ΤΟ 9ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΙΓΑΛΕΩ ΠΗΓΕ ΙΣΠΑΝΙΑ

Στις 7 Μαΐου 2014 μια μικρή ομάδα ξεκίνησε από το 9ο Γυμνάσιο Αιγάλεω ένα μακρύ ταξίδι για να εκπροσωπήσει το σχολείο στη συγκέντρωση των μελών του προγράμματος Comenius. Το 9ο Γυμνάσιο Αιγάλεω συμμετείχε για δεύτερη χρονιά σε πρόγραμμα Comenius – Σχολικές Πολυμερείς Συμπράξεις, με τίτλο LetsfilmitandshareitwithaEuropeanfriend”. Μετά τις επισκέψεις των μαθητών και των μαθητριών στη Γερμανία, την Τουρκία, την Πορτογαλία και τη Λιθουανία ήρθε η σειρά της Ισπανίας. Συγκεκριμένα, το σχολείο IESNuevasPoblaciones στην περιοχή LaCarlota της Cordoba προσκάλεσε εκπαιδευτικούς και μαθητές από τις υπόλοιπες επτά χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα στην τελική συνάντηση.

Η ελληνική αποστολή ξεκίνησε το πρωί της 7ης Μαΐου από το αεροδρόμιο της Αθήνας και κατέληξε στο αεροδρόμιο της Μάλαγας, με ενδιάμεση στάση στη Ρώμη. Από τη Μάλαγα ταξίδεψε με τρένο στην Cordoba όπου οι Ισπανοί καθηγητές περίμεναν όλες τις αποστολές.

Όλες οι αντιπροσωπείες επισκέφτηκαν το σχολείο και ξεναγήθηκαν. Οι φιλοξενούμενοι μαθητές παρακολούθησαν μάθημα Ισπανικών και απασχολήθηκαν σε εργαστήριο κατασκευής βεντάλιας που είχε οργανωθεί στο σχολείο για να εξοικειωθούν με την ισπανική κουλτούρα ενώ οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν τα τελευταία βίντεο που είχαν φτιάξει οι μαθητές/τριες με θέμα “EuropeanCitizenship”. Όλοι μαζί, μαθητές και καθηγητές, χόρεψαν και βιντεοσκόπησαν ένα τραγούδι που είχαν ετοιμάσει από το ισπανικό σχολείο σε στυλ “flashmob” και πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα “PatiosofCordoba”, τους στολισμένους με λουλούδια κήπους που αυτή την εποχή ήταν ανοιχτοί για το κοινό καθώς και στον περίφημο καθεδρικό ναό της Κόρδομπας (τζαμί της Κόρδομπας).

Εκτός από την Cordoba, όμως ολόκληρη η εκπαιδευτική ομάδα είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει και στη γειτονική Σεβίλλη όπου εορταζόταν το περίφημο πανηγύρι της πόλης “Feria de abril de Sevilla”,μια παραδοσιακή μεγάλη fiesta, κατά την οποία άντρες και γυναίκες της πόλης φορούν τις παραδοσιακές ισπανικές στολές και ανά ομάδες τριγυρνούν στην πόλη τραγουδώντας για να καταλήξουν στο χώρο της γιορτής – ένα θέαμα πραγματικά εντυπωσιακό. Η εκδρομή στη Σεβίλλη τελείωσε με επίσκεψη στο πάρκο διασκέδασης “Isla Mágica”, όπου καθηγητές και μαθητές έπαιξαν καταργώντας σύνορα και προκαταλήψεις.

Το ισπανικό σχολείο διοργάνωσε εκδήλωση με τη συμμετοχή μαθητών, καθηγητών και γονέων κατά την οποία παρατέθηκαν παραδοσιακά ισπανικά φαγητά αλλά ταυτόχρονα ισπανοί μαθητές και μαθήτριες είχαν προετοιμάσει ένα καταπληκτικό θέαμα με παραδοσιακούς ισπανικούς χορούς. Ταυτόχρονα, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να περάσουν ολόκληρη την Κυριακή με τις οικογένειες που τους φιλοξενούσαν γνωρίζοντας έτσι καλύτερα την ισπανική οικογένεια, τον τρόπο ζωής τους και τις συνήθειές τους, ενώ οι καθηγητές περπάτησαν στους δρόμους της Κόρδομπας, στις όχθες του Gualdaquivir και στο “Alcazar de los Reyes Cristianos”, συζητώντας για το πρόγραμμα και ανταλλάσσοντας απόψεις, αφού αυτή ήταν και η τελευταία συνάντηση για όλους.

Η συνάντηση αυτή αποδείχτηκε ιδιαίτερα εποικοδομητική κυρίως λόγω των ομοιοτήτων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις καθημερινές συνήθειες, τον τρόπο διατροφής, τον καιρό αλλά κυρίως τους ανθρώπους . Όμως η συνάντηση αυτή ήταν διαφορετική από όλες τις προηγούμενες γιατί πλέον όλοι οι συντελεστές του προγράμματος – μαθητές και καθηγητές – λειτουργούσαν σαν μια δεμένη ομάδα. Στην τελευταία συνάντηση για το διετές αυτό πρόγραμμα αποδείχτηκε ότι επιτεύχθηκε ο στόχος που είχε τεθεί εξαρχής: να ξεπεραστούν οι δυσκολίες της γλώσσας και των διαφορετικών πολιτισμών. Επίσης, η τελευταία αυτή συνάντηση φάνηκε ότι είναι και μια νέα αρχή για ένα καινούριο πρόγραμμα το οποίο το 9ο Γυμνάσιο Αιγάλεω φιλοδοξεί να ξεκινήσει στα πλαίσια του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος “Erasmus+”.