ΠΡΙΝ 38 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ 1ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

ΤΗΣ Γ΄ ΕΘΝΙΚΗΣ (ΑΡΧΕΙΟ ΣΑΚΗ ΚΑΚΑΒΑ)

KAKATEL

 

 

Πλούσιο σε… θησαυρούς το αρχείο του Σάκη Κακαβά (κεντρική φώτο), μιας σεβαστής ποδοσφαιρικής μορφής της Δυτικής Αθήνας, που είχε την δική του αξιοπρόσεκτη αθλητική διαδρομή, φορώντας τις φανέλες, της ΑΠΕ Αγία Ελεούσα, της Προοδευτικής και του Ατρόμητου Πειραιά (σε επίπεδο εθνικών κατηγοριών).

Από το… σεντούκι, λοιπόν, του Σάκη Κακαβά,… ανασύραμε και σας παραθέτουμε (σήμερα Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021), δημοσίευμα της σεζόν 1983-1984, που αφορά ματς, Ατρόμητος Πειραιά – Πανελευσινιακός, στην πρώτη επίσημη διοργάνωση της Γ΄ Εθνικής (χωρισμένο σε Νότιο και Βόρειο όμιλο).

Ακολουθεί το δημοσίευμα:

 

SPILNEW

 

 

kakav

 

 

 

Η Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ 1983-1984

 

 

vath

 

Το πρώτο επίσημο και δεύτερο ανεπίσημο πρωτάθλημα Γ' Εθνικής 1983-84 (είχε προηγηθεί πειραματική διοργάνωση με έναν όμιλο την σεζόν 1982-1983), ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου 1983 και ολοκληρώθηκε με περιπετειώδη τρόπο, καθώς η Αναγέννηση Καρδίτσας εντάχθηκε καθυστερημένα στο Βόρειο όμιλο - ως 21η ομάδα - και αγωνιζόταν επιπλέον και τις Τετάρτες με αποτέλεσμα στο Νότο (20 συμμετοχές) να παιχθούν 38 αγωνιστικές και στο Βορρά 40.

Το πρωτάθλημα ήταν ιδιαίτερα συναρπαστικό, με χαρακτηριστικό γεγονός ότι οι πρώτες θέσεις (που οδηγούσαν στη Β΄ Εθνική) κρίθηκαν ακριβώς την τελευταία αγωνιστική. Στο Νότιο όμιλο την άνοδο απώλεσε ο Ιωνικός Νικαίας που έχασε με 3-2 στα Μέγαρα από το Βύζαντα, παρότι προηγήθηκε με 1-2. Στο Βορρά ο μεγάλος χαμένος ήταν ο Εορδαϊκός, ο οποίος ηττήθηκε με σκορ 3-1 στη Λαμία από την τοπική ομάδα.

Τους δυο τίτλους τελικά κατέκτησαν ο Αιολικός Μυτιλήνης στο Νότο και ο Αλμωπός Αριδαίας στο Βορρά. Οι δευτεραθλήτριες ομάδες, Αθηναϊκός και Α.Ο. Τρίκαλα αντίστοιχα, ανήλθαν επίσης στην ανώτερη κατηγορία, ενώ υποβιβάστηκαν συνολικά 8 σωματεία (τέσσερα από κάθε όμιλο) στο Εθνικό Ερασιτεχνικό.

Πρώτοι σκόρερ αναδείχθηκαν στο Νότο ο Γιάννης Μανούσος του Αιολικού (με 35 γκολ) και στο Βορρά ο Φάνης Δογάνης του Α.Ο. Αλεξανδρούπολης (25).

Είχε προηγηθεί η «πειραματική» διοργάνωση της περιόδου 1982-83 (σε έναν πανελλήνιο Όμιλο), από την οποία το εισιτήριο για τη Β΄ Εθνική κατέκτησε ο Εδεσσαϊκός.

Στη μόνιμη πλέον Γ΄ Εθνική μεταπήδησαν οι σύλλογοι Γ.Σ. Καλλιθέα, Αθηναϊκός, Αναγέννηση Επανομής, Α.Ο. Νίκαιας, Α.Σ. Λαμία, Αλμωπός Αριδαίας, Τοξότης Βόλου, Οδυσσέας Κορδελιού και Αναγέννηση Καρδίτσας.

Από το Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα της περιόδου 1982-83 ανήλθαν τα σωματεία Α.Ο. Νεάπολης Νίκαιας, Θρίαμβος Ν. Κόσμου, Αναγέννηση Άρτας, Πανναυπλιακός, Α.Ε. Ποντίων Κοζάνης, Ασπίδα Ξάνθης και Α.Ε. Πολυκάστρου. Οι υπόλοιπες συμμετοχές ήταν οι υποβιβασμένες της Β΄ Εθνικής της περιόδου 1982-83.

 

Η ιστορική 1η αγωνιστική της Γ΄ Εθνικής 1983-1984

 

Νότος: Πανηλειακός - Ιωνικός Νίκαιας 1-0, Ηλυσιακός - Φωστήρας 1-1, Παναιγιάλειος - Βύζας Μεγάρων (στο Κιάτο) 0-0, Αιολικός Μυτιλήνης - Αθηναϊκός 1-0, Ηρόδοτος - Γ.Σ. Καλλιθέα 0-0, Α.Ο. Νεάπολης - Ατρόμητος Πειραιώς 1-0, Θρίαμβος Ν. Κόσμου - Πανελευσινιακός (στην Ηλιούπολη) 1-1, Εθνικός Αστέρας - Αναγέννηση Άρτας 1-0, Πανναυπλιακός - Αχαϊκή 4-2 και Α.Ο. Νίκαιας - Α.Ο. Χανιά 2-0.

Βορράς: Φλώρινα - Πανθρακικός 1-0, Αλμωπός Αριδαίας - Τοξότης Βόλου 1-0, Αναγέννηση Γιαννιτσών - Οδυσσέας Κορδελιού 0-0, Α.Ο. Τρίκαλα - Α.Ο. Αλεξανδρούπολης 2-0, Α.Ε. Πολυκάστρου - Α.Ε. Ποντίων Κοζάνης 0-0, Αναγέννηση Επανωμής - Α.Ο. Θήβα 1-1, Κοζάνη - Κιλκισιακός 3-0, Εθνικός Αλεξανδρούπολης - Α.Π.Ε. Λαγκαδά 3-1, Εορδαϊκός - Νάουσα 2-0 και Ασπίδα Ξάνθης - Α.Σ. Λαμία 1-0

Α) Σε αγώνα κατάταξης για τη 17η θέση που διεξήχθη στις 20 Ιουνίου 1984 στο Λουτράκι, ο Πανναυπλιακός υπερίσχυσε του Ατρομήτου Πειραιώς με 1-0. Στη συνέχεια αντιμετώπισε σε αγώνα μπαράζ τη 17η ομάδα του Βορείου ομίλου (Αναγέννηση Επανωμής) στη Λαμία για μία θέση στην κατηγορία, όμως ηττήθηκε και υποβιβάστηκε.

Β) Από τον Φ.Σ. Κοζάνη αφαιρέθηκαν 10 βαθμοί για απόπειρα δωροδοκίας στον αγώνα της με τον Εορδαϊκό εκτός έδρας.

Γ) Οι σύλλογοι που κατέλαβαν τη 17η θέση σε κάθε όμιλο, Πανναυπλιακός και Αναγέννηση Επανωμής αντίστοιχα, αγωνίστηκαν σε αγώνα μπαράζ που διεξήχθη στη Λαμία για μια θέση στην Γ΄ Εθνική. Νικήτρια αναδείχθηκε η Αναγέννηση Επανωμής, κερδίζοντας την παραμονή / 27 Ιουνίου 1984, Εθνικό Στάδιο Λαμίας: Αναγέννηση Επανωμής - Πανναυπλιακός: 7-6 πέναλτι (1-1 κανονικός αγώνας και παράταση).

 

 

SPILNEW

 

 

Ο ΣΑΚΗΣ ΚΑΚΑΒΑΣ

 

 

APX84

 

Εμβληματική ποδοσφαιρική μορφή ο πολύ προσιτός και αγαπητός Σάκης Κακαβάς. Ιδιαίτερα συμπαθής και χαλαρός εκτός γηπέδων, που, όμως, όταν έμπαινε στα τερέν, μεταμορφωνόταν και διακρινόταν για το παθιασμένο παιχνίδι του.

Πέρα από τα φοβερά τεχνικά χαρακτηριστικά του, που τον διέκριναν από το ξεκίνημα της καριέρας του, ο Σάκης Κακαβάς, ήταν πραγματικό… τανκ στον χώρο της μεσαίας και επιθετικής γραμμής. Ένα χαρισματικό χαφ, που ήθελαν όλοι οι προπονητές να έχουν στην διάθεση τους.

Έκοβε,… έραβε, έφτιαχνε, σκόραρε, έπαιζε με μυαλό, με ψυχή, με πάθος και θράσος, τα πάντα όλα… Αλλά πρωτίστως έδινε ώθηση στους συμπαίκτες του!

Γεννήθηκε το 1959 στο Αιγάλεω και τον Ιούλιο του 1975 σε ηλικία 16 ετών με προπονητή τον Ματθαίο Μουράτη, υπογράφει το πρώτο του δελτίο στην ΑΠΕ Αγία Ελεούσα, που αγωνίζεται στην Α΄ ΕΠΣΑ.

Στην ομάδα της Αγίας Βαρβάρας παίζει μέχρι το 1980, το ταλέντο του έχει ξεπεράσει τα όρια της πόλης, και επί Προεδρίας του κ. Γεράσιμου Γιακουμάτου (πρώην Υπουργός) παίρνει μεταγραφή για την μεγάλη Προοδευτική (επί Προεδρίας Λευτέρη Τσαλουχίδη / γαμπρός του Γιάννη Καρρά), με την οποία για τρεις (3) σεζόν αγωνίζεται στην Β΄ Εθνική.

Ακολουθεί η 3ετή παρουσία του στον ιστορικό Ατρόμητο Πειραιά, με τον οποίο αγωνίζεται στα εθνικά πρωταθλήματα της Γ΄ και Δ΄ Εθνικής, ενώ το 1986 επιστρέφει στην ΑΠΕ και στην πρώτη του σεζόν, με προπονητή τον Γιάννη Γεωργούλη, πανηγυρίζει την άνοδο και την επιστροφή της ομάδας από την Β΄ στην Α΄ ΕΠΣΑ.

Η διαδρομή του συνεχίζεται στην ΑΠΕ, με την οποία κερδίζει το πρωτάθλημα της Α΄ ΕΠΣΑ και την άνοδο στην Δ΄ Εθνική, όπου συμμετέχει και στις δύο πρώτες παρουσίες του συλλόγου (σεζόν 90-91 και 91-92) στο εθνικό πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής.

Ένας σοβαρός τραυματισμός, τον αναγκάζει να μην συνεχίσει στον σύλλογο της Αγίας Βαρβάρας, και ολοκληρώνει την καριέρα του, στην γειτονική Θύελλα Κορυδαλλού, όπου παράλληλα είναι και προπονητής.

Ως προπονητής, ξεκίνησε, όπως γράψαμε παραπάνω, την θητεία του στον πάγκο της Θύελλας Κορυδαλλού, ενώ πέρασε ακόμη από τους πάγκους, του Διαγόρα Αιγάλεω, της Δύναμης Νίκαιας, του Ατρόμητου Πειραιά, του Ζέφυρου Αιγάλεω, του Ορφέα Αιγάλεω, του Ηρακλή Περιστερίου, αλλά και της αγαπημένης του ΑΠΕ Αγία Ελεούσα.

 

(Στην σχετική φώτο – πριν ένα (1) χρόνο περίπου - ο Σάκης Κακαβάς, με τον γιο του Τάσο, που αγωνίζεται στην Αγία Ελεούσα).

 

SPILNEW