ΤΙ ΛΕΝΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΤΟΥ Δ.Σ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

 

ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

 

Ανώνυμο-1 αντίγραφο

 

 

  

1. Είστε για πρώτη φορά πρόεδρος στον Σύλλογο. Με ποιο γνώμονα θα ιεραρχήσετε στην ατζέντα σας, τα ζητήματα του σχολείου σας; 

 

Πένυ Κοκορομύτη ( ΠΚ ) Εκλέγομαι πρώτη φορά ως πρόεδρος του συλλόγου

 

Βαγγέλης Λαζαρίδης ( ΒΛ ) Εκλέχτηκα στις τελευταίες εκλογές γραμματέας του συλλόγου.

 

ΠΚ – ΒΛ Ιεραρχούμαι τα ζητήματα που αφορούν το σχολείο μας με γνώμονα την μάθηση, την υγεία την ασφάλεια και την ποιότητα της ζωής των παιδιών μέσα στο σχολικό περιβάλλον , πάντα με την αγαστή συνεργασία με τον σύλλογο διδασκόντων .

 

 

2. Πως πήρατε την απόφαση να συμμετέχετε ενεργά;

 

ΠΚ Ασχολούμαι με τον σύλλογο ενεργά από το 2012 , από την φύση μου είμαι κοινωνικό και συμμετοχικό άτομο και πιστεύω ότι με την συμμετοχή μου, θα βοηθήσω και εγώ μαζί και με τα άλλα μέλη του ΔΣ προσφέροντας δημιουργικό και επωφελές για το σχολείο μας έργο.

 

ΒΛ Συμμετέχω σε συλλόγους γονέων από παλιά , σήμερα εκτός από γραμματέας του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2ου ΔΣ , είμαι και ταμίας του αντίστοιχου συλλόγου του 5ου Λυκείου Αιγάλεω.

 

Πιστεύω ότι η συμμετοχή μας ως γονείς, άσχετα αν είσαι μέλος ή όχι σε ένα ΔΣ, στα δρώμενα ενός σχολείου, είναι επιβεβλημένη και αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του σχολικού περιβάλλοντος , σε συνεργασία πάντα με το σύλλογο διδασκόντων και τους εμπλεκόμενους φορείς να αντιμετωπίζουν και να λύνουν μαζί τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται, προς όφελος των παιδιών μας και του σχολείου.

 

3. Γενικά οι γονείς θεωρείτε ότι είναι κοντά στον Σύλλογο; Δείχνουν ενδιαφέρον; Συμμετέχουν;

 

ΠΚ-ΒΛ Οι γονείς του σχολείου μας είναι δίπλα στο σύλλογο μας και αρκετοί από αυτούς βοηθούν στις όποιες δραστηριότητες προγραμματίζουμε. Θεωρούμε, ότι ένας βασικός κανόνας για την μεγαλύτερη και πιο ουσιώδη συμμετοχή των γονιών, αποτελεί ή συνεχή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση τους από τα μέλη του συλλόγου για όλα τα θέματα που αφορούν το σχολείο , τα παιδιά και γενικότερα την σχολική κοινότητα. στην οποία είμαστε «μέλη» εμείς και τα παιδιά μας.

 

4. Υπάρχουν προβλήματα στο σχολείο σας; Ποια είναι αυτά;

 

ΠΚ-ΒΛ Νομίζουμε ότι σήμερα δεν υπάρχει σχολείο στο Δήμο μας που να μην έχει μικρά ή μεγάλα προβλήματα, είτε πρόκειται για κτηριακό πρόβλημα είτε πρόκειται για πρόβλημα ανθρώπινου δυναμικού. με το σχολείο μας να μην αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Ευτυχώς η Διευθύντριά μας η κα Τζαρέλα μαζί με το σύλλογο διδασκόντων προσπαθούν και καταφέρνουν να τα φέρνουν σε λογαριασμό.

 

 

Επιγραμματικά σας αναφέρουμε. ότι λόγω της κατασκευής του 2ου και 20ου Νηπιαγωγείου στον ίδιο οικόπεδο ( παλιό πράσινο σχολείο), μαζί με το σχολείο μας, έχει περιοριστεί αισθητά το προαύλιο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να αισθάνονται περιορισμένα . Επίσης έχουμε μόνο μία αίθουσα (αμφιθέατρο) για πάρα πολλές χρήσεις και δραστηριότητες .

 

Ένα όμως από τα βασικότερα προβλήματα που έχουμε και ελπίζουμε να δοθεί σύντομα λύση από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου μας , είναι ότι μπροστά στην είσοδο του σχολείου, υπάρχει ένα μεγάλο παρτέρι με λουλούδια, το οποίο εμποδίζει την είσοδο σε πάσης φύσεως όχημα ή μηχάνημα που θα ήταν αναγκαίο να μπει στο σχολείο ( ασθενοφόρο, πυροσβεστική, σκούπα καθαρισμούτου Δήμου, κλπ ).

 

 

5.  Σε ποιον απευθύνεται ένας Σύλλογος όταν θέλει να διαμαρτυρηθεί για τα προβλήματα του σχολείου του;

 

ΠΚ-ΒΛ. Απευθυνόμαστε στην Διευθύντρια και το σύλλογο διδασκόντων, στην Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Αιγάλεω και στο Τμήμα Παιδείας του Δήμου μας. Όσον αφορά την ανταπόκριση των σχετικών φορέων, η αντίδραση του συλλόγου διδασκόντων είναι άμεση ( την περασμένη σχολική χρονιά έγιναν 2 σχολικά συμβούλια ), όσον αφορά την Ένωση και το Δήμο θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε γρήγορες απαντήσεις σε θέματα που τους αφορούν.

 

Πιστεύουμε, ότι επειδή τόσο η νέα Δημοτική αρχή, όσο και η Ένωση Γονέων, προέρχονται από σχετικά πρόσφατες εκλογές , θα σταθούν κοντά στα προβλήματα των σχολείων, των μαθητών και των γονιών και θα επιτελέσουν σωστά το έργο για το οποίο έχουν εκλεγεί.

 

6. Ο σχολικός εκφοβισμός (bullying) και η οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει και στην παιδική φτώχεια, είναι φαινόμενα που μαστίζουν τις σημερινές κοινωνίες. Γνωρίζουμε, ό,τι  σε σχολεία του Αιγάλεω, ο σχολικός εκφοβισμός είναι διαχρονικός, ενώ από την άλλη υπάρχουν μαθητές που λιποθυμούν από την πείνα. Πόσο εκτεταμένα είναι τα δύο αυτά φαινόμενα στο Δήμο μας; Πιστεύετε πως έχουν γίνει καίριες παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή τους; Εσείς τι προτείνετε ό,τι πρέπει να γίνει;  

 

ΠΚ-ΒΛ Βάζετε ένα ερώτημα με τεράστιες κοινωνικές , ανθρωπιστικές και πολιτικές προεκτάσεις. Την κοινωνική κρίση και το οικονομικό bullingτο νοιώθουμε στο πετσί μας τα τελευταία χρόνια πολύ έντονα. Πιστεύουμε ότι αυτή η καθημερινή πίεση περνάει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και στα παιδιά μας.

 

Προσπαθήσαμε από την μεριά του συλλόγου μας , παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε φαινόμενα bullingστο σχολείο μας, να ευαισθητοποιήσουμε τους γονείς, με ομιλία που αφορούσε το σχολικό bulling,σε ειδική εκδήλωση που κάναμε στο αμφιθέατρο του σχολείου μας, με ειδικό ψυχολόγο από το τμήμα ΑΡΗΞΙΣ, αλλά δυστυχώς με πολύ μικρή συμμετοχή.

 

Προσπαθήσαμε, προσπαθούμε και θα προσπαθούμε συνεχώς μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ που απαρτίζεται από αξιολογότατους ανθρώπους , μέσα από τις δραστηριότητες του συλλόγου μας ( Σκάκι, Καράτε, Θεατρικό παιχνίδι, Χορός παιδιών και ενηλίκων, γιορτές , εκδρομές κ.λ.π.), να φέρουμε κοντά παιδιά και γονείς και μέσα από την σύσφιξη των σχέσεων και την δημιουργία αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης , σε συνδυασμό με την σωστή και επίκαιρη ενημέρωση να μηδενίσουμε φαινόμενα bullingαπό οιοσδήποτε και αν προέρχονται.

 

Στον τομέα της φτώχειας βοηθήσαμε οικογένειες του σχολείου μας που είχαν ανάγκη, την περίοδο των εορτών ,προσφέροντάς τους τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

 

Όσον αφορά γενικότερα το Δήμο μας πιστεύουμε ότι οι δομές που έχει δημιουργήσει και η Επιτροπή Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την συνεχή λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου θα βοηθήσουν τις κοινωνικά ευάλωτες κατηγορίες συμπολιτών μας απρόσκοπτα και συνεχώς.

 

Η πρόταση η δική μας, είναι συμμετοχή όλων μας, ανεξάρτητα από τα πολιτικά πιστεύω του καθενός , στα κοινωνικά δρώμενα και η συνεχή ενημέρωση μας, που θα μας οδηγήσει στην σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος παρουσιαστεί .

 

Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε και συγχαρούμε την εφημερίδα σας για την πρωτοβουλία αυτή να δώσει την ευκαιρία στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων να ακουστούν οι απόψεις και οι προβληματισμοί τους και να ευχηθούμε να συνεχίσετε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και με άλλους φορείς .