TO 3o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

 

 3ogymn ARXIKH

 

 

Κάθε χρόνο η Γ΄ τάξη του 3ου Γυμνασίου Αιγάλεω επισκέπτεται το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού του Δήμου μας στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας.
Στεγασμένο στον ειδικά ανακατασκευασμένο χώρο δύο αυθεντικών προσφυγικών κατοικιών, το μουσείο αυτό αποδεικνύει τη ρήση "Ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλ' εν τω ευ το πολύ". Τα εκθέματά του δίνουν μια καλή ιδέα για την καθημερινή ζωή και τον πολιτισμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας προ της καταστροφής ενώ ταυτόχρονα ο χώρος στην είσοδο από την μία πλευρά κάνει τη σύνδεση με την αρχαιοελληνική καταγωγή του Μικρασιατικού πολιτισμού και από την άλλη με το πως εξελίχθηκε η ζωή των προσφύγων στο Αιγάλεω που εγκαταστάθηκαν. Εξαιρετική επίσης ήταν η ξενάγηση της  κ. Κωνσταντίνας Κανάκη και της κ. Κωνσταντίνας Καλλιοντζή-Χατζημιχάλογλου, τις οποίες και ευχαριστούμε!
Εφέτος η επίσκεψη  έγινε στο πλαίσιο του Project με θέμα την Τοπική Ιστορία και έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η ίδια η ύπαρξη του δήμου μας οφείλεται στην εγκατάσταση μικρασιατών προσφύγων αλλά και επειδή η χώρα μας βιώνει ξανά μια μεγάλη ανθρωπιστική, προσφυγική κρίση. Όσες διαφορές κι αν υπάρχουν ανάμεσα στους πρόσφυγες του 1922 και αυτούς του 2016 (και υπάρχουν αρκετές) ο πόνος, η πείνα, ο εξευτελισμός της ανθρώπινης ύπαρξης και η απώλεια είναι ίδια.

 

3ogymn 02

 

3ogymn 03

 

3ogymn 04

 

3ogymn 05

 

3ogymn 01