ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ

 

 

FRONT 2

 

 

Αποκλειστικό από την έντυπη έκδοσή μας

Τα αποτελέσματα της μεγάλης δημοσκόπησης

της «Πόλης μας» για τις Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου

Σαρωτική νίκη για τον Σταύρο Κασιμάτη

σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Rass

27,2% η διαφορά από τον δεύτερο

Ποιοι υποψήφιοι ακολουθούν -

Τι γνώμη έχουν οι δημότες για τον Δήμο,

για τα νέα έργα και τα προβλήματα

 


Σαρωτικό προβάδισμα και εντυπωσιακή διαφορά από τον δεύτερο και τους υπόλοιπους συνδυασμούς, καταγράφει ο Σταύρος Κασιμάτης έναντι των αντιπάλων του, ενόψει των δημοτικών εκλογών στον Κορυδαλλό. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η εταιρεία Rass για λογαριασμό της εφημερίδας μας, περίπου τρεις μήνες πριν από τις κάλπες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

 

 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως 7 Φεβρουαρίου 2019 από την εταιρεία Rass (μέλος της ESOMAR, της WAROP και του ΣΕΔΕΑ) σε δείγμα 607 ατόμων με τη μέθοδο της απλής τυχαίας δειγματοληψίας και τα δεδομένα σταθμίστηκαν ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις Βουλευτικές εκλογές. (Πίνακας 1).


pinakas 1

Ποιον Δήμαρχο θα επιλέγατε την επόμενη Κυριακή

Στην δημοσκόπηση καταγράφεται η πρόθεση ψήφου για τους πέντε υποψηφίους, που έχουν ανακοινώσει την κάθοδο τους στις εκλογές, καθώς και για την επικεφαλής του «Πάμε Αλλιώς», η οποία δεν είχε ξεκαθαρίσει αν θα είναι εκ νέου υποψήφια.  Αξίζει να σημειωθεί ότι τις μέρες διεξαγωγής της δημοσκόπησης δεν είχε ακόμα δημοσιοποιηθεί η συμπόρευση του Γιάννη Μελά με τον νυν Δήμαρχο, ο οποίος το 2014 είχε συγκεντρώσει ποσοστό 23,32%.

Συντριπτικά θετικές γνώμες συγκεντρώνει ο Σταύρος Κασιμάτης, αφού το 58,7% των ερωτηθέντων απαντά ότι αξίζει να  επανεκλεγεί Δήμαρχος. (Πίνακας 2).


Pinakas 2

 

 

 

Στην ερώτηση αν την Κυριακή είχαμε Δημοτικές εκλογές, ποιον θα ψηφίζατε για Δήμαρχο Κορυδαλλού, το 39,7% ψηφίζει Σταύρο Κασιμάτη, το 12,5% Γιώργο Δημόπουλο,  το 7,2% Νίκο Χουρσαλά, το 6,9 % Καίτη Κυλάκου, το 5,9% Ελευθερία Παπουτσιδάκη και το 3,6% Νίκο Κατσούλη. Ποσοστό 11,9% δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα, κανέναν δηλώνει το 7,5%, ενώ μόλις 1% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει. Τέλος, ποσοστό 2,8% συγκεντρώνει το άκυρο, το λευκό και όσοι δεν απάντησαν. (Πίνακας 3).

 

 

Pinakas 3

 

 

Για την συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων, ποσοστό 82%, βασικό κριτήριο για την επιλογή του Δημάρχου, είναι η δράση και το έργο του. Η προσωπική αξία αποτελεί κριτήριο για το 10%, ενώ η πολιτική τοποθέτηση αποτελεί κριτήριο για μόλις το 6,6%.  Τέλος, το 1,4% δεν απάντησε στην ερώτηση. (Πίνακες 4, 4α).

 

 

Pinakas 4

 

Pinakas 4a

 

 

Πώς βλέπουν οι δημότες την πόλη και τον Δήμο

 

Σημαντικά είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης και για μια σειρά άλλων ζητημάτων που αφορούν τον Δήμο και τις επερχόμενες εκλογές, όπως ο βαθμός ικανοποίησης των δημοτών από το επίπεδο ζωής στον Δήμο, το έργο της δημοτικής αρχής, τα σημαντικότερα προβλήματα καθώς και την ενημέρωση και ικανοποίηση από τα εν εξελίξει μεγάλα έργα.

 

Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων είναι ικανοποιημένοι από το επίπεδο ζωής στον Κορυδαλλό. Πολύ και αρκετά απάντησε το 68,6%, ενώ λίγο και καθόλου το 31,4%. (Πίνακας 5).

 

 

Pinakas 5

 

 

Πάνω από 3 με άριστα το 5, βαθμολογούν οι ερωτώμενοι το έργο του Δήμου σε τρεις βασικούς τομείς. Στην ερώτηση «πόσο καλά τα πήγε ο Δήμος τα τελευταία τέσσερα χρόνια» ο μέσος όρος για την καθαριότητα είναι 3,1, για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις 3,5 και για την αλληλεγγύη προς τους οικονομικά δοκιμαζόμενους δημότες 3,1. Εκείνο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι, δεν υπάρχουν αποκλίσεις στην αξιολόγηση των δημοτών με βάση την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015, ούτε με βάση την ιδεολογική τους αυτοτοποθέτηση. (Πίνακας 6).

 

 

Pinakas 6

 

 

Τα μεγαλύτερα προβλήματα

 

Η καθαριότητα στους κοινόχρηστους χώρους (18,6%), η έλλειψη θέσεων στάθμευσης (16,3%), το οδικό δίκτυο και ο ηλεκτροφωτισμός (13,8%) και η αποκομιδή των σκουπιδιών (10,1%) είναι τα τέσσερα μεγαλύτερα προβλήματα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Rass. Ακολουθούν με ποσοστά κάτω από 9% το κυκλοφοριακό, η συγκοινωνία, οι φυλακές, η έλλειψη επαρκούς συντήρησης υποδομών, η έλλειψη ελεύθερων χώρων, η αστυνόμευση- ασφάλεια, η εγκληματικότητα, η κατάληψη- κακή κατάσταση, η έλλειψη χώρων πρασίνου, το περιβάλλον- αισθητική αναβάθμιση της πόλης, τα αδέσποτα, η αποχέτευση. Τέλος, κάτω από 2% των ερωτηθέντων ανέφεραν ως προβλήματα την κοινωνική πρόνοια, την ανεργία, τα σχολεία- βρεφονηπιακούς σταθμούς. Άλλο πρόβλημα δήλωσε το 8,5 %, ενώ κανένα πρόβλημα απάντησε το 12,2%. (Πίνακες 7, 8).

 

 

 

Pinakas 7

 

Pinakas 8

 

Σχετικά με τα μεγάλα υπό κατασκευή έργα του Δήμου, όπως το Μετρό, το πάρκο των φυλακών, το Κλειστό Κολυμβητήριο αλλά και το Δημαρχείο, που ήδη λειτουργεί από το 2013 οι ερωτώμενοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία δηλώνουν ότι θα βελτιώσουν πολύ τη ζωή τους. Στην κλίμακα από 1 (καθόλου) έως 5 (πολύ), οι ερωτώμενοι βαθμολογούν με σχεδόν άριστα τα μεγάλα έργα: Το Μετρό με 4,7, την ανάπλαση των 88 στρεμμάτων με 4,1, το νέο Κολυμβητήριο με 4, το νέο πάρκο των Φυλακών με 4 και το Δημαρχείο με 3,8.  (Πίνακας 9).

 

 

pinakas 9

 

 

 

 

LOGOK