ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

ΣΑΒΒΑ ΣΑΒΒΙΔΗ

ΣΕ ΠΑΛΜΟ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΔΙΑΣ

savvas arxiki

Κατ’ αρχήν θέλω να ευχηθώ καλή σχολική χρονιά με υγεία και ευλογία στους μαθητές μας, στους γονείς τους, καθώς και στους δασκάλους - καθηγητές των σχολείων της πόλης μας και πάντα επιτυχίες.

  1. 1. Τι θα λέγατε για τις δημοτικές εκλογές που πλησιάζουν;

Θεωρώ τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές σημαντικές γιατο Δήμο μας όπως και για κάθε Δήμο της χώρας μας. Αυτό το υποστηρίζω γιατί ως τοπική αυτοδιοίκηση διανύσαμε μια περίοδο πολύ δύσκολη, πρωτόγνωρη για τους περισσότερους από εμάς, καθώς κληθήκαμε να διαχειριστούμε θέματα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που αντικειμενικά δυσχεραίνουν το έργο μας ενώ αυξάνουν τις απαιτήσεις της κοινωνίας από εμάς.

Ως δήμος αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες γιατί μειώθηκαν 60%, τα έσοδα μας από το Κράτος, μειώθηκε το προσωπικό του Δήμου, ο εξοπλισμός του Δήμου είναι πεπαλαιωμένος και δεν είναι οικονομικά εύκολο να αντικατασταθεί και γιατί οι ανάγκες των πολιτών της Αγίας Βαρβάρας που επλήγησαν από την κρίση είναι μεγαλύτερες και εμείς θα πρέπει να είμαστε δίπλα τους. Όμως, παρ όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν και τα τυχόν λάθη μας – άλλωστε ποιος είναι αλάθητος - καταφέραμε να «σταθούμε όρθιοι» χωρίς οικονομικά ελλείμματα και με παραγωγή σοβαρού και ικανοποιητικού έργου.

Και δεν τελειώσαμε ακόμα…

Θα ήθελα να μην επεκταθώ περισσότερο στο θέμα των δημοτικών εκλογών, είναι νωρίς ακόμα και έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά.

  1. 2. Ποια είναι η γνώμη σας για την απλή αναλογική;

Η απλή αναλογική είναι το εκλογικό σύστημα που σέβεται την ψήφο κάθε πολίτη και οδηγεί στην πραγματική αποτύπωση της λαϊκής βούλησης στη σύνθεση των Δημοτικών Συμβουλίων.

Θεωρητικά μπορεί να επιδράσει θετικά στον τρόπο άσκησης διοίκησης γιατί ενισχύει τη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, δηλαδή ενισχύει την τοπική δημοκρατία.

Η απλή αναλογική καθιστά αναγκαία τη συνεργασία και τη συναίνεση των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων στην εκτίμηση των προβλημάτων και τη διαμόρφωση προτάσεων για τη λύση τους. Με αυτό τον τρόπο οι επιλογές είναι σαφώς καλύτερες, γιατί είναι αποτέλεσμα σύνθεσης της δημιουργικής σκέψης πολλών ατόμων με διαφορετικές οπτικές, διαφορετικές γνώσεις και εμπειρίες αλλά με κοινή τη διάθεση να υπηρετήσουν την πόλη και τους πολίτες.

Θεωρητικά λοιπόν η απλή αναλογική είναι το κατεξοχήν δημοκρατικό και αποτελεσματικό εκλογικό σύστημα. Όμως για να λειτουργήσει και να μην οδηγηθούν οι δήμοι στην πολιτική αστάθεια,   προϋποθέτει την εκλογή   στο Δημοτικό Συμβούλιο ατόμων που διαθέτουν συνεργατικό πνεύμα και έχουν την   ωριμότητα και ετοιμότητα να αξιοποιήσουν προς όφελος του τόπου τις δυνατότητες που τους δίνει ο νέος τρόπος διοίκησης των Ο.Τ.Α.

Ελπίζω τέτοια άτομα να επιλεγούν και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αγίας Βαρβάρας.

  1. 3.Τι έχετε να πείτε γενικά για την πολιτική κατάσταση

Θεωρώ ότι δεν μπορώ να κάνω εμπεριστατωμένες αναλύσεις και εκτιμήσεις της πολιτικής κατάστασης.

Όμως ως απλός πολίτης και με βάση την πολύχρονη εμπειρία από την ενασχόλησή μου με τα κοινά, θα σας πω ότι μετά την έξοδο από το Μνημόνιο, μετά από τη θετική αλλαγή των οικονομικών δεικτών που διαβάζουμε ή ακούμε στα ΜΜΕ, περιμένω να δω θετικές αλλαγές στην πραγματική ζωή. Δηλαδή στη ζωή τη δική σας, τη δική μου και κάθε πολίτη για να κρίνω εάν «πάμε ή δεν πάμε καλά»

  1. 4. Τι θα λέγατε για το ρόλο της Αντιπολίτευσης στα Δημοτικά Συμβούλια;

Θα προτιμούσα ο ρόλος της Αντιπολίτευσης να είναι περισσότερο αποδοτικός για το συμφέρον της πόλης μας και όταν λέω αποδοτικός εννοώ τη συμμετοχή της Αντιπολίτευσης στην επίλυση των προβλημάτων και όχι στην επίκριση αυτών.

Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε όλοι δημότες της πόλης που αγαπάμε και οφείλουμε να φροντίζουμε, εκλεγμένοι από την τοπική κοινωνία η οποία περιμένει από εμάς τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους σε αυτήν.

  1. 5. Μετά τα τελευταία γεγονότα στο Μάτι έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το θέμα της Πολιτικής Προστασίας. Είμαστε έτοιμοι στο Δήμο μας να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες καταστάσεις;

Είναι αληθές ότι οι Δήμοι έχουμε αρμοδιότητες πολιτικής προστασίας και μάλιστα σημαντικές. Όμως κατά πόσο μπορούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές;  

Θέλω να είμαι ειλικρινής, μιλώντας για το Δήμο Αγίας Βαρβάρας αν και αυτά που θα πω είναι κοινή εμπειρία των περισσότερων ή και όλων των Δήμων.

Έχουμε εντάξει τις αρμοδιότητες Πολιτικής Προστασίας στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου, έχουμε ορίσει άτομα υπεύθυνα για αυτά τα θέματα σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου και έχουμε ένα σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών φυσικών καταστροφών και των απειλών της δημόσιας υγείας ( πχ από τα κουνούπια). Θεωρητικά είμαστε έτοιμοι. Πρακτικά όμως υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, γιατί δεν έχουμε τον αναγκαίο εξοπλισμό και το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό. Άλλωστε, όπως γνωρίζετε, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών οι Δήμοι βοηθούμε ο ένας τον άλλον, διαθέτοντας μέσα και προσωπικό, ενώ έχει μεγάλη σημασία η εθελοντική συμμετοχή των πολιτών.

Παρόλα αυτά πρέπει να τονίσω ότι ως Δήμος δίνουμε μεγάλη προσοχή στα θέματα Πολιτικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας. Φροντίζουμε να είναι σε ετοιμότητα τα μέσα αντιμετώπισης μιας πιθανής πυρκαγιάς, να είναι καθαρά τα φρεάτια για την πρόληψη πλημμυρών, να γίνονται τακτικές απολυμάνσεις για την πρόληψη ασθενειών και πολλά άλλα.

  1. 6. Τι θα λέγατε στους πολίτες που απαιτούν περισσότερη φροντίδα στην πόλη (καθαριότητα, συντήρηση των πεζοδρομίων κλπ);

Θα έλεγα ότι προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

Τα απορριμματοφόρα του Δήμου έχουν μεγάλο μέσο όρο ηλικίας και δεν μπορούμε στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης στις οποίες αναφέρθηκα να τα αντικαταστήσουμε. Έχουμε μόλις έξι (6) μονίμους υπαλλήλους οδηγούς απορριμματοφόρων και μειωμένο 35% το προσωπικό καθαριότητας και συντήρησης, λόγω των συνταξιοδοτήσεων και της απαγόρευσης των προσλήψεων στο Δημόσιο.

Παρόλα αυτά καθαρίζουμε την πόλη κάθε μέρα, προσπαθούμε να συντηρήσουμε αλλά και να βελτιώσουμε τους δρόμους και τα πεζοδρόμια και γενικά να ανταποκριθούμε σε όλα τα σχετικά αιτήματα και ανάγκες.

Προβλήματα υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν στην πόλη μας. Όμως με συλλογικότητα, μεράκι και πολλή δουλειά προσπαθούμε για την επίλυση τους και έχουμε πολλά σχέδια για το μέλλον. Και εδώ θα μου επιτρέψετε να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους υπαλλήλους του Δήμου μας και να πω στους συνδημότες μας ότι πάντα χρειαζόμαστε τη βοήθεια τους. Και έχει ιδιαίτερη σημασία η συμμετοχή τους για να κρατήσουμε την πόλη καθαρή, ιδίως οι καταστηματάρχες.

Είμαστε διατεθειμένοι συζητώντας μαζί τους, να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  1. 7. Tι γίνεται με τις παιδικές χαρές του Δήμου;

Κοιτώντας στα μάτια και εσάς και τους συνδημότες μας δεν μπορώ παρά να πω την αλήθεια.

Καμία από τις Παιδικές Χαρές που υπάρχουν στο Δήμο μας δεν πληροί απόλυτα τις προϋποθέσεις ασφάλειας των οργάνων που ορίζονται από το Νόμο.

Με αυτό το δεδομένο θα έπρεπε να συμβούν δύο πράγματα: Είτε να κλείσουν όλες οι παιδικές χαρές είτε με την ευγενική συγκατάθεση και συνεργασία των γονέων να κρατήσουμε ανοικτές αυτές που μπορούμε άμεσα να πάρουμε μέτρα.

Ως Δήμος χειριστήκαμε το θέμα με τον εξής τρόπο:

α) Καταθέσαμε αίτημα, με τις απαραίτητες τεχνικές μελέτες, ένταξης σε τρία προγράμματα αναβάθμισης των παιδικών χαρών και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα «Φιλόδημος 2 του Υπουργείου Εσωτερικών» , «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του Πράσινου Ταμείου και στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα συνολικού ύψους 663.00.00 ευρώ. Ο Δήμος εντάχθηκε και στα τρία προγράμματα και μάλιστα όσον αφορά στο πρόγραμμα « Φιλόδημος» σήμερα βρισκόμαστε στη φάση της δημοπράτησης του έργου. Με τα προγράμματα αυτά καλύπτουμε όλες τις παιδικές χαρές.

β) Μέχρι την υλοποίηση των έργων που προβλέπουν τα προγράμματα, επιλέξαμε να κρατήσουμε ανοικτές τις παιδικές χαρές που ήταν δυνατό. Ο ίδιος ανέλαβα να συντονίσω την προσπάθεια άμεσης βελτίωσης των υποδομών αυτών των παιδικών χαρών με τη υποστήριξη των συνεργείων του Δήμου. Αν και δεν είναι εύκολο, γιατί δεν έχουμε τα απαραίτητα μέσα, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στο μέτρο των δυνατοτήτων μας για την λειτουργία τους.

Πολύ σύντομα θεωρώ ότι θα είμαστε σε θέση να παραδώσουμε έτοιμες και ασφαλείς παιδικές χαρές προς χρήση.

Κλείνοντας στέλνω μήνυμα : για ασφαλή, καθαρή, πράσινη, και χωρίς προβλήματα πόλη συμμετέχουμε όλοι.