ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

Θανάσης Σίνης:

Ένας βετεράνος του δημοτικού τραγουδιού!

rigaki arxikh

Η δημοσίευση στην εφημερίδα «Χαϊδάρι, Η Πόλη μας» του αφιερώματος στον λαϊκό οργανοπαίχτη Αλέκο Αραπάκη με έφερε μπροστά σε μια νέα έκπληξη. Πληροφορήθηκα ότι ένας από τους συνεργάτες του, ο Θανάσης Σίνης, είναι επίσης Χαϊδαριώτης και μένει στη Γρηγορούσα! Η έκπληξη αναμενόμενη καθώς μελετώντας το υλικό για τον Αλέκο Αραπάκη είχα συναντήσει το όνομα του Σίνη, υπήρχε μάλιστα και κάποια φωτογραφία από συνεργασία τους σε μία δημοσίευση. Η πληροφορία ήλθε από το Κ.Α.Π.Η. Γρηγορούσας, όπου περνάει τα πρωινά του και εκεί τον συναντήσαμε για πρώτη φορά.

sinis 03

 

Απλός άνθρωπος ο κύριος Θανάσης, ευγενικός, περήφανος για την καταγωγή του μας μιλούσε με πάθος για τη δουλειά του και με πολλή αγάπη και σεβασμό για το γνήσιο δημοτικό τραγούδι, την καθαρή παράδοση, όπως ισχυρίζεται.. Δηλώνει Αρβανίτης από το Καπαρέλι Θηβών , όπου γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1932. Ήταν το τελευταίο παιδί της οικογένειας που είχε συνολικά τρία αγόρια και πέντε κορίτσια. Στην ηλικία των έντεκα χρόνων έμεινε ορφανός από πατέρα και από τότε αρχίζει ο αγώνας για την επιβίωση. Δοκίμασε την τύχη του σε κουρείο, σε συνεργείο αυτοκινήτων στη Λειβαδιά, σε πολλές άλλες δουλειές, αλλά καμία δεν τον ικανοποιούσε. Εκείνον τον είχε κερδίσει το δημοτικό τραγούδι και ξημερωνόταν παρά τις απειλές της μητέρας του στα πανηγύρια του τόπου του, για να παρακολουθεί τους μουσικούς. Στα δεκαέξι του γράφεται στο Ωδείο της Θήβας και παρακολουθεί επί ενάμιση χρόνο μαθήματα μουσικής και βιολιού. Μπαίνει στη δουλειά και παίζει με το βιολί σε γάμους, πανηγύρια και εκδηλώσεις όπου χρειαστεί.

Το 1951 σταθμό στην καριέρα του αποτέλεσαν δύο εμφανίσεις του, η μία σε αρραβώνα στο Πυρί, συνοικισμό των Θηβών, και η άλλη σε γάμο στο Καπαρέλι, οι οποίες επηρέασαν τον επαγγελματικό του προσανατολισμό. Εκεί τον άκουσαν να τραγουδάει κάποιοι παλιοί και καταξιωμένοι μουσικοί και τον συμβούλεψαν να αφήσει το βιολί και να ασχοληθεί αποκλειστικά με το δημοτικό τραγούδι. «Έχεις ιστορία στο λαρύγγι», του είπαν χαρακτηριστικά, «πάρε κιθάρα και άρχισε να τραγουδάς». Τους άκουσε. Έτσι το 1957 έχοντας τελειώσει και τη στρατιωτική θητεία έρχεται στον Ορχομενό Βοιωτίας και δίπλα στον Κώστα Ζωγράφο, έναν από τους διακεκριμένους τραγουδιστές της εποχής, έμαθε να παίζει κιθάρα και να ερμηνεύει το δημοτικό τραγούδι, μια επιτυχημένη συνεργασία που κράτησε δεκαέξι χρόνια. Ήταν πλέον επαγγελματίας τραγουδιστής.

sinis 04

 

Ο Θανάσης Σίνης υπηρέτησε το δημοτικό τραγούδι για περισσότερα από πενήντα χρόνια με πολλή αγάπη για τη δουλειά του και απέραντο σεβασμό για τη δημοτική παράδοση. Τραγούδησε σε κοινωνικές και άλλες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα συρτά, τσάμικα, καλαματιανά, καγκέλια, αρβανίτικα και διακρίθηκε ιδιαίτερα για την ερμηνεία του στα επιτραπέζια, τα τραγούδια της τάβλας αλλιώς, προσαρμόζοντας κάθε φορά τους στίχους ανάλογα με το γεγονός ή το πρόσωπο στο οποίο απευθύνονταν. Στη μακρόχρονη διαδρομή του συνεργάστηκε με πολλούς μουσικούς όπως τον Γιώργο Κόρο, τον Αλέκο Αραπάκη, τον πατέρα του Γιώργο Αραπάκη και τον Γιώργο Φλώρο στο βιολί, τους Θανάση Λιούση, Παναγιώτη Κοκοντίνη, Βασίλη Σκαλιώτη, Βασίλη Σαλέα (θείο του σημερινού), Κυριάκο Κωστούλα, Θανάση Μάγκα (πατέρα του σημερινού) και Γιάννη Βασιλόπουλο στο κλαρίνο και πολλούς άλλους στην κιθάρα, το λαούτο, το σαντούρι και στα κρουστά. Στο τραγούδι συνεργάστηκε με τον Δημήτρη Ζάχο, τον Γιώργο Μεϊντανά, τον Κώστα Ζωγράφο, τον Χρήστο Πανούτσο και από τις τραγουδίστριες με Φιλιώ Πυργάκη, Σοφία Κολλητήρη, Τασία Βέρα, Βάσω Χαρακίδα και Γιούλα Κοτρώτσου.

Το 1967 ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών σε μουσική Γιώργου Κόρου και στίχους Λάκη Τσώλη, που περιλάμβανε τα τραγούδια «Ποιος είδε πράσινο δεντρί» και «Όμορφη παιχνιδιάρα μου». Ακολούθησαν και άλλες ηχογραφήσεις σε μικρούς δίσκους ή μεγάλους με συνεργασίες και άλλων καλλιτεχνών, όπως τα albums« Δημοτικό Πανηγύρι», «Χωριό Μου Όμορφο Χωριό», « Δημοτικά Τραγούδια-PicnicinGreece», «Τα ωραιότερα Καλαματιανά και Συρτά, Νο 2». Πολλά από τα τραγούδια του υπάρχουν στο διαδίκτυο. Στην τελευταία δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Έρημο πουλί» (2002) ο Θανάσης Σίνης ερμηνεύει δεκατρία τραγούδια, στα επτά από τα οποία τους στίχους και τη μουσική έχει γράψει ο ίδιος, ενώ τα άλλα είναι παραδοσιακά.

sinis 05

 

Το 1971 έρχεται από τον Ορχομενό στην Αθήνα και κατοικεί στο Χαϊδάρι. Από τότε και για δέκα χρόνια, μέχρι το 1981, εργάστηκε στο Κέντρο «Έλατος» επί της 3ης Σεπτεμβρίου, στην Πλατεία Λαυρίου, και για ένα διάστημα στο Κέντρο του Γιάννη Βασιλόπουλου «Το χρυσό κλαρίνο» επί της Μιχαήλ Βόδα. Το 1984 εμφανίστηκε για ένα μήνα στο Μουσικό Θέατρο στο Παρίσι και σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Εθελοντικά έχει τραγουδήσει και σε εκδηλώσεις του 2ου Κ.Α.Π.Η. Χαϊδαρίου μαζί με τον Αλέκο Αραπάκη. Στις 6 Μαρτίου 2012 τραγούδησε στον Ορχομενό σε εκδήλωση με τίτλο «Αφιέρωμα στην παράδοση του τόπου μας» και στην τοπική εφημερίδα «Τα Νέα της Βοιωτίας» διαβάζουμε: Τη γιορτή έκλεισε καταχειροκροτούμενος ο βετεράνος του δημοτικού τραγουδιού κ. Θανάσης Σίνης τραγουδώντας τον «Παύλο Μελά» με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

sinis 06

Τον κύριο Σίνη συναντήσαμε και στο σπίτι του. Εκεί γνωρίσαμε τον οικογενειάρχη, τον πατέρα, τον παππού Θανάση Σίνη. Έχει τρία παιδιά, δύο γιους και μία κόρη, και τέσσαρες εγγονές, μία οικογένεια ζεστή, φιλόξενη, δεμένη. Δυστυχώς πριν από τρία χρόνια έχασε τη σύζυγό του, της οποίας στάθηκε πολύτιμος βοηθός και στήριγμα επί δεκαπέντε χρόνια που ήταν κατάκοιτη. «Από τότε που παντρεύτηκα, μας λέει, τη Χρυσούλα και τα παιδιά έβαλα πάνω από όλα. Στη δουλειά τη δική μας για να κρατήσεις οικογένεια πρέπει να είσαι Κέρβερος. Εγώ ήμουν Κέρβερος!» Και είναι αυτό που του αναγνωρίζουν τα παιδιά του και τον τιμούν, που κατάφερε μέσα σε τόσους πειρασμούς να κρατήσει την οικογένειά του και να μείνει μαζί τους, όπως μας λέει ο γιος του Γιάννης.

sinis 01

 

Στο σπίτι του μας έδειξε όλο το φωτογραφικό υλικό που πιστοποιεί διαχρονικά την πορεία του στο δημοτικό τραγούδι, τα τραγούδια που συνεχίζει να γράφει και επιμελείται ο ίδιος τους στίχους και τη μουσική, αλλά και τις τιμητικές διακρίσεις που έχει αποσπάσει και διακοσμούν σε ωραία διάταξη τον χώρο του. Πολιτιστικοί φορείς όπως ο Σύλλογος Θηβών «Οι φίλοι της Παραδοσιακής Μουσικής», η Πρωτοβουλία Πολιτών Ορχομενού, ο Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ορχομενού «Παναγία η Σκριπού», ο Δήμος Ορχομενού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τανάγρας «Ποίμανδρος», η Ένωση των απανταχού Ρουμελιωτών, αλλά και ο Σύλλογος Μουσικών Αθηνών-Πειραιώς «Αλληλοβοήθεια» έχουν τιμήσει τον Θανάση Σίνη για την πολυετή προσφορά του στο δημοτικό τραγούδι.

sinis 02

Όπως φαίνεται η ιδιαίτερη πατρίδα του έχει εκτιμήσει και επιβραβεύσει δεόντως το έργο του Θανάση Σίνη. Είναι καιρός και ο τόπος στον οποίο ζει πάνω από σαράντα χρόνια, το Χαϊδάρι, να ανακαλύψει τους θησαυρούς που έχει στους κόλπους του, να κάνει γνωστό το έργο τους και να τιμήσει και τον Θανάση Σίνη και όσους Χαϊδαριώτες χάραξαν ανάλογη πορεία στη ζωή και έβαλαν τη δική τους σφραγίδα σε ό,τι λέγεται πολιτισμός. Το ευχόμαστε!!!

 

 

  Αγγελική Γκανά-Ρηγάκη

      Φιλόλογος