Ηρακλής Δρούλιας:

“Να δώσουμε νέο όραμα στην πόλη

Το Χαϊδάρι μητροπολιτικός πνεύμονας πρασίνου”

 

Το Χαϊδάρι μητροπολιτικός πνεύμονας πρασίνου

 

   Με στρατηγικό σχέδιο το “Χαϊδάρι 2020’’ απαντά ο υποψήφιος Δήμαρχος Χαϊδαρίου, επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού “Όραμα Δημιουργίας’’ κ. Ηρακλής Δρούλιας στα προβλήματα της πόλης, με ένα σύνολο αξόνων, δράσεων και πρωτοβουλιών για το Χαϊδάρι του σήμερα και του αύριο.
   Αξίζει να τονισθεί ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ένας υποψήφιος Δήμαρχος στο Χαϊδάρι θέτει δημόσια στην κρίση του εκλογικού σώματος ένα όραμα για την πόλη, ρεαλιστικό, μεγαλεπήβολο και ταυτόχρονα εφαρμόσιμο. Το όραμα αυτό επουλώνει μια χρόνια πληγή όπως είναι η Λ. Αθηνών που χωρίζει το Χαϊδάρι στα δύο και εμποδίζει την ανάδειξη της πόλης μας σε μητροπολιτικό πνεύμονα πρασίνου.
   Παράλληλα ο κ. Δρούλιας δημοσιοποιεί τις προτεραιότητες που θα θέσει από τη στιγμή που οι πολίτες του Χαϊδαρίου επιλέξουν τον ίδιον και το “Όραμα Δημιουργίας’’ στη θέση της νέας δημοτικής αρχής. Κύριε Δρούλια είσθε υποψήφιος Δήμαρχος Χαϊδαρίου στις εκλογές του Μαΐου 2014. Με δεδομένη την κατά γενική ομολογία πετυχημένη πορεία σας στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στον Οργανισμό Σχολικών κτιρίων (ΟΣΚ), γιατί αποφασίσατε να δοκιμασθείτε στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας δυναμικός χώρος άσκησης της πολιτικής, χαρακτηρίζεται από αμεσότητα και διαθέτει τέτοιες δυνατότητες οι οποίες αν αξιοποιηθούν με σχέδιο, προγραμματισμό και τη συμμετοχική δράση των κατάλληλων ανθρώπων μπορεί να παράγει εξαιρετικά αποτελέσματα προς όφελος της πόλης και των πολιτών.

Η Αυτοδιοίκηση είναι το πολιτικό πεδίο στο οποίο κρίνεσαι καθημερινά. Η ενασχόληση με τα δημοτικά πράγματα προϋποθέτει ότι έχεις αποδεχτεί να βρίσκεσαι κάθε λεπτό στο μικροσκόπιο του κάθε συμπολίτη σου. Και αυτό για μένα είναι μια ωραία πρόκληση. Άλλωστε, πιστεύω ότι έτσι πρέπει να είναι η πολιτική και οι πολιτικοί.

Στην Αυτοδιοίκηση αναπτύσσεται ανάμεσα στο δημότη και το Δήμαρχο μία τόσο άμεση και ειλικρινής σχέση που δεν συναντάς σε καμιά άλλη βαθμίδα της δημόσιας ζωής.«Η αγάπη μου για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του»

Σε ότι αφορά στα αμιγώς δημοτικά θέματα στο Χαϊδάρι, η απόφασή μου καθορίστηκε από την ανάγκη μου να προσφέρω στην πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα και να εφαρμόσω τις γνώσεις και την εμπειρία μου ως Πολιτικός μηχανικός από τη διοίκηση μεγάλων οργανισμών. Ασφαλώς έπαιξε ρόλο και η παρότρυνση πολλών φίλων και συμπολιτών μας, κυρίως όμως η αγάπη μου για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.
   Στην απόφασή μου προσμέτρησε και η πεποίθησή μου ότι ολοκληρώνεται ένας μεγάλος κύκλος και γεννιέται η ανάγκη για το καινούργιο, το σύγχρονο και το οργανωμένο, για μία σύνθεση στοιχείων, με τη σωστή διαχείριση των οποίων θα δοθεί νέα πνοή στο Χαϊδάρι, με νέους όρους και προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή τροχιά της πόλης μας.

Μιλήσατε για την ολοκλήρωση ενός κύκλου. Πιστεύετε ότι κλείνει ένας κύκλος στα δημοτικά μας πράγματα;

Με κάθε ειλικρίνεια πιστεύω ότι έκλεισε ένας κύκλος στα δημοτικά μας πράγματα. Ένας κύκλος που είχε τα θετικά του αλλά και πολλά αρνητικά σημεία. Κατά την άποψή μου, η ολοκλήρωση του κύκλου συμπίπτει με την απαξίωση των κομματικών μηχανισμών, οι οποίοι λειτούργησαν με έναν επικυρίαρχο τρόπο πάνω στις τοπικές κοινωνίες και τη θεσμική τους έκφραση που είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιβάλλοντας θέσεις, αντιλήψεις αλλά και πρόσωπα.

«Η ανάγκη για το νέο είναι εμφανής»

Μπαίνουμε σε μία νέα φάση που το “κομματικό αλάθητο’’ και οι κάθε φορά τοπικοί του εκφραστές αμφισβητούνται ευθέως και τη θέση τους παίρνει η ανάγκη αναζήτησης νέων σχημάτων, πολυσυλλεκτικών, με νέα πρόσωπα που ενώνονται στη βάση συγκεκριμένων στόχων, κοινών αντιλήψεων για την πόλη και την πορεία της, πιθανότατα με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, χωρίς ιδεολογικές, κομματικές ή άλλες προκαταλήψεις του παρελθόντος.

Η ανάγκη για το νέο είναι εμφανής. Ο νέος κύκλος ανοίγει. Το μήνυμα που στέλνει η κοινωνία είναι ξεκάθαρο. Σήμερα, πρόσωπα και σχήματα κρίνονται στη βάση της εντιμότητάς τους, του ήθους τους, ασφαλώς της γνώσης και της εμπειρίας τους και της αποτελεσματικότητας με την οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Πάντως, όχι με κριτήριο την κομματική τους προίκα, ανεξάρτητα μάλιστα της αξίας και της ικανότητάς τους.

Σε πρόσφατη περιοδεία σας δηλώσατε ότι από τη στιγμή που οι συμπολίτες σας επιλέξουν εσάς και το συνδυασμό σας για τη νέα Δημοτική Αρχή θα προχωρήσετε στη μείωση των δημοτικών τελών. Είναι έτσι;

Η μείωση των δημοτικών τελών δεν είναι μία δημοσιογραφικού περιεχομένου δήλωση, είναι δέσμευση. Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, ο Δήμος οφείλει, εξαντλώντας τα όρια των δυνατοτήτων του και εντός του θεσμικού πλαισίου, να συμβάλλει στην οικονομική ανακούφιση των δημοτών μας.  Δεσμευόμαστε για μείωση των δημοτικών τελών σε όλες τις κατηγορίες και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας. Στο ζήτημα αυτό, οι συνεργάτες μου και εγώ επεξεργαζόμαστε μια συνολική πρόταση και θα είμαστε ευτυχείς να την εφαρμόσουμε από τη στιγμή που οι πολίτες του Χαϊδαρίου μας επιλέξουν στη θέση της νέας δημοτικής αρχής.

Εφόσον στις επικείμενες δημοτικές εκλογές οι Χαϊδαριώτισσες και οι Χαϊδαριώτες σας επιλέξουν τον επόμενο Δήμαρχο, ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας, αλλά και το προγραμματικό σας σχέδιο για την πόλη;

Άμεσα θα προχωρήσουμε στη δημιουργία του Γραφείου Απασχόλησης και Επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο μιας οργανωμένης προσπάθειας αξιοποίησης κάθε χρηματοδοτικού πόρου με σκοπό την άμβλυνση των συνεπειών της ανεργίας και με ταυτόχρονη σύνδεση της τοπικής επιχειρηματικότητας με τους άνεργους της πόλης μας, στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης δυνατής ένταξής τους στις τοπικές αλλά και άλλες, εκτός πόλης, επιχειρήσεις.

Επιδίωξή μας είναι το συγκεκριμένο γραφείο να αναδειχθεί σε κομβικό εργαλείο στήριξης των ανέργων, και να προωθήσει τη διασύνδεσή τους με επιχειρήσεις, την εκπαίδευση και κατάρτισή τους στην κοινωνική οικονομία. Ταυτόχρονα η λειτουργία του γραφείου, ενταγμένη στο πλαίσιο της κοινωνικής μας πολιτικής, θα παρέχει ειδική στήριξη σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας. Σε ό,τι αφορά στην τοπική οικονομία, φιλοδοξία μας είναι να αναδειχθεί σε κέντρο στήριξης της επιχειρηματικότητας με την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών σε παλαιούς και κυρίως νέους επιχειρηματίες.


«Βαρύτητα σε ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας και φροντίδας»

   Στις άμεσες δράσεις μας εντάσσεται η λειτουργία ΚΑΠΗ στα Κουνέλια, η οποία αποτελεί ανάγκη και αίτημα των συμπολιτών μας της τρίτης ηλικίας στη συγκεκριμένη περιοχή. Δίνουμε ξεχωριστή βαρύτητα στα ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας και φροντίδας. Για το σκοπό αυτό, μία από τις πρώτες μας κινήσεις θα είναι η αναδιάταξη των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών, στην κατεύθυνση της εξωστρεφούς λειτουργίας και της κοινωνικής πρόληψης.

Επιτρέψτε μου να σας πω, αξιοποιώντας την ευκαιρία που μου δίνει η εφημερίδα σας, ότι εδώ και αρκετό καιρό, με πολύ συστηματικό τρόπο, οι άνθρωποι του δημοτικού μας συνδυασμού, με τη συνεργασία επιστημονικής ομάδας τεχνικής υποστήριξης και τη συμμετοχή πολλών φίλων και συμπολιτών μας, επεξεργάζεται το πρόγραμμά μας, το οποίο μάλιστα βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσής του.

«Για το Χαϊδάρι που αγαπάμε και νοιαζόμαστε»

   Το «Χαϊδάρι 2020» αποτελεί το δικό μας στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της πόλης μας και θα παρουσιασθεί πολύ σύντομα στους συμπολίτες μας.
   Το «Χαϊδάρι 2020» συνθέτουν οι πυλώνες, οι άξονες, τα μέτρα, οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες της νέας Δημοτικής Αρχής για το Χαϊδάρι που αγαπάμε και νοιαζόμαστε. Η απασχόληση, η εκπαίδευση και οι υλικοτεχνικές υποδομές, η επιχειρηματικότητα και η τοπική αγορά, η κοινωνική πρόνοια και η αλληλεγγύη, η περιβαλλοντική πολιτική, οι κυκλοφοριακές, συγκοινωνιακές, αισθητικές παρεμβάσεις και αναπλάσεις, τα ζητήματα πολιτισμού, ο Αθλητισμός και οι υποδομές του, η Διοικητική ανασύνταξη του Δήμου μας, τα θέματα τοπικής Δημοκρατίας και της συμμετοχής των συμπολιτών μας στη λήψη των αποφάσεων, αποτελούν το οργανικό και λειτουργικό άθροισμα του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης μας.

Εκτός του στρατηγικού σας σχεδίου στο οποίο αναφερθήκατε παραπάνω, θα θέλαμε να μας εκφράσετε το όραμά σας για το Χαϊδάρι.

Θα προσπαθήσω να το εκφράσω όσο πιο συνοπτικά μπορώ. Σκεφτείτε το Χαϊδάρι, με όλες τις συνοικίες του, σε μία ενιαία, πολεοδομική, χωροταξική και λειτουργική ενότητα, η οποία περιβάλλεται από ενοποιημένους χώρους πρασίνου και διασχίζεται στο σύνολό της από ένα δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων. Μία πόλη που δεν τεμαχίζεται σε όλο της το πλάτος από τη Λεωφ. Αθηνών αλλά λειτουργεί ενοποιημένα και αποτελεί ένα μητροπολιτικό πνεύμονα πρασίνου. Μία πόλη Ευρωπαϊκών προδιαγραφών που παρέχει στους πολίτες της υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής.

 

WHO IS WHO - Ηρακλής Δρούλιας

Ο Ηρακλής Δρούλιας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Χαϊδάρι.
Αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και στη συνέχεια σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από όπου πήρε το δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού με ειδικότητα συγκοινωνιολόγου.

Ο Ηρακλής Δρούλιας διαθέτει μεγάλη πείρα σε θέσεις ευθύνης στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και ενεργή παρουσία σε φορείς εκπροσώπησης των μηχανικών, αφού είχε εκλεγεί αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας και Γενικός Γραμματέας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας στην κατασκευή ιδιωτικών έργων. Από το Μάρτιο 2010 κατείχε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων ΑΕ [ΟΣΚ ΑΕ, www.osk.gr], ενώ το 2013 ανέλαβε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στη νέα κατασκευαστική εταιρεία του ελληνικού δημοσίου, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ. Έχει εργασθεί στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ενώ για 4 χρόνια κατείχε τη θέση του Διευθυντή Παρακολούθησης Ολυμπιακών Έργων της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004.

Έχει τρία παιδιά: τον Κωνσταντίνο, το Γιώργο και τη Βάλια.