Συνέντευξη με τη Νευρολόγο

Κάλλια Γκαγκανάκη για την άνοια

 

kallia arxiki

Με αφορμή την ίδρυση ενός νέου Νευρολογικού Ιατρείου

στο Αιγάλεω, ζητήσαμε από τη νέα Νευρολόγο της πόλης μας κα Κάλλια Γκαγκανάκη να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη για το σημαντικό θέμα της άνοιας που απασχολεί πολλούς συμπολίτες μας και τις οικογένειές τους.

Πρώτα θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς

Είμαι ειδική Νευρολόγος. Σπούδασα Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και πραγματοποίησα μεταπτυχιακές σπουδές στις Νευροεπιστήμες στο Άμστερνταμ. Έχω ολοκληρώσει την ειδικότητα της Νευρολογίας στον Ευαγγελισμό και είμαι υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό αντικείμενο τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

 

Πώς επιλέξατε το Αιγάλεω για να ασκήσετε την ειδικότητά σας;

Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στο Αιγάλεω. Αγαπώ αυτή την πόλη και ήταν φυσικό να επιλέξω να την υπηρετήσω και ως Ιατρός.

Για να περάσουμε και στο κυρίως θέμα της συνένετυξης, τι είναι η άνοια;

Ως άνοια χαρακτηρίζουμε τις παθήσεις του εγκεφάλου που προκαλούν δυσκολία στη μνήμη, στη σκέψη, στην κριτική ικανότητα, και στην επικοινωνία, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν την καθημερινότητα του ασθενούς. Η πιο συχνή μορφή άνοιας είναι η νόσος Alzheimer, ενώ υπάρχουν και άλλες μορφές.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Αυτά διαφέρουν ανάλογα με τη περιοχή του εγκεφάλου που εντοπίζεται η βλάβη και το στάδιο της νόσου. Τα πιο συχνά είναι η απώλεια μνήμης, προβλήματα στο λόγο (αδυναμία ανέρευσης λέξεων, κατανόησης φράσεων), δυσκολία στην οργάνωση, στο σχεδιασμό και στην προσοχή, καθώς και μεταβολές στη συμπεριφορά και στην προσωπικότητα.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

H διάγνωση βασίζεται στην κλινική εικόνα, στη νευρολογική εξέταση, στα αποτελέσματα των γνωσιακών δοκιμασιών (εκτίμηση μνήμης, λόγου και ικανοτήτων), καθώς και στα αποτελέσματα των απεικονιστικών (μαγνητική, αξονική τομογραφία εγκεφάλου) και εργαστηριακών εξετάσεων.

 

Πώς εξελίσσεται η άνοια;

Στην άνοια, τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου σταδιακά εκφυλίζονται και έτσι με την πάροδο του χρόνου τμήματα του εγκεφάλου ατροφούν. Τα στάδια της άνοιας διαχωρίζονται ως εξής :

Αρχικό στάδιο. Το άτομο ξεχνά, βρίσκεται σε σύγχυση ή παρουσιάζει κάποια αλλαγή συμπεριφοράς, χωρίς όμως να έχει πρόβλημα να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του υποχρεώσεις.

Μεσαίο στάδιο. Η προαναφερθείσα εικόνα επιδεινώνεται και ο ασθενής χρειάζεται βοήθεια στις καθημερινές του υποχρεώσεις. Ο ασθενής μπορεί να μην αναγνωρίζει φίλους και συγγενείς, ή να χάνεται σε γνωστά μέρη.

Τελικό στάδιο. ο ασθενής είναι πλήρως εξαρτημένος στη καθημερινότητα του από τον φροντιστή.

 

Ποιά είναι η θεραπεία της άνοιας;

Δυστυχώς προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια. Οι θεραπείες που διαθέτουμε μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη των συμπτωμάτων και να βοηθήσουν στα προβλήματα της διάθεσης, της συμπεριφοράς και του ύπνου.

Η διατήρηση της συμμετοχής του ατόμου σε δραστηριότητες όπως η άσκηση, το διάβασμα, οι χειροτεχνίες, η επίλυση σταυρόλεξων, το κέντημα, βοηθούν και μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Ο τακτικός επενέλεγχος και η ιατρική παρακολούθηση του ασθενούς είναι σημαντικά τόσο για την παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου όσο και για την αναφορά νέων συμπτωμάτων και την αντιμετώπιση τους από τον θεράποντα νευρολόγο.

 

Η φροντίδα του ασθενούς πώς πρέπει να γίνεται;

Η φροντίδα του ανθρώπου με άνοια δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, θέλει ιδιαίτερη υποστήριξη και εκπαίδευση των φροντιστών τόσο από ειδικούς όσο και από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Ο φροντιστής χρειάζεται ενημέρωση και υποστήριξη από το νευρολόγο, αλλά και από τις κοινωνικές υπηρεσίες της τοπικής κοινωνίας στην οποία διαμένει ο ασθενής. Ο φροντιστής οφείλει να φροντίζει τον εαυτό του και να κάνει συχνά διαλείμματα από τη φροντίδα του ασθενούς. Με αυτό το τρόπο θα είναι πιο ξεκούραστος και ψύχραιμος για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές προκλήσεις.

 

Υπάρχουν τρόποι για καλύτερη επικοινωνία με τον ασθενή;

- Διατηρήστε τον απλό λόγο, ώστε να γίνεστε πιο κατανοητοί στον ασθενή.

- Χρησιμοποιήστε τον περισπασμό. Έτσι ο ασθενής μπορεί να αποφύγει κάτι μη ασφαλές και αποφεύγετε τον εκνευρισμό.

- Να είστε υπομονετικοί, είτε στη επανάληψη πληροφοριών που έχουν ξεχάσει πολυ γρήγορα, είτε στην καθυστερημένη εκτέλεση συγκεκριμένων πραγμάτων.

- Χρησιμοποιείστε δηλώσεις αντί για ερωτήσεις, π.χ τώρα τρώμε όλοι μαζί, άσε με να σε βοηθήσω, και όχι θέλεις να φάς?

- Αποφύγετε τους διαπληκτισμούς σχετικά με την πραγματικότητα, μη χρησιμοποιείτε λέξεις σκληρές ή χειρονομίες θυμού, ο περισπασμός μπορεί να βοηθήσει και εδώ.

Προσοχή στις μεταβολές της προσωπικότητας ή της συμπεριφοράς. Η καχυποψία, ο θυμός, ο φόβος, η διέγερση είναι πολύ συχνά συμπτώματα, αν εμφανιστούν πρώτη φορά πρέπει να σας προβληματίσουν και να ενημερώσετε τον νευρολόγο, μήπως τυχόν και οφείλονται σε άλλους παράγοντες όπως μια λοίμωξη. Ειδάλλως αν εκδηλώνονται στα πλαίσια της άνοιας πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψυχραιμία και κατανόηση. Επίσης παρατηρήστε σημεία κατάθλιψης που πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως απόσυρση, απώλεια ενδιαφέροντος, αποφυγή φαγητού, εύκολη κόπωση και κλάμα.

Η ασφάλεια του ασθενούς είναι πολύ σημαντική, έτσι αποθαρρύνετε την οδήγηση, κάντε ασφαλές το περιβάλλον του σπιτιού, ελέγξτε την περιπλάνηση εκτός σπιτιού.

 

Πώς να διαχειριστούμε την καθημερινότητα του ασθενούς;

Σχεδιάστε αγαπημένες δραστηριότητες και οργανώστε ένα πρόγραμμα για τις καθημερινές ανάγκες, για την αποφυγή του stress του ασθενούς. Η οργάνωση των γευμάτων, της λήψης της φαρμακευτικής αγωγής, της καθημερινής ένδυσης με ευκολοφόρετα ρούχα, καθώς και η οργάνωση στη χρήση της τουαλέτας και του μπάνιου με βοήθεια όταν και εάν χρειάζεται, είναι πολύ σημαντικά ώστε ο ασθενής να είναι ήρεμος και συνεργάσιμος.

 

Η εφημερίδα ευχαριστεί την κα Γκαγκανάκη για την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη και της εύχεται καλή σταδιοδρομία.

Το ιατρείο της βρίσκεται στην οδό Μοσχονησίων 15, το τηλέφωνο είναι 211 111 4506 και η ιστοσελίδα της gkagkanaki.gr