Περιοδικά: Ο ισχυρός πόλος της ενημέρωσης

 

 

VOU 4300-ok arxiki

 

 

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ), με θέμα: «Η δυναμική των περιοδικών σήμερα», στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΔΙΠΤ. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Μαΐου και τελούσε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ενώ παρευρέθηκαν πάνω από 100 εκδότες εφημερίδων και περιοδικών όλης της χώρας και εκπρόσωποι φορέων.

Την έναρξη της Ημερίδας έκανε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος που απηύθυνε χαιρετισμό. Όπως επισήμανε "σε έναν κόσμο που τον χαρακτηρίζει η πολυπλοκότητα, με προκλήσεις όλο και πιο σύνθετες, η ενημέρωση που παρέχει ο εξειδικευμένος περιοδικός τύπος είναι πολύτιμη, σχεδόν αναντικατάστατη".

Προηγουμένως, εκ μέρους των διοργανωτών καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ο Γεν. Γραμματέας της ΕΔΙΠΤ Κωνσταντίνος Σπύρου, τονίζοντας τη δυναμική της ΕΔΙΠΤ με τα 200 περίπου έντυπα που διαθέτει σε όλη τη χώρα, με πάνω από 2 εκατομμύρια αναγνώστες. Αμέσως μετά, η Πρόεδρος της Ένωσης Πέννυ Καλύβα τόνισε τη σημασία της πρόσφατης αναγνώρισης των περιοδικών και επίσημα ως Έντυπου Τύπου με την υπαγωγή τους στο Μητρώο Έντυπου Τύπου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, ενώ αναφέρθηκε στις κυριότερες κατηγορίες των περιοδικών της ΕΔΙΠΤ.

 

VOU 4300-ok 006

 

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δημήτρης Μάντζος Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων Λευτέρης Σκιαδάς, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Αθηναίων. Παρίσταντο μεταξύ άλλων οι πρώην Υπουργοί Θοδωρής Ρουσσόπουλος και Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Βασίλης Γιαννακόπουλος και ο τέως Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας.

Στη συνέχεια, οι ενδιαφέρουσες τρεις θεματικές ενότητες και οι υψηλού επιπέδου εισηγήσεις των ομιλητών κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.

Στην πρώτη θεματική ενότητα, που συντόνιζε ο πρώην Πρόεδρος της ΕΔΙΠΤ Μιχάλης Σαββάκης, με θέμα «Περιοδικός Τύπος και πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις» ο Γεν. Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης ανέλυσε με λεπτομέρειες τις επιμέρους διατάξεις του νόμου για τα Μητρώα Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου, ενώ ο ExecutiveDirector της EuropeanMagazineMediaAssociation (EMMA) Ηλίας Κοντέας, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις νέες ευρωπαϊκές πρακτικές που μπορεί να συμβάλλουν στην ενίσχυση του περιοδικού τύπου και μίλησε για τις δράσεις που προωθεί η Ένωσή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επίσης, ο Διευθυντής του Οργανισμού Συλλογής και Διαχείρισης Έργων Λόγου Γεωργανδρέας Ζάννος αναφέρθηκε στην κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των εκδοτών και τις δράσεις του ΟΣΔΕΛ.

Στη δεύτερη ενότητα, με συντονιστή τον Αντιπρόεδρο της ΕΔΙΠΤ Ευάγγελο Παπαλιό, με θέμα «Η αξία του κλαδικού Τύπου στην εξειδικευμένη ενημέρωση» ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι μέσα από το αρχείο των κλαδικών περιοδικών καταγράφεται η ιστορία ενός κλάδου, όπως των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ενώ ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Πωλήσεων Ελλάδος Αντώνης Ποταμίτης εστίασε στην αξία του κλαδικού τύπου και στην ανάγκη συμπόρευσης τους με τη νέα ψηφιακή εποχή. Για την προσαρμογή του έντυπου τύπου στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον και της δημοσιογραφίας γενικότερα μίλησε ο Επικεφαλής του ECI - European Communication Institute & Επιστημονικός Συνεργάτης του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθ.Μπότση Μάριος Νόττας.

 

VOU 4300-ok 001

 

Στην τρίτη θεματική ενότητα, με συντονίστρια την Πρόεδρο της ΕΔΙΠΤ Πέννυ Καλύβα, με θέμα «Οι νέες προκλήσεις για τα περιοδικά», η Ξένια Κούρτογλου, MSc. Ιδρύτρια Focus Bari & Resilience Expert επεσήμανε ότι οι καταξιωμένοι, διαχρονικοί και έγκυροι τίτλοι περιοδικών και περιφερειακών εφημερίδων παραμένουν δημοφιλείς και ο κόσμος τα εμπιστεύεται περισσότερο και στη διαδικτυακή τους παρουσία, γιατί βασίζονται στην επώνυμη αρθρογραφία και την δημοσιογραφική έρευνα. Στην ίδια ενότητα ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τεχνοηθικής και Βιοηθικής, Κύριος Ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Χαράλαμπος Τσέκερης ανέπτυξε ζητήματα της τεχνητής νοημοσύνης και της παιδείας στα μέσα, ενώ επεσήμανε ότι τα κλαδικά έντυπα αποτελούν “ανάχωμα” στην παραπληροφόρηση. Τέλοςο Δ/νων Σύμβουλος της Dentsu Greece & Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος Πέτρος Καραχάλιος περιέγραψε τις συνήθειες του σύγχρονου Έλληνα αναγνώστη έντυπων και ψηφιακών περιοδικών, ενώ ανέπτυξε την αξία του περιεχομένου στα κλαδικά -επιχειρηματικά έντυπα.

 

VOU 4300-ok 002

 

Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν εκπρόσωποι άλλων συναδελφικών ενώσεων Τύπου, όπως το μέλος Δ.Σ. του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Α.Β. Μπότση Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αττικής Τάσος Ξυναρής, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου Δημήτρης Ηλιόπουλος, η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Μύρνα Νικολαϊδου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου Γιώργος Κουλουράς, στελέχη από το Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου, Πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι κ.α.

 

 

VOU 4300-ok 004

 

 

 

VOU 4300-ok 005