Αστυθέα: Καλώς τους και ας αργήσανε

 

 

                   το νέο σχέδιο αναθεώρησης σήμερα                                               φυλλάδιο Δήμου-Μάρτιος 1996

 

18 ολόκληρα χρόνια (!) έμεινε στα συρτάρια το σχέδιο αναθεώρησης του ρυμοτομικού της Αστυθέας και συγκεκριμένα της περιοχής μεταξύ Θερμοπυλών, Θηβών, Καραϊσκάκη, Κολοκοτρώνη.
 Πρωτοήρθε το 1996, και μετά από «διαβούλευση» δύο ετών, έγινε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 1998, αλλά ποτέ δεν έγινε πράξη εφαρμογής, από καμία δημοτική διοίκηση μέχρι σήμερα, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης, ισορροπιών και σκοπιμοτήτων. Ιδού το σχέδιο του 1996:
Φυλλάδιο Δήμου - Μάρτιος 1996
Δεκαετίες τώρα η περιοχή της Αστυθέας που γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε, παραμένει εγκαταλειμμένη και υποβαθμισμένη, άναρχη και «τριτοκοσμική». Με τεράστια πολεοδομικά προβλήματα, με αδιέξοδα και αυθαίρετες κατασκευές, χωρίς δρόμους και πεζοδρόμια, με πάμπολλα κυκλοφοριακά προβλήματα, με ασυντήρητες και λειψές υποδομές.
Η συγκεκριμένη περιοχή παραμένει ακόμα πιο άναρχη και «τριτοκοσμική», χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό, χωρίς πολλοί κάτοικοι να μπορούν να κάνουν εργασίες στην ιδιοκτησία τους ή να βγάλουν άδεια, με πολλές «τυφλές» ιδιοκτησίες, με μη υπαρκτούς ή κλειστούς πεζόδρομους, με «άβατες» περιοχές (το ρέμα της Ελ Αλαμέιν), με ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα διαμορφωμένα πάνω σε ρέματα, και με πολλά άλλα, «ων ουκ εστί τέλος».
  Γιατί άραγε αυτό το σχέδιο αναθεώρησης του ρυμοτομικού έρχεται σήμερα, προεκλογικά; Προέκυψαν σημαντικές αλλαγές από το 1996, ή κάποια θέματα λύθηκαν τώρα τελευταία; Απ’ ότι φαίνεται, όχι, δείτε στη συνέχεια και το σημερινό σχέδιο, για να καταλάβετε.

Εμείς, οι «Πολίτες σε Δράση – Οικολόγοι Πράσινοι» αναδείξαμε αμέσως το θέμα και πραγματοποιήσαμε περιοδεία και συγκέντρωση στις 16/02/2014, εδώ στην Αστυθέα.
Για το συγκεκριμένο λοιπόν σχέδιο, είπαμε τότε και λέμε και τώρα (τα λέγαμε από το 1996!):
   Παρά τον προεκλογικό χαρακτήρα του εγχειρήματος, εμείς λέμε ας ξεκινήσει, έστω και τώρα, αυτή η διαδικασία, αν και αμφιβάλλουμε για το αν υπάρχει χρόνος και το κατά πόσο αυτή η απερχόμενη δημοτική αρχή θέλει και μπορεί να την φέρει ουσιαστικά και ολοκληρωμένα σε πέρας.
Ο δημόσιος χώρος πρέπει να μείνει ελεύθερος και να αποδοθεί στους κατοίκους και αυτό δεν γίνεται χωρίς να μην πειραχτεί τίποτα και κανείς! Δρόμοι και πεζόδρομοι ανοιχτοί και ελεύθεροι, πχ ο πεζόδρομος στο ρέμα πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθεί.
 Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να συζητηθούν εξαντλητικά με τους κατοίκους, ιδιαίτερα θέματα ιδιοκτησίας και τελών. Χρειάζονται όμως και εναλλακτικές λύσεις, αλλά και αποφασιστική δημοτική αρχή. Οι «Πολίτες σε Δράση» θα ακούσουν και θα διατυπώσουν αναλυτικά τις απόψεις τους στο διάλογο που πρόκειται να γίνει.
   Απαιτούνται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πόροι για την υλοποίηση του σχεδίου, που σήμερα δεν υπάρχουν.

Τονίζουμε ότι το σχέδιο αναθεώρησης του ρυμοτομικού είναι ένα από τα προβλήματα της Αστυθέας. Η Αστυθέα χρειάζεται ούτως ή άλλως, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης, που να περιλαμβάνει:
 Μέτρα για την πολεοδομική αποσυμφόρηση της περιοχής, με συνολική αναθεώρηση ρυμοτομικού, με διάνοιξη οδών, πεζοδρόμους, αξιοποίηση ελεύθερων χώρων, κλπ.
Μέτρα κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης, εκπόνηση νέας κυκλοφοριακής μελέτης και νέες ρυθμίσεις κυκλοφορίας και στάθμευσης, ειδικά τώρα με τη λειτουργία του ΜΕΤΡΟ.
Το νέο σχέδιο αναθεώρησης σήμερα
 Συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών που βρίσκονται σε κακό χάλι και καταρρέουν (πλατείες, παιδικές χαρές, πράσινο, δίκτυα ομβρίων, κλπ)
 Νέο δίκτυο ομβρίων στην Ελ Αλαμέιν και ολοκλήρωση κατασκευής δικτύου ομβρίων όπου απαιτείται.
 Νέες κοινωνικές υποδομές, επίλυση των προβλημάτων των σχολείων (9ο Δημοτικό Σχολείο, 9ο Νηπιαγωγείο), κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού στην οδό Θερμοπυλών που εκκρεμεί δεκαετίες, κλπ.
Μέτρα για να ζωντανέψει η ζωή, πολιτιστική δραστηριότητα στη γειτονιά, και όχι μόνο «Καραγκιόζης».


ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ - ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ