου κ. Β. Κέφη και την παλιά συνεργάτιδα του Οργανισμού, φιλόλογο και Διδάκτωρ  στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κα. Φ. Βαρβαρήγου που μοιράστηκαν μαζί μας τις σκέψεις τους για τις προοπτικές της εκπαίδευσης στα χρόνια της κρίσης.
Η πρωτοβουλία της φετινής εκδήλωσης γεννήθηκε ως ανάγκη να ευχαριστήσουμε γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά που όλα αυτά τα χρόνια μας εμπιστεύεστε και μας στηρίζετε διατηρώντας μας στην πρώτη γραμμή της εκπαίδευσης.
Σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς και σας ευχόμαστε μία καλή και δημιουργική χρονιά!

Διευθύντρια του Οργανισμού

Ρένα Δράκου

 

 AXI 2281

 

 

AXI 2289

 

AXI 2306

 

 

AXI 2315

 

 

AXI 2320

 

 

AXI 2333

 

 

AXI 2350

 

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΡΕΝΑΣ ΔΡΑΚΟΥ

 

ΓΙΑ ΤΑ 42 ΧΡΟΝΙΑ

 

 

Καλησπέρα σας χρόνια πολλά και καλή χρονιά,

Το 2013, λοιπόν, πήραμε μία απόφαση. Σε πείσμα των καιρών, όταν η γενικότερη πολιτικοοικονομική κατάσταση δεν μπορούσε να ήταν χειρότερη, εμείς επιλέξαμε αντί να περιορίσουμε τις δραστηριότητές μας, να τις επεκτείνουμε.
Οραματιστήκαμε έναν ολοκληρωμένο Εκπαιδευτικό Οργανισμό, έναν Πολυχώρο Εκπαίδευσης που θα στηρίζεται πάλι στη βασική αρχή και φιλοσοφία μας. Ποιότητα σε όλες τις υπηρεσίες, εξειδίκευση ανά υπηρεσία.
Ήταν πραγματικό στοίχημα για εμάς και το κάναμε πράξη. Επιλέγοντας τους καταλληλότερους ανθρώπους σε κάθε υπηρεσία βλέπαμε να παίρνει μορφή αυτό που φανταστήκαμε.
Η Κατερίνα σας περιέγραψε πολύ σύντομα αυτή την πορεία από το 1974 μέχρι σήμερα. Εκείνο, όμως, που είναι αδύνατον να περιγραφεί είναι όλα τα συναισθήματα μέσα σε αυτή την πορεία.
Το πρόγραμμα της φετινής μας εκδήλωσης προσπάθησε να δώσει μία εικόνα, μία μυρωδιά από τις ξεχωριστές στιγμές που όλοι ζήσαμε, κάποιοι από εμάς και από διαφορετικές θέσεις.
Στο σημείο αυτό θέλω να σας πω ότι αισθάνομαι πολύ τυχερή για 2 κυρίως λόγους. 1ον: Αισθάνομαι τυχερή για αυτή την παρακαταθήκη με όλες τις προκλήσεις της. 2ον: Αισθάνομαι τυχερή για τους εξαιρετικούς συνεργάτες υπεύθυνους / υπηρεσία. Τυχερή για τους εξαιρετικούς συνεργάτες – εκπαιδευτικούς με τους οποίους έχουμε άριστη συνεργασία αφού βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση της ποιοτικής εκπαίδευσης και με την εμπειρία, το μεράκι και τον ενθουσιασμό τους, μαθαίνουν στα παιδιά μας γράμματα.
Τέλος, αισθάνομαι τυχερή που σε όλη αυτή την πορεία 2 άνθρωποι ήταν μαζί μου. Ο Δημήτρης ο Ζυγουρίτσας που θυμώνει όταν αποκαλύπτω ότι ήταν και δικός μου καθηγητής γιατί έτσι προδίδω την ηλικία του και εδώ και 3 χρόνια ο αγαπημένος μου συνεργάτης, ο Άγγελος ο Χαχολάκης που μαζί οραματιστήκαμε και υλοποιήσαμε τις νέες υπηρεσίες στο νέο μας χώρο.
Στο σημείο αυτό να σας πούμε ότι η σχεδόν εμμονική στάση μας για τη γνώση, μας οδήγησε να πάρουμε μία απόφαση και να συμβάλλουμε, όσο μπορούμε και εμείς από την πλευρά μας, στη δυνατότητα μόρφωσης των παιδιών της περιοχής μας. Αποφασίσαμε, λοιπόν, από το Σεπτέμβρη της νέας σχολικής χρονιάς να δημιουργήσουμε δανειστική βιβλιοθήκη που θα λειτουργεί καθημερινά και Σάββατο και θα είναι ανοιχτή για όλους τους κατοίκους της περιοχής. Καλούμε όλους τους γονείς, εκπαιδευτικούς, φίλους και φορείς της πόλης μας να συνδράμουν όπως μπορούν σε αυτή την προσπάθεια, διαθέτοντάς μας βιβλία που δεν χρησιμοποιούν πια, ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε και τα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν το πιο πολύτιμο αγαθό, μετά την υγεία, το βιβλίο. Τα βιβλία των Εκδόσεων του Οργανισμού μας καθώς και  ξενόγλωσσα βιβλία, βοηθήματα, λεξικά, λογοτεχνικά αλλά και βιβλία ανά ειδικότητα και ανά υπηρεσία θα βρίσκονται στη διάθεση όλων των μαθητών αλλά και ενηλίκων.
Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ότι το βίντεο με τις συνεντεύξεις παλιών μαθητών που παρακολουθήσαμε ήταν ένα πολύ μικρό δείγμα ανθρώπων που στηρίχθηκαν στα πόδια τους και στο μυαλό τους, μόχθησαν, σπούδασαν και κάνουν μία πορεία όχι πάντα εύκολη, σίγουρα όμως στο αντικείμενο που αγαπούν και που είναι καλοί. Αυτοί οι άνθρωποι και πολλοί άλλοι πίστεψαν στον εαυτό τους γιατί κάποιοι δάσκαλοι πίστεψαν σε εκείνους. Τα παιδιά του Κέντρου Ξένων Γλωσσών μας που έδωσαν εξετάσεις και πήραν τα πτυχία τους πίστεψαν στον εαυτό τους και οι δάσκαλοί τους επίσης και τα κατάφεραν.
Αγαπημένοι μας γονείς, αφήστε τα παιδιά να πέσουν κάτω αν χρειαστεί, ας κάνουν και ένα σημάδι αρκεί να πάρουν πρωτοβουλίες, να αποφασίζουν και να τολμούν. Οι ουλές μας, άλλωστε, στο χρόνο, μας καθορίζουν, μας κάνουν καλύτερους, σοφότερους και πιο ανθεκτικούς!
Η εκδήλωσή μας πραγματοποιείται σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική περίοδο. Η κρίση που μαστίζει όχι μόνο τη χώρα μας, έχει συνέπειες τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικοπολιτιστικό επίπεδο. Η αγωνία της επαγγελματικής αποκατάστασης των παιδιών είναι έκδηλη σε όλους τους γονείς και είναι απόλυτα κατανοητή. Από την άλλη, τα παιδιά σήμερα ενώ μεγάλωσαν με μία σχετική άνεση, κατανοούν ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα στο μέλλον.
Αυτή τη στιγμή και από αυτή εδώ τη θέση έχω ανάγκη να απευθυνθώ στους μικρούς και μεγάλους μαθητές μας σε όλες τις υπηρεσίες και να τους πω ότι η καλύτερη απάντηση στις δυσκολίες της ζωής είναι η γνώση. Η γνώση είναι δύναμη. Τα εφόδια είναι όπλο που μπορεί να μας βοηθήσει. Εμείς στα “Δυτικά Προάστεια” είμαστε έξυπνα παιδιά. Έχουμε δυσκολίες αλλά αυτό μας κάνει και πιο δυνατούς και πιο μαχητικούς. Τα παιδιά των εύπορων οικογενειών με ένα γράμμα βρίσκονται στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Όμως, εμείς είμαστε από άλλη πάστα. Είμαστε πιο ανθεκτικοί, πιο πεισματάρηδες.
Αγωνιστείτε για αυτά που πιστεύετε. Αγωνιστείτε να αλλάξετε τον κόσμο. Μπορείτε να το κάνετε. Μα για αυτό θα χρειαστείτε γνώσεις, για να σας οχυρώσουν. Για να μπορείτε να διακρίνετε την αλήθεια από το ψέμα. Για να μπορείτε να κρίνετε αυτούς που μας κυβερνούν και καθορίζουν τις ζωές μας.
Μια αστραπή η ζωή μας, μα …προλαβαίνουμε! Προλαβαίνουμε να κάνουμε τόσα πράγματα και να αφήσουμε το δικό μας σημάδι στο χρόνο και οι επόμενες γενιές να συνεχίσουν.
Μην απογοητεύεστε, αγωνιστείτε! Οι δάσκαλοί σας είναι στο πλευρό σας. Οι γονείς σας δίπλα σας. Είστε η λεπίδα κάθε χώρας. Να το θυμάστε. Μπορούμε και μπορείτε να κάνετε πολλά αρκεί να το θελήσετε.
Καλή χρονιά σε όλους μας!
Σας ευχαριστώ!

 

 

AXI 2379

 

 

 

AXI 2406

 

 

AXI 2417

 

 

AXI 2435

 

 

AXI 2424

 

 

 

AXI 2440

 

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΔΡΑΚΟΥ

 

 

Αν μπορούσα να δώσω έναν τίτλο σ΄αυτά που έχω να σας πω, γενικά θα ήταν: “Ευτυχώς που υπάρχουν οι νέοι’’. Ή καλύτερα και πιο συγκεκριμένα: “Ευτυχώς που υπάρχει η μορφωμένη και με παιδεία νεολαία μας”.
    Όλοι οι εκπαιδευτικοί, όλων των βαθμίδων, και φυσικά και εγώ, νοιώθω ψυχικά πλήρης και απόλυτα ικανοποιημένος που υπηρέτησα στον τομέα της εκπαίδευσης – παιδείας.
    Νοιώθω μάλιστα διπλά ικανοποιημένος διότι αφ΄ενός, υπηρέτησα χάριν των νέων ανθρώπων και αφ΄ετέρου, συνεργάστηκα με συναδέλφους καθηγητές όλων των ειδικοτήτων, που ήταν και αφοσιωμένοι και συνειδητοποιημένοι γι΄αυτό που έκαναν και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα για όλα αυτά, από τα βάθη της καρδιάς μου.   
    Αισθάνομαι ευτυχής, γιατί αξιώθηκα να διδάξω σε χιλιάδες νεαρά άτομα και αυτά μπόρεσαν να ανεβάσουν το μορφωτικό τους επίπεδο, να καλλιεργήσουν τον πνευματικό τους κόσμο αλλά ακόμα και τον χαρακτήρα τους ώστε, να γίνουν χρήσιμοι και για τον εαυτό τους αλλά και για την κοινωνία που τους έχει τόση ανάγκη ιδιαίτερα αυτές τις μέρες.    
    Οι νέοι, ως ελεύθερα άτομα, πάντα θα  οραματίζονται και θα θέτουν στόχους και φυσικά θα προσπαθούν να τους υλοποιούν. Σχεδόν αποκλειστικά αρμόδιοι και υπεύθυνοι να τους βοηθήσουν για την επίτευξη τους, είναι οι γονείς και πολύ περισσότερο  οι ΔΑΣΚΑΛΟΙ τους.
Και θέλω αυτό ειδικά το σημείο να το επισημάνω ακόμη περισσότερο. Δηλαδή θέλω να δείξω πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην πνευματική και ψυχική ανέλιξη για τις νεαρές κυρίως ηλικίες.
Έχουμε αναρτήσει , μεταξύ των άλλων μία πολλή εύστοχη επιγραφή που αναφέρει: “Δεν έχει σημασία τι λες και τι κάνεις, αλλά από ποια θέση το λες και το κάνεις” .Και η θέση του εκπαιδευτικού – δασκάλου
είναι καθοριστική για τη μόρφωση, τον πολιτισμό και την παιδεία ενός ατόμου.
    Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι, η ελεύθερα σκεπτόμενη νεολαία μας, εφοδιασμένη με τη γνώση και τον ανθρωπισμό θα δώσει λύσεις προόδου και όχι απλώς ανάπτυξης για τη χώρα μας και τους απλούς και περήφανους ανθρώπους της, οι οποίοι υποφέρουν χωρίς να είναι υπαίτιοι γι΄αυτό.
    Πιστεύω ακράδαντα ότι, οι νέοι άνθρωποι είναι όπως πάντα, η κινητήριος δύναμη ώθησης, εξέλιξης και προόδου για τον τόπο μας και τους Έλληνες.
    Ας ελπίσουμε και ας ευχηθούμε οι νέοι να έχουν ένα μέλλον πραγματικά δημιουργικό και με επιτυχίες για τους ίδιους και την κοινωνία και φυσικά με αλληλέγγυα συναισθήματα.
Ευχαριστώ όλους σας.   
          
                                                                                                                                                

Πρόγραμμα εκδήλωσης
 Α΄ μέρος:
1. Ομιλία κου. Γιάννη Δράκου – Μαθηματικού και ιδρυτή του Οργανισμού.
2. Χαιρετισμοί επίσημων καλεσμένων.
3. Ομιλία του συγραφέα κου. Μίμη Ανδρουλάκη.
4. Ομιλία κου. Β. Κέφη – Αναπληρωτή Καθηγητή Πάντειου Πανεπιστημίου και Προέδρου του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης.
5. Αφιέρωμα – ιστορική αναδρομή από το 1974 έως το 2013 (φωτογραφικό υλικό).
6. Ομιλία κας. Φ. Βαρβαρήγου – φιλόλογος, Διδάκτωρ Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
7. Συνεντεύξεις παλιών μαθητών αλλά και συνεργατών του Οργανισμού.

Β΄ μέρος:
1. Ομιλία κας. Ρένας Δράκου – Οικονομολόγου και Διευθύντριας του Οργανισμού.
2. Αφιέρωμα από το 2013 έως 2016 (δράσεις και εκδηλώσεις του Οργανισμού) – φωτογραφικό υλικό.
3. Αφιέρωμα στον Ελληνικό Κινηματογράφο από συνεργάτες εκπαιδευτικούς, μαθητές Λυκείου, Γυμνασίου και Δημοτικού (οπτικοακουστικό υλικό).
4. Αφιέρωμα στον Ξένο Κινηματογράφο από τους μικρούς μαθητές του Κέντρου Ξένων Γλωσσών (οπτικοακουστικό υλικό).
5. Κάλαντα από μαθητές Δημοτικού.
6. Κοπή της πίτας.
7. Κλήρωση και Δώρα.

Γ΄ μέρος:

Εδέσματα – μπουφές.

 

 

AXI 2446

 

 

 

AXI 2455

 

 

AXI 2466

 

 

AXI 2482

 

 

AXI 2485

 

 

 

DRAKOU ARXIKI